FEYENOORD WINT BROEDERSTRIJD: 3-4

Feyenoord en Excelsior namen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Kralingse club vast een voorschot op de competitie. Feyenoord won de broederstrijd betrekkelijk gemakkelijk met 3-4, dankzij treffers van Emerton, Kalou (2x) en Buffel. Feyenoord speelde op Woudestein zonder Kees van Wonderen. De routinier is lichtgeblesseerd en kreeg rust voorgeschreven door de medische staf.
Zijn plek in de defensie werd overgenomen door Glenn Loovens. Hij vormde samen met Ferry de Haan het centrale duo achterin, omdat ook Patrick Paauwe nog niet aan spelen toe is. Ook Pierre van Hooijdonk keek vanaf de tribune toe. De lange Feyenoorder zag Bonaventure Kalou dit keer in de spits spelen. De Afrikaan, die aan het begin van het seizoen nog de toorn van Bert van Marwijk over zich heen kreeg vanwege zijn gebrekkige conditie, heeft inmiddels bewezen weer langzaam de oude te worden. Hoewel bij balverlies nog steeds niet zo gedisciplineerd als Van Marwijk zou willen, toverde de Afrikaan in Kralingen bij vlagen weer als vanouds. Kalou deed dat bijvoorbeeld in de 29ste minuut, toen hij aan de rand van het strafschopgebied eerst een tegenstander in de luren legde, voordat hij de combinatie aanging met Lurling. Kalou kreeg de bal oog in oog met doelman Malkowski weer terug en bepaalde met zijn schuiver de tussenstand op 0-2. Eerder in de wedstrijd had Brett Emerton de score geopend. In de eerste minuut van de tweede helft, met Sprockel als vervanger van Loovens, deed Excelsior iets terug. Said Boutahar schoot raak: 1-2. Feyenoord bleef controle houden over de wedstrijd en zag z’n lichte overwicht na krap 70 minuten beloond met een derde treffer. Thomas Buffel deed wat hij gewend is op Woudestein. Hij scoorde, zij het ditmaal in Feyenoord-shirt, en bracht zo de stand op 1-3. Buffel kon daarna direct gaan douchen. Hij werd, net als Gyan, gewisseld, waardoor Van Marwijk in de laatste twintig minuten nog wat kon experimenteren met de opstelling. Dos Santos nam de plek in van Emerton, waardoor de Australiër weer als rechtsback kwam te spelen. Belangrijker was echter dat de coach door het posteren van Pinas op de linkervleugel, nu met Lurling kon schuiven binnen het elftal. Feyenoords nieuweling mocht in de laatste twintig minuten laten zien wat hij in de as van het elftal voor de Rotterdammers kan betekenen. En dat was goed nieuws voor de aanvaller, die er zelf geen geheim van maakt dat hij liever achter de spits speelt dan op de linkervleugel. Excelsior deed ondertussen ook nog iets terug. Cecilio Lopes rondde eerst een Kralingse aanval goed af: 3-2. Nog geen tien minuten voor tijd scoorde Saïd Boutahar zijn tweede doelpunt van de avond en bracht zo de stand op 3-3. Het leek een toepasselijke eindstand te worden voor de eerste broederstrijd van het seizoen, maar Kalou dacht daar anders over. Hij bepaalde vlak voor tijd met een kopbal de eindstand op 4-3. Excelsior-Feyenoord 3-4 (0-2) Scoreverloop: 10’ 0-1 Emerton 29’ 0-2 Kalou 46’1-2 Boutahar 69’ 1-3 Buffel 73’ 2-3 Lopes 82’ 3-3 Boutahar 88’ 3-4 Kalou Opstelling: Zoetebier; Gyan (70’ Dos Santos), De Haan, Loovens (46’ Sprockel), Van Haaren; Emerton, Bosvelt, Ono, Lurling; Buffel (70’ Pinas), Kalou.