PIERRE: RENTREE MET 2 GOALS

Feyenoord heeft de generale repetitie voor de openingswedstrijd tegen Tottenham Hotspur, aanstaande zondag in De Kuip, met 0-6 gewonnen. Waardevoller dan de zege was echter de vaststelling dat zowel Patrick Paauwe als Pierre van Hooijdonk weer inzetbaar zijn. De laatste bekroonde z’n terugkeer in het elftal zelfs met twee doelpunten, waaronder één strafschop.
Van het tweetal dat z’n eerste oefenwedstrijd van het seizoen speelde, hield Van Hooijdonk het het langst vol. De spits ging pas in de 80ste minuut van het veld en werd toen vervangen door Johan Elmander. Patrick Paauwe stond toen al onder de douche. Hij was na een uur voetballen van het veld gestapt. Bert van Marwijk had beide spelers zo lang mogelijk in het veld laten staan. ‘Want’, verklaarde de coach, ‘voor die jongens is in deze fase van de voorbereiding elke speelminuut meegenomen’. Van Marwijk zag Feyenoord voortvarend beginnen tegen de Barendrechtse amateurs, maar toch duurde het weer lang voordat de eerste goal werd gescoord. Anthony Lurling, die inmiddels heeft bewezen per wedstrijd minstens zo veel kilometers te maken als zijn voorganger Tomasson, brak uiteindelijk in de 35ste minuut de ban. Hij verzilverde het voorbereidende werk van Emerton. Vijf minuten later scoorde Lurling ook de 0-2. Ditmaal na een flitsende actie en dito voorzet van Leonardo. De kleine Braziliaan had zich, net als Kalou overigens, regelmatig de ergernis van zowel Van Marwijk als Van Hooijdonk op de hals gehaald door z’n gebrekkige voorzetten, maar toonde andermaal z’n wispelturige karakter door af en toe ook onnavolgbare acties te laten zien. In de tweede helft, met Rzasa als vervanger voor Van Haaren, bewees Kalou uit hetzelfde hout te zijn gesneden als Leonardo. Na een aantal mislukte initiatieven dribbelde de Afrikaan het strafschopgebied binnen zoals alleen hij dat kan. Als afsluiting gaf hij Bosvelt een niet te missen kans: 0-3. Maar Kalou zou Kalou niet zijn, als hij dit prima werk niet afwisselde met een even onbegrijpelijke actie. Toen Feyenoord een strafschop kreeg en de rechterspits achter de bal ging staan, besloot hij tot een variant op de beroemde Panenka-penalty. Dat had een grote mislukking tot gevolg. De doelman, die overigens tot tweemaal toe een prima vrije trap van Van Hooijdonk had weten te keren, kon de bal kinderlijk eenvoudig vangen. Kalou kon vervolgens direct gaan douchen. Toen Feyenoord even later, op het moment dat een aantal amateurs te fel de duels in ging, wéér vanaf elf meter mocht schieten, gaf Van Hooijdonk een mini-cursus strafschoppen benutten. Onberispelijk schoot hij de bal in de hoek, daarmee zijn rentree met Feyenoords vierde doelpunt bekronend. Vlak voor z’n wissel scoorde hij het nog een keer, nu uit een prima voorzet van Pinas. Tien minuten voor tijd bepaalde hij zo de stand op 0-5 en gaf hij Van Marwijk het geruststellende gevoel dat hij weer op z’n centrumspits kan rekenen. Terwijl Van Hooijdonk na z’n wissel werd belaagd door jonge handtekeningenjagers, bepaalde Rzasa de eindstand. Vlak voor tijd scoorde hij 0-6. Barendrecht-Feyenoord 0-6 (0-2) Scoreverloop: 35’ 0-1 Lurling 39’ 0-2 Lurling 46’ 0-3 Bosvelt 75’ 0-4 Van Hooijdonk (pen) 80’ 0-5 Van Hooijdonk 87’ 0-6 Rzasa Lodewijks; Emerton (70’ Collen), De Haan, Paauwe (60’ Sprockel), Van Haaren (46’ Rzasa); Kalou (70’ Pinas), Ono, Bosvelt, Leonardo (75’ Dos Santos); Lurling, Van Hooijdonk (80’ Elmander)