Bombarda's 1e goal voor Feyenoord

De hoofdrolspelers tijdens het Amstelcupduel tussen Jong Excelsior en Jong Feyenoord (1-1) kwamen donderdagavond wat Feyenoord betreft uit Zuid-Amerika. Net als maandagavond tegen FC Twente zette de Chileen Sebastian Pardo de toon. De andere hoofdrol was weggelegd voor Mariano Bombarda.
De Argentijn zorgde na een kwartier voor 0-1 en regelde twee minuten later een strafschop, die door Mels van Driel op de paal werd getrapt. Doelman Ronald Graafland moest vijf minuten voor tijd met twee keer geel het veld verlaten. Vooraf zou thuisclub Excelsior hebben getekend voor een gelijk spel. Achteraf had er – ook al omdat Feyenoord een prima eerste helft afwisselde met een beroerde tweede – voor het elftal van trainer André Hoekstra meer in gezeten. ‘Het eerste kwartier deden we het nog redelijk. In het laatste half uur kwam de klad erin,’ omschreef Feyenoords trainer André Stafleu het optreden van zijn ploeg na rust. Stafleu zag zijn ploeg sterk beginnen op Woudestein. Na vijftien minuten tekende Mariano Bombarda op aangeven van Angelo Nelstein voor zijn eerste officiële treffer in Rotterdamse dienst. Twee minuten later al leek Excelsior rijp voor de genadeklap. Omdat Van Driel de strafschop miste en Nelstein en Pardo (Stafleu: ‘Voor zo’n jongen kom je naar een voetbalveld’) vervolgens in kansrijke positie ook niet scoorden, bleef Excelsior in de race. Pas na een kwartier in de tweede helft kregen de aspiraties van de thuisclub daadwerkelijk gestalte. Waar Feyenoord bedenkelijk wegzakte, werd Excelsior steeds enthousiaster. In de 26ste minuut werd die instelling beloond met de verdiende gelijkmaker van Braber. Daarna kroop Feyenoord nog een paar keer door het oog van de naald. Feyenoord beëindigde zijn eerste bekerduel (ADO Den Haag, Sparta en FC Dordrecht completeren de poule) met tien man. Vijf minuten voor tijd mocht doelman Ronald Graafland van scheidsrechter Hidding met twee gele kaarten inrukken. Eerst maakte de keeper net buiten het strafschopgebied opzettelijk hands en drie minuten later vloerde hij net buiten de zestien doelpuntenmaker Braber. Mariano Bombarda blikte tevreden terug op zijn eerste (halve) wedstrijd voor Feyenoord. ‘Ik mag niet klagen. Vooral conditioneel is het me allemaal erg meegevallen,’ aldus de Argentijn, die zei vooral te hebben genoten van zijn combinaties met Pardo. ‘Een geweldige voetballer met een uitstekend inzicht.’ Ook Stafleu was content met het optreden van Bombarda. ‘Mariano deed het goed. Hij verrichtte veel loopwerk, was steeds goed aanspeelbaar en slim in de kleine ruimte. Hij scoort en hij veroorzaakt een strafschop. Wat wil een trainer nou meer? De problemen van dit elftal liggen voorin. Met Mariano erbij zie je hoe makkelijk het plotseling loopt. Maar dan moet je vóór rust deze pot natuurlijk wel beslissen.’