GELDERLAND BEVALT FEYENOORD A NIET

De Gelderse opening van de competitie is Feyenoord A maar slecht bevallen. Na het verlies van vorige week in Arnhem tegen Vitesse kwamen de Rotterdammers zaterdagmiddag in eigen huis ook niet langs NEC. De Nijmegenaren haalden de thuisclub op Varkenoord na een snel opgelopen achterstand ruim tien minuten later alweer bij: 1-1. En daarbij bleef het. De einduitslag deed beide ploegen recht. NEC domineerde vóór rust, Feyenoord erna.
De voortekenen van een week eerder bleken geen gezichtsbedrog. Ook tegen hun in lengte grotere leeftijdgenoten van NEC legden de kleinere Feyenoorders het op beslissende momenten af. Leg dat gegeven naast de aanvallende onmacht van het elftal van trainer/coach Albert Stuivenberg en het gelijke spel is voor een groot deel verklaard. Toch had er voor Feyenoord ondanks het vele balverlies en de onnauwkeurige passing na negentig matige minuten voetbal wel degelijk meer in gezeten dan het nu behaalde gelijke spel. Vóór rust domineerde NEC dan weliswaar, de tweede helft werd beslist in het voordeel van Feyenoord. In die laatste drie kwartier konden voor de thuisclub meer doelrijpe kansen worden geturfd dan vóór rust voor de bezoekers. De 1-0, na zeven minuten na schitterend voorbereidend werk van Resham Sardar gescoord door Rafiek Casteleins, was in dat licht bezien dan ook een geweldige opsteker. Twaalf minuten later liet Feyenoord zijn gasten echter alweer langszij sturen. Doelman Bas van Wegen pareerde een inzet van Thijs Hendriks met de voet, maar de hoog opspringende bal werd vervolgens door Tobias Czesnik eenvoudig over de Feyenoord-verdedigers in het doel gekopt: 1-1. Daarna weigerde NEC om Feyenoord over de knie te leggen. Van Wegen redde op een inzet van Daniël Oostendorp en heel Feyenoord haalde even later opgelucht adem toen Czesnik een bal naast het verlaten Rotterdamse doel kopte, nadat Niels van Duijn verkeerd terugspeelde en Van Wegen daardoor ergens aan de rand van zijn zestienmetergebied in het gras lag. Met na rust Dustley Mulder voor de teleurstellende Felino Jardim beschikte Feyenoord plotseling over meer stootkracht dan in de eerste helft van het door arbiter Van Sichem geleide duel. Niettemin waren in eerste instantie ook nu de beste kansen voor NEC. Thijs Hendriks strafte een grove fout van Sigourney Bandjar echter niet af en Van Wegen keerde een schot van Czesnik. Daarna zakte NEC weg en was het overduidelijk de beurt aan Feyenoord. Maar noch Tim Vincken (schot naast) noch Jeppe Curth (zag een hard schot op miraculeuze wijze door Tommy Gersgarz van de lijn gehaald), Mark van de Boogaart (schoot na een fraaie combinatie met Vincken te gehaast over) en Eldrick Cristina (schot voorlangs) wist doelman Theo Brack te passeren. In blessuretijd ging Feyenoord alsnog bijna de boot in, toen alweer Bandjar griezelig in de fout ging. Thijs Hendriks prikte de bal via de handen van Van Wegen echter tegen de paal, waarna Van Duijn de bal van de lijn trapte.