FEYENOORD GEEN KIND AAN GO AHEAD: 7-0

In een Kuip vol kinderen deed Feyenoord aan klantenbinding. Go Ahead Eagles, de laatste tegenstander voordat het echte werk begint, werd met 7-0 vermorzeld. Van Persie scoorde viermaal en Kim Nam-Il mocht 55 minuten meedoen. Het is echter de vraag of Bert van Marwijk veel wijzer is geworden van het treffen met z’n voormalig werkgever, want het verschil in klasse was in De Kuip wel erg groot.
Het is te hopen dat zijn collega’s Kim Nam-il hadden uitgelegd dat Feyenoord-Eagles in het teken stond van Feyenoords juniorclub, anders zou de Koreaanse proefspeler wel eens een iets te romantisch beeld van het Nederlandse voetbalpubliek kunnen hebben gekregen. Feyenoords laatste serieuze test voor het begin van de competitie was immers nog maar een paar minuten oud, toen de wave al massaal door het stadion ging. Het had alles te maken met de aanwezigheid van de 25.000 leden van Feyenoords juniorclub De Kameraadjes, die voor een groot deel de sfeer in het stadion bepaalden. Samen met hun begeleiders zorgden zij er voor dat De Kuip tot de nok toe was gevuld, ondanks het feit dat de tegenstander van vanmiddag niet de meest aansprekende was. Het klasseverschil tussen Feyenoord en Go Ahead werd al snel in doelpunten uitgedrukt. Anthony Lurling was de eerste die scoorde. Hij bracht al na zes minuten z’n ploeg aan de leiding. Lurling begon in de basis als spits, wat mogelijk was omdat Van Hooijdonk als bankzitter aan het treffen begon. Toch was Lurling niet het opvallendste gezicht in het team dat van Van Marwijk aan de aftrap mocht verschijnen. Die status was voor Kim Nam-Il, de Koreaanse international die op proef is in De Kuip. Na al eerder met Excelsior in actie te zijn gekomen, mocht hij nu op het middenveld van Feyenoord laten zien wat hij kan. Hij verving Bosvelt, die al zijn hoop heeft gevestigd op een rentree tegen FC Twente, en deed dat verdienstelijk. Kim speelde in dienst van het elftal en maakte daarbij weinig fouten, maar opvallen deed hij ook niet. Meer dan de Koreaan, was Robin van Persie in de eerste helft blikvanger bij Feyenoord. Nadat Lurling met enig geluk de stand op 2-0 had bepaald (zijn inzet verdween via het achterhoofd van doelman Wijnen over de lijn), kreeg Van Persie meer en meer de ruimte om z’n talent te tonen. De aanvaller deed dat op een volwassenen wijze. Het begint er op te lijken dat de Rotterdammer steeds beter begrijpt wanneer hij voor eigen glorie kan gaan en wanneer niet. Van Persie maakte in de eerste helft indruk op de jeugdige fans met een snoeiharde volley en een gevoelige stift die beide onbeloond bleven, maar Van Marwijk zal minstens zo gelukkig zijn geweest met de assists die de jongeling op z’n naam bracht. Meer dan voorheen behield de aanvaller het overzicht, wat tien minuten voor rust ook werd beloond. Van Persie bracht Pardo in stelling waar hij vroeger misschien voor eigen succes was gegaan en het resultaat was er direct naar: 3-0. Toen de aanvaller een minuut later zelf ook nog kon scoren, was het laatste restje Deventer verzet gebroken en kon Feyenoord op z’n gemak verder doen aan klantenbinding. Dat gebeurde in de tweede helft dan ook. Nadat Van Marwijk opvallend genoeg Nam-Il al na 55 minuten naar de kant had gehaald, had Feyenoord vrij spel. Met name Van Persie profiteerde daar van. Hij scoorde na de rust nog drie keer en bepaalde zo de eindstand op 7-0. Feyenoord-Go Ahead Eagles 7-0 (4-0) Scoreverloop 6’ 1-0 Lurling 24’ 2-0 Lurling 35’ 3-0 Pardo 36’ 4-0 Van Persie 56’ 5-0 Van Persie 67’ 6-0 Van Persie 68’ 7-0 Van Persie Opstellingen Feyenoord: Lodewijks; Emerton, Van Wonderen (66’Rzasa), De Nooijer (60’ Loovens), Paauwe; Kalou (66’ Dos Santos), Nam-il (55’Gyan), Ono, Pardo (46’ Van Hooijdonk); Van Persie, Lurling. Go Ahead Eagles: Wijnen; Hulshoff, Brack, Kuiper, Holster; Yildirim, Kooijman, Zijm, Van den Herik; Wellenberg, Marbus.