LAZOVIC SCOORT UIT ALLE STANDEN

Feyenoord heeft in Ridderkerk de nare smaak van het matige duel tegen Celta de Vigo enigszins weggespoeld. De Rotterdammers wonnen bij de amateurs van RVVH met 7-0 en zagen Danko Lazovic excelleren. De Serviër scoorde binnen zeven minuten een hattrick. De geslaagde rentree van routinier Kees van Wonderen was echter misschien nog wel belangrijker.
Voor wie in Ridderkerk op een doelpuntenfestijn hoopte, waren de voortekenen allesbehalve gunstig. De thermometer bereikte dinsdag tropische temperaturen, zodat een swingend Feyenoord bij voorbaat uitgesloten leek. Daarnaast had Bert van Marwijk zijn opstelling door elkaar gehusseld, deels gedwongen door bijvoorbeeld de afwezigheid van Chong-Gug Song (ziek) en deels om selectiespelers die in de voorbereiding minder aan bod kwamen speeltijd te gunnen. Zo startte Gill Swerts als rechtsback, mocht Sebastián Pardo de plek van Robin van Persie innemen en begonnen Mariano Bombarda en Johan Elmander op de plekken die tot nog toe werden bekleed door Dirk Kuyt en Danko Lazovic. Daarnaast speelde Alfred Schreuder voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis bij Feyenoord en droeg linksback Gérard – door de speaker consequent ‘Dennis’ genoemd - de Nooijer de aanvoerdersband. Ondanks de wijzigingen schoten de Rotterdammers uit de spreekwoordelijke startblokken. Binnen de minuut lag de openingstreffer al achter de Ridderkerkse doelman De Baat, toen een voorzet van Thomas Buffel vanaf links werd door de vanaf rechts inkomende Johan Elmander feilloos ingeschoten. Het zou helaas echter meteen een van de laatste hoogtepunten van de gezapige eerste helft blijken. Want behoudens enkele fraaie passjes van Alfred Schreuder en een mooie solo van Sebastián Pardo viel daarin bitter weinig te genieten. Het feit dat Feyenoord pas in de 38e minuut voor de tweede keer doelpuntte, was wat dat betreft symbolisch. Die tweede treffer was overigens wel een mooie. Alfred Schreuder verzond een van zijn nu al bekende dieptepassen over zeker 40 meter, precies in de loop van Thomas Buffel. De Belg omspeelde daarop RVVH-keeper Paul de Baat en tekende de 0-2 aan. Tijdens de rust wijzigde Van Marwijk zijn team op liefst zes plaatsen. Naast de terugkeer van Patrick Lodewijks, sprong de rentree van Kees van Wonderen daarbij het meest in het oog. De verse krachten bezorgden Feyenoord nieuw elan, al kan het ook zijn dat de bijna ondraaglijke hitte inmiddels vat had gekregen op de goedwillende Ridderkerkers. In ieder geval zat er meer verband, meer vernuft én meer venijn in het Feyenoord dat na rust binnen de lijnen verscheen. Na goed twaalf minuten leverde dat resultaat op, zij het via een cadeautje van de scheidsrechter van dienst. Bij een goede aanval van de Rotterdammers werd Danko Lazovic in de rug gelopen door doelman De Baat, waarop de arbiter naar de stip wees. Dirk Kuyt, niet uit balans gebracht door zijn enigszins stroeve voorbereiding, eiste de strafschop op en schoot hem keurig binnen. Het volgende hoogtepunt liet zo’n twaalf minuten op zich wachten. Toen ontsnapte Danko Lazovic rond de middenlijn net lang genoeg aan de aandacht van zijn bewakers om een voorsprong op te bouwen. Met wat handige draaibewegingen bracht de Serviër zichzelf vervolgens in stelling voor Feyenoords vierde treffer. Amper twee minuten later liet Lazovic zien ook in de lucht gevaarlijk te kunnen zijn. De spits kopte een indraaiende voorzet van Robin van Persie prachtig in de rechterbovenhoek van het doel. Het zou niet zijn laatste wapenfeit zijn, want nog eens vijf minuten later maakte Lazovic de hattrick vol. Na een schitterende diepe pass van Patrick Paauwe – na rust centraal achterin – stiftte Lazovic de bal over de uitkomende RVVH-doelman heen, waarmee de stand eindelijk een draaglijk aanzien kreeg. Amper een minuut verder scoorde Lazovic bijna zijn vierde, maar zijn indraaiende schot werd door de doelman prima uit de kruising getikt. Twee minuten voor tijd was het alsnog zover. Uit de draai maakte hij toen het kwartet vol. De zevenklapper die daarmee op het scorebord verscheen, deed bij de aanwezige supporters het vertrouwen in een goede seizoensopening weer enigszins terugkeren. RVVH – FEYENOORD 0-7 (0-2) Scoreverloop: 0-1 Elmander (1’) 0-2 Buffel (38’) 0-3 Kuyt (58’, pen.) 0-4 Lazovic (67’) 0-5 Lazovic (69’) 0-6 Lazovic (74’) 0-7 Lazovic (89’) OPSTELLINGEN RVVH De Baat; Van ’t Wout, Tempelaar, Tieleman, Van der Mei; Kooiman, De Nobel, Dijkstra, Van Rixoort; Van Delzen en Soeter. WISSELSPELERS: Van Vrouwerf, V.d. Kooy, Tholenaars, De Ruiter, Verhoef, Lopes en Spelde (doelman). FEYENOORD Zoetebier (Lodewijks, 45’); Swerts, Loovens (Van Wonderen, 45’), Van den Berg (Paauwe, 45’), De Nooijer; Elmander (Kuyt, 45’), Acuña, Schreuder, Pardo (Van Persie, 45’); Buffel en Bombarda (Lazovic, 45’)