KUYT ZORGT VOOR GELIJKSPEL IN ALKMAAR

Het eerste gelijkspel van Feyenoord in deze competitie is een feit. In de Alkmaarderhout werd het tegen AZ 2-2. Dirk Kuyt tekende voor beide goals. Hij bracht Feyenoord vroeg in de eerste helft op voorsprong vanaf de penaltystip en scoorde vlak voor tijd ook de gelijkmaker. In de slotseconden was Kuyt zelfs dichtbij z¡¯n derde goal, maar stond de paal in de weg. Bij Feyenoord ontbrak Kees van Wonderen vanwege familie omstandigheden en viel Shinji Ono in de tweede helft in.
Bert van Marwijk realiseerde zich voor de wedstrijd tegen AZ dat een zege in Alkmaar hem in meer dan één opzicht goed zou uitkomen. Niet alleen met het oog op de stand op de ranglijst, maar ook in psychologische zin. De coach realiseert zich dat zijn elftal tijd nodig heeft om z’n draai te vinden en dat alleen goede resultaten hem daarbij van dienst kunnen zijn. ‘Met een zege win je niet alleen drie punten, maar ook tijd’, zei de trainer, die vervolgens in Alkmaar op z’n wenken leek te worden bediend. Feyenoord stond in Noord-Holland al binnen tien minuten op voorsprong. Lazovic toonde zijn klasse door een diepe bal te controleren en met een kapbeweging weg te draaien van Wijker. De Alkmaarse verdediger wist Lazovic vervolgens alleen maar te stoppen ten koste van een overtreding. Een strafschop was het resultaat. Dirk Kuyt ontfermde zich over deze buitenkans en schoot vanaf elf meter zijn eerste goal voor Feyenoord binnen. Feyenoord werd in die periode meegesleept in het hoge tempo van AZ, maar had desondanks het beste van het spel. Dat het toch al binnen het kwartier een tegengoal moest incasseren, was te wijten aan een persoonlijke fout. Jorge Acuña, in de ploeg gekomen omdat Kees van Wonderen wegens familie omstandigheden was thuisgebleven, was niet attent genoeg bij een vrije trap van AZ. Hij verloor een seconde z’n directe tegenstander Van Galen uit het oog en het gevolg was direct uiterst pijnlijk. Van Galen kwam voor z’n man en ramde met links de gelijkmaker binnen: 1-1. Die gelijkmaker was tegen de verhouding in, al wist Feyenoord zelf niet overdreven veel kansen te scheppen. Kuyt liep zich een keer goed vrij en wist op het doel van Timmer te schieten, maar zijn inzet was te zacht. Even daarna kreeg Feyenoord een kans aangeboden door linksback De Cler, die te kort terugspeelde op zijn eigen doelman. Lazovic zat er goed tussen, zag hoe de bal uiteindelijk voor de voeten van Kuyt viel, maar diens inzet werd van de lijn gehaald. Feyenoord kreeg nòg een grote kans in de eerste helft. Dat was toen Pardo een goede voorzet losliet van links en De Nooijer van dichtbij mocht inkoppen. Hoewel nauwelijks gehinderd, ging zijn inzet over de lat. Dat was jammer, omdat Feyenoord AZ met een tweede goal waarschijnlijk vroegtijdig op de knieën had gekregen. Nu ging dat niet door en ontspon zich in de Alkmaarderhout zelfs een heel ander scenario. Waar Feyenoord ongelukkig was bij het profiteren van z’n sporadische kansen, gold voor AZ het tegenovergestelde. De ploeg had alle geluk toen een inzet van Nelisse werd gestopt door Zoetebier, maar de bal voor de voeten van Elkhattabi viel. Die had vervolgens aan de punt van z’n schoen voldoende om de 2-1 binnen te schieten. In de tweede helft kreeg diezelfde Elkhattabi de kans op zijn tweede goal, maar was het aan een uitstekende reflex van Zoetebier te danken dat het 2-1 bleef. De doelman van Feyenoord krijgt veel kritiek in de media, maar deed z’n werk hier uitstekend. Feyenoord stelde er binnen tien minuten iets tegenover in de vorm van een schot van Pardo, maar ook de kleine Chileen wist niets aan de stand te veranderen. Van Marwijk besloot betrekkelijk vroeg in de tweede helft te wisselen. Hij bracht Ono in het veld voor Lazovic. Kort na die wissel kreeg Feyenoord een meevaller, toen Peter Wijker te hard in duel ging met Kuyt. Het kwam hem op z’n tweede gele kaart van de middag te staan, waardoor Feyenoord het restant van de wedstrijd nog maar met tien Alkmaarse tegenstanders te maken had. Toch bleken dat er in eerste instantie te veel, want ook met Lurling in de ploeg voor Pardo en Bombarda voor De Nooijer , wist Feyenoord tegen de numerieke minderheid lange tijd niets meer aan de stand te veranderen. Tot Schreuder in de slotfase een schot loste dat slechts met de grootste moeite door Timmer kon worden gekeerd. De bal viel daarbij voor de voeten van Kuyt, die vervolgens geen moment twijfelde. Hij schoot de bal hard in het dak van het doel en bracht daarmee de eindstand op 2-2. In de slotfase ging Feyenoord nog wel door het oog van de naald, toen Elkhattabi door de Rotterdamse defensie sneed en de Belg Huysegems een niet te missen kans bood. De invaller wist desondanks niet te profiteren. Daarna kreeg Feyenoord in de slotseconden nog een grote kans, maar het schot van Kuyt belandde op de paal.