KATER NA EERSTE TOPPER

Feyenoord heeft de eerste topper van het seizoen verloren. In De Kuip was PSV met 3-1 te sterk. De achterstand op de Eindhovenaren is door dit verlies opgelopen tot zes punten. Voor Feyenoord scoorde Buffel in de eerste helft nog wel 1-1, maar ook hij kon niet verhinderen dat de Eindhovenaren in de tweede helft definitief afstand namen. Alleen voor Hossam Ghaly had de wedstrijd een positief tintje. Hij mocht in de tweede helft zijn competitiedebuut maken.
Feyenoord-PSV is traditioneel al een wedstrijd waar de vonken vanaf springen, maar de voorgeschiedenis van beide teams zette de editie van dit seizoen nog eens extra onder spanning. PSV had een kater in de Champions League goed te maken, Feyenoord begon in de wetenschap dat een nederlaag het team al vroeg in deze competitie op grote achterstand zou zetten. Nog afgezien van de storm die traditioneel opsteekt rond De Kuip bij tegenvallende prestaties. Bert van Marwijk wist dat ook. ‘Als we verliezen gaan we een paar rotweken tegemoet’, voorspelde de coach voorafgaande aan de eerste topwedstrijd van het voetbalseizoen. Van Marwijk had vooraf een vraagstukken te beantwoorden gehad. Was Ono fit genoeg om vanaf het eerste fluitsignaal te spelen? Kon hij Van Wonderen opstellen, ondanks het feit dat de routinier vanwege privé omstandigheden bijna een hele week niet had kunnen trainen? Vragen die er voor zorgden dat Van Marwijk pas een dag voor de wedstrijd definitief besloot welke elf vanaf het eerste fluitsignaal zouden gaan spelen. In een uitverkochte Kuip stonden Ono en Van Wonderen uiteindelijk in de basisopstelling. Lazovic daarentegen was veroordeeld tot toekijken. Hij zag vanuit de dug-out hoe Kuyt en Buffel het in eerste instantie om en om in de punt van de aanval deden. Feyenoord-PSV kende een bliksemstart, waarbij zowel De Nooijer als Kezman het geluk hadden dat ze de openingsfase overleefden. De Nooijer, die in de vierde minuut al een gele kaart had gekregen, ging met gestrekt been in op Kezman en werd vervolgens in een soort wurggreep genomen door de Joegoslaaf, die daarvoor beide benen gebruikte. Merkwaardig genoeg hield Temmink de kaarten op zak. Het incident zette de toon voor een groot deel van de eerste helft, waarin duels op het randje van het toelaatbare werden uitgevochten. Het had een aantrekkelijke wedstrijd tot gevolg, waarin al vroeg een beroep werd gedaan op Feyenoords veerkracht. Kezman had tenslotte al in de zevende minuut kunnen profiteren van halfslachtig ingrijpen door de Rotterdamse defensie en zijn ploeg op betrekkelijk eenvoudige wijze op voorsprong gebracht. Het was in Feyenoord te prijzen dat het vrijwel direct na die tegenvaller de draad weer oppakte. In de twintigste minuut werd de strijdende ploeg daar uiteindelijk ook voor beloond. Kuyt, een van de betere spelers aan Feyenoord zijde, speelde zichzelf knap vrij aan de linkerkant, leverde een voortreffelijke voorzet af, die uiteindelijk door Buffel bij de tweede paal werd verzilverd: 1-1. Feyenoord bleef daarna kansen scheppen, maar was soms achterin ook te nonchalant. Dat was bijvoorbeeld het geval in de 27ste minuut, toen binnen zestig seconden zowel Park als Vennegoor of Hesselink hun inzet op de lat zagen belandden. Feyenoord kreeg in de slotfase ook nog een prima mogelijkheid toen het trio Kuyt/Ono/Buffel uitbrak, maar gescoord werd er niet door de Rotterdammers. In de tweede helft mocht Hossam Ghaly zijn officiële debuut maken voor Feyenoord. Hij kwam in de ploeg voor De Nooijer, waardoor Song linksback ging spelen en Ghaly de rechtervleugel voor zijn rekening diende te nemen. Het had niet het gewenste effect. PSV kon al snel voor de tweede keer de leiding nemen. Een vrije trap vanaf rechts werd door Kezman, die de gehele wedstrijd lang al regelmatig te veel ruimte had gekregen, binnengeschoten. Met zijn honderdste competitiegoal bepaalde hij de stand op 1-2. En het had niet veel gescheeld of het was twee minuten later 3-1, ware het niet dat Zoetebier een uitbraak van Kezman knap wist te keren. Van Marwijk besloot na twintig minuten in de tweede helft andermaal te wisselen. Van Persie kwam in het veld voor Pardo. Niet kort daarna mocht ook Lazovic het veld in. Hij verving de leeg gespeelde Van Wonderen. Toch kon ook hij niet verhinderen dat PSV zijn voorsprong in de 74ste minuut uitbreidde. Vennegoor of Hesselink draaide in het strafschopgebied betrekkelijk eenvoudig weg bij Van den Berg en ramde de bal onhoudbaar voor Zoetebier in het dak van het doel: 1-3. Feyenoord werd daarna nog een strafschop onthouden, toen Waterreus Kuyt tegen de grond bokste. Temmink zag er niets verkeerds aan en daarmee was voor Feyenoord de kater compleet.