FEYENOORD GEEFT PUNTEN WEG IN OOSTERPARK

Feyenoord leek in Groningen lange tijd op weg naar de gemakkelijkste zege van dit seizoen. Een 3-0 voorsprong in de eerste helft leek daar garant voor te staan. Maar na de rust ging het fout. Feyenoord gaf de regie in de tweede helft bij vlagen weg en werd daar keihard voor gestraft. Vlak voor tijd betekende een aangeraakt schot van uitgerekend ex-Feyenoorder Brian Pinas de nekslag voor Feyenoord, dat met de 3-3 uitslag twee punten weggaf.
Feyenoord-FC Groningen was vijf minuten oud, toen Lurling deed wat een trend lijkt te gaan worden: hij bracht Feyenoord een vroege voorsprong. Uitgerekend Lurling, met zijn SC Heerenveen-verleden bepaald niet de populairste man van het Oosterpark, schoot zijn ploeg vol overgave naar de voorsprong. Na die vroege openingsgoal leek Feyenoord even op twee gedachten te hinken: vol op de aanval doorgaan of de voorsprong koesteren en deze met zorg verdedigen? Bij het vinden van het antwoord op die vraag werd Feyenoord geholpen door FC Groningen, dat zo verrassend weinig strijdlust liet zien, dat de Rotterdammers eigenlijk niet anders konden dat gewoon gas blijven geven. Het leverde een eerste helft op waarin Feyenoord nooit in de problemen kwam. Achterin werd niets weggeven, ook omdat goed storend werk op het middenveld voorkwam dat FC Groningen zijn centrumspits Drent kon bereiken. Daarmee was de angel uit de toch al zwakke Groningse aanvalslinie. Het wachten was dus op de tweede Rotterdamse goal. Die leek zich aan te dienen na een half uur, toen Vrede in de fout ging. Opgejaagd door Acuña speelde hij snel terug op z’n doelman, maar zag daarbij Kuyt over het hoofd. De Katwijker ging er met de bal vandoor, omspeelde zowel verdediger als keeper maar schoot toen vanuit een lastige hoek in het zijnet. Gelukkig voor Kuyt kwam de revanche snel. Nog geen twee minuten later werd hij knap door Paauwe op avontuur gestuurd. Bij de geblesseerde Vrede schoot het vervolgens definitief in de lies, waardoor Kuyt plotseling een vrije doorgang had. Hij ronde zijn actie af met een vlammend schot en bracht zo de stand op 0-2. Feyenoord kreeg goede kansen in Groningen, waar de thuisclub maar niet in z’n spel wist te komen. Na 35 minuten werd Kuyt weer eens de ruimte ingestuurd door Buffel en leek Lurling een niet te missen kans te gaan geven, maar wachtte zo lang met beslissen dat Elshot een derde goal kon verhinderen. Dat was een doekje voor het bloeden, want in de blessuretijd van de eerste helft was het alsnog raak. Een heerlijke pass van Schreuder werd bij de tweede paal ingekopt door Paauwe. Daarmee stond het nog voor de rust 0-3 voor Feyenoord en was de wedstrijd in feite gespeeld. Het enige wat Feyenoord toen nog moest doen was in deel twee precies zo spelen als daarvoor. Toch lukte het de ploeg niet om de tweede helft zonder kleerscheuren door te komen. Drent, in de eerste helft volledig buiten de wedstrijd gehouden, mocht kort na de hervatting zo waar scoren. Met een uitgekookte achterwaartse kopbal verraste hij gelegenheidslinksback Song en doelman Edwin Zoetebier. Niet kort na die goal herstelde Feyenoord zich en nam het de regie van de wedstrijd weer in handen. De ploeg hoefde niets anders te doen dat de wedstrijd in alle rust uitspelen.Maar toen het een klein kwartier voor het einde, door een moment van onachtzaamheid, alsnog op achterstand kwam door een goal van Hugo, riep Feyenoord alsnog het onheil over zich af. Het rampscenario werd vlak voor tijd bewaarheid op een manier die niemand nog voor mogelijk had gehouden. Een zondagschot van uitgerekend ex-Feyenoorder Brian Pinas werd door invaller Van Gessel nog aangeraakt. Daardoor was doelman Zoetebier op slag kansloos en moest Feyenoord, ondanks het overwicht dat de ploeg het merendeel van de tijd had gehad, genoegen nemen met 3-3.