JONG FEYENOORD PAS NA RUST OP TOEREN

Jong Feyenoord heeft maandagavond zijn leiderspositie in de eredivisie voor beloftenteams verstevigd. Na een bedenkelijke eerste helft (ruststand 1-0) en een veel betere tweede wonnen de Rotterdammers de uitwedstrijd tegen Vitesse met 1-3. Omdat de naaste achtervolger – SC Heerenveen - in Eindhoven tegen PSV niet verder kwam dan een gelijk spel bedraagt de voorsprong van Feyenoord op de Friezen (die één wedstrijd minder speelden) nu zes punten.
De manier waarop Feyenoord op het veld van de voetbalvereniging Rheden de eerste helft van het duel tegen Jong Vitesse afwerkte, was er eentje een koploper onwaardig. Het elftal van trainer Mario Been ontbeerde inzet, enthousiasme, passie en karakter tegelijk. Been: ‘Er was helemaal niets. Niemand straalde uit, dat hij deze partij wilde winnen. De instelling ging helemaal nergens over.’ Dat de koploper zich toch nog twee kansen wist te scheppen, was op zich al een wonder. Ebi Smolarek schopte de eerste echter naast en even later mikte Sebastian Pardo de bal op aangeven van Robin van Persie op de paal. Het pleit ook al niet voor Vitesse, dat de ploeg van trainer Theo Bos maar één keer van de slappe instelling van Feyenoord profiteerde. En dan nog was daar een op dubieuze gronden (hands) toegekende strafschop voor nodig. Achmed Ahahaoui verzilverde het buitenkansje negen minuten voor rust evenwel beheerst: 1-0. Van verdere gevaarlijke acties van de thuisclub is gedurende de gehele eerste helft nauwelijks sprake geweest. Een aanpassing in de strijdwijze en een flinke stemverheffing van Mario Been zorgden er in de pauze voor dat Feyenoord de orde kon herstellen. Onder aanvoering van de uitstekende Joep van den Ouweland gingen de Rotterdammers meteen op jacht naar de gelijkmaker. Die lag al in het net nog voordat er op het uurwerk van arbiter Van Boekel zestig seconden waren verstreken. Robin van Persie (na rust aardig op dreef) vond Mariano Bombarda, die van dichtbij eenvoudig voor 1-1 zorgde. De omzetting die Been pleegde - twee diepe spitsen (Bombarda en Nkunku) in plaats van één (Bombarda, met Smolarek daarachter) zoals voor rust - was even simpel als doeltreffend. Kalou – volledig onzichtbaar in de eerste helft - werd er het terechte slachtoffer van. Met Nkunku marcheerden de zaken in elk geval een stuk beter dan met de Ivoriaan. Plotseling was er snelheid en er was dreiging. Vitesse betaalde daarvoor gaandeweg de tweede helft rekening. Steeds minder slaagde de thuisploeg erin om de bal in de ploeg te houden en steeds vaker verviel de ploeg aanvallend in lange trappen. Chris Gyan en Reinhard Breinburg wisten daar in het centrum wel raad mee. Feyenoord profiteerde naar behoren van het steeds simpeler wordende strijdplan van de thuisploeg. Na een paar plaagstoten (Smolarek) namen de bezoekers een kwartier na de openingstreffer verdiend de leiding. Van Persie lanceerde vanaf de linkerkant Smolarek, die doelman Sjoerd Rensen geen schijn van kans gaf: 1-2. Hetzelfde duo ging tien minuten voor het eindsignaal op herhaling. Op vrijwel identieke wijze ontstond daaruit Feyenoords derde doelpunt. Van Persie gaf voor, Smolarek scoorde: 1-3. Jong Vitesse - Jong Feyenoord 1-3 (1-0) 36' Ahahaoui 1-0, 46' Bombarda 1-1, 60' Smolarek 1-2, 81' Smolarek 1-3.