EXCELSIOR WINT DOELPUNTENFESTIJN

Excelsior is met een krankzinnige 5-3 overwinning op Go Ahead Eagles de winterstop ingegaan. In een heerlijk en bij vlagen kolderiek duel was de ploeg van trainer Henk van Stee het meest koelbloedig in de afwerking. Beste man aan Rotterdamse zijde was Cecillio Lopes, die tweemaal scoorde. De Kralingers staan nu tweede in de eerste divisie.
Excelsior – Go Ahead Eagles was zo’n wedstrijd die voetbal zo leuk maakt. Veel strijd, blunders en doelpunten, veel doelpunten. Al na vijf minuten spelen was duidelijk dat het een zeer aparte avond zou worden. Nadat Lopes op sluwe wijze de Deventerse buitenspelval ontweek, rondde hij koelbloedig af en was er de snelle voorsprong voor Excelsior. Go Ahead liet zich niet gek maken door de vroege achterstand en kreeg kansen. Hele beste kansen zelfs, maar de bal wilde er niet in. Tegen alle verhoudingen in kon Excelsior voordoen hoe men secuur moet afwerken. Met een prachtige pegel ging de bal van de voet van Patrick Mtiliga achter de kansloze doelman Grotenhuis (2-0). Nadat diezelfde Mtiliga nog geen tien minuten later een afgeketste bal door Jordan Opoku ingetikt zag worden, leek het duel gespeeld. Leek, want nog voor de rust deed Yildrin iets terug. Uit een mooie pirouette maakte hij de aansluitingstreffer. In de kleedkamer riep Henk van Stee vervolgens zijn manschappen op om de rijen gesloten te houden en te loeren op die ene kans om de wedstrijd in het slot te gooien. De coach werd op zijn wenken gediend, want Van Dieren kon al na twee minuten een afgeslagen corner achter de keeper trappen. Het duel rustig uitspelen leek geen probleem, ware het niet dat Go Ahead opnieuw terugkwam. En aan beide treffers, van Leferink en De Weerdt gingen Rotterdamse fouten vooraf. Gelukkig voor Excelsior was het de avond van Cecillio Lopes. Hij maakte na een uur voetbal de vijfde Rotterdamse treffer en mocht Go Ahead nog hoop op een punt hebben, die kans leek verspeeld. Het laatste half uur vloeiden de krachten bij beide teams weg, maar de toeschouwers stonden op de banken. En daar draait het in het voetbal toch om. ‘Het was een bizarre wedstrijd’, analyseerde Van Stee na afloop. ‘We hadden ook met 7-3 kunnen winnen, maar dat was ietwat geflatteerd geweest. Niettemin ben ik heel blij met de tweede plek op de ranglijst. Ik kijk terug op een sterke eerste seizoenhelft, dit geeft hoop voor het vervolg van dit voetbaljaar.’ Excelsior – Go Ahead Eagles 5-3 (3-1) 5’ Lopes 1-0, 32’ Mtiliga 2-0, 40’ Opoku 3-0, 44’ Yildrim 3-1, 47’ Van Dieren 4-1, 50’ Leferink 4-2, 52’ De Weerdt 4-3, 58’ Lopes 5-3. Opstelling Excelsior: Varkevisser; Sprockel, Breuer, Loovens, Van Driel; De Haan, El Hamdaoui (72’ Nouwen), Van Dieren, Mtiliga; Opoku (81’ Holman) en Lopes (86’ Sequeira).