FEYENOORD MAAKT INDRUK TEGEN TWENTE

Feyenoord heeft een uitstekende generale repetitie afgewerkt voor het bekerduel van aanstaande woensdag tegen FC Twente. In competitieverband versloegen de Rotterdammers de Tukkers met 3-2. Thomas Buffel scoorde tweemaal, de andere Rotterdamse goal kwam op naam van Dirk Kuyt. In de slotfase maakte Jean Carlos Dondé zijn debuut in de Nederlandse competitie.
Feyenoord-FC Twente was tien minuten oud, toen Thomas Buffel De Kuip voor het eerst liet juichen. Daarmee brak hij namens Feyenoord met een traditie. Waar in voorgaande wedstrijden een slap begin telkens met een inspannende eindspurt moest worden goedgemaakt, nam Feyenoord dit keer al vroeg in de wedstrijd een voorsprong Van Wonderen wekte in de eerste minuut nog wel de indruk dat het weer het oude liedje zou worden in De Kuip, toen hij struikelde in een poging N’Kufo af te stoppen. De oersterke spits van Twente had de 1-0 op z’n schoen nadat hij Lodewijks al was gepasseerd, maar een spectaculaire redding van diezelfde Van Wonderen voorkwam dat uiteindelijk. Het was het eerste serieuze wapenfeit van Twente in aanvallend opzicht en, naar later zou blijken, ook direct de laatste van de eerste helft. Na het waarschuwingsschot van N’Kufo nam Feyenoord immers de regie van de wedstrijd op zich. Het had een aantrekkelijke eerste helft tot gevolg, waarin de thuisploeg vooral in aanvallend opzicht voor veel vermaak zorgde. Zowel Buffel en Kuyt als Smolarek en Van Persie toonden zich hierbij opvallend creatief. Hetzelfde gold eigenlijk voor het middenveld, dat bij absentie van Shinji Ono dit keer werd gevormd door Pardo en Schreuder. Laatstgenoemde kende zijn beste acties bij het eerste doelpunt van de Feyenoord, toen hij de bal met veel gevoel over de Twente verdediging lepelde en Kuyt de diepte instuurde. De Katwijker bediende vervolgens Thomas Buffel, die de bal in de verre hoek liet verdwijnen. In verdedigend opzicht was tegen Twente alleen Song even een twijfelgeval, maar ook de Koreaan herstelde zich gaandeweg van zijn weifelende begin. Zo kreeg Feyenoord z’n tegenstander steeds meer in z’n greep, wat in de 35ste minuut uiteindelijk leidde tot de tweede goal. Van Wonderen stond met een interceptie aan de basis. Hij stuurde Buffel op avontuur, die op zijn beurt z’n maatje Kuyt weer in stelling kon brengen. Bij de tweede paal zorgde hij voor 2-0. Dat was ook de ruststand, al was Buffel nog wel een keer dichtbij een treffer. Vijf minuten voor de rust zag hij zijn schot via de lat weer het veld in springen. In de tweede helft, toen Twente onder anderen ex-Feyenoorder Mohammed Allach had ingebracht, bleef Feyenoord de wedstrijd controleren. Dat was ook het geval toen Bert van Marwijk in de 67ste minuut Lazovic in het veld bracht voor Smolarek. Bijna had de Serviër met zijn eerste balcontact gescoord, maar Buffel besloot het zelf te doen. En met succes, want in de 68ste minuut scoorde de Belg 3-0. Twente scoorde nog wel uit een mooie vrije trap van Sjaak Polak 3-1, maar de zege kwam geen enkel moment meer in gevaar voor Feyenoord. Sterker nog, het overwicht was zo groot, dat Van Marwijk zelfs Jean Carlos Dondé kon inbrengen. Hij maakte zijn debuut in de Nederlandse competitie en was in de 84ste minuut nog dicht bij een goal ook. De Braziliaan zag zijn schot maar net naast gaan. Ook Buffel kreeg nog een grote kans, maar zijn schot verdween voorlangs. Gescoord werd er pas in de laatste minuut, toen Zomer een vrije trap wist te promoveren tot doelpunt. Zo bepaalde hij de eindstand op 3-2.