BUFFEL ZORGT VOOR ONTSNAPPING IN DE KUIP

In een slechte wedstrijd heeft Feyenoord op miraculeuze wijze de vierde plaats op de ranglijst weten te behouden. De Rotterdammers kwamen in eigen Kuip op een 0-2 achterstand, maar dankzij twee goals van Buffel in het laatste kwartier wist Feyenoord toch nog langszij te komen: 2-2. Tegenvaller was wel de gele kaart van Schreuder, die er voor zorgt dat hij er de komende wedstrijd tegen PSV vanwege een schorsing niet bij is. Maar daar tegenover stond het afscheid van Paul Bosvelt in de rust, die op indrukwekkende wijze werd bedankt voor zes jaar Feyenoord.
Een wederom overvolle ziekenboek in combinatie met de schorsingen van Paauwe en Gyan, zorgden er voor dat Feyenoord in een geïmproviseerde opstelling aantrad tegen Heerenveen. De absentie van een groot aantal spelers liet zich vooral in defensief opzicht voelen. Het noopte Van Marwijk ertoe om een verdediging bestaande uit Song, Ghaly, Van den Berg en Mtiliga het veld in te sturen. Desondanks begon Feyenoord goed aan het treffen met de Friezen. Ghaly had bij de eerste keer dat hij de middenlijn overstak zelfs al bijna succes, toen hij doelman Vonk met een lob probeerde te verrassen. Zijn inzet belandde uiteindelijk op het dak van het doel, maar leek wel de aanzet voor meer mogelijkheden. Die kwamen er in eerste instantie ook (voor Kuyt bijvoorbeeld), maar in de tiende minuut was het plotsklaps gedaan met Feyenoords zelfvertrouwen. In zijn enthousiasme dook Ghaly bij een Friese aanval plots langs de zijlijn op, wist de bal niet te veroveren en zag vervolgens tot zijn afgrijzen dat Hestad hierdoor een vrije scoringskans kreeg in het centrum. Pardo probeerde het foutje van Ghaly goed te maken, maar slaagde daar alleen in ten koste van een overtreding in het stafschopgebied. Het gevolg was pijnlijk voor de Chileen: scheidsrechter Van Egmond legde de bal gedecideerd op de stip, van waar Selakovic even later de strafschop binnen schoot. Die tegenvaller zo vroeg in de wedstrijd bleek een psychologisch moeilijk te verwerken klap voor Feyenoord. Het spel van de Rotterdammers sloeg vrijwel direct dood. Werken voor de gelijkmaker deden de Rotterdammers wel, maar heel ver kwam Feyenoord niet. Daarvoor waren er ook te veel spelers uit vorm. Pardo bijvoorbeeld zag maar weinig van zijn initiatieven lukken en ook Kuyt liet uit alles blijken zijn dag niet te hebben. Dat gold zelfs voor Lurling, de man die de voorkeur had gekregen boven Van Persie en vastbesloten was zijn kans te pakken. Het kwam er geen moment van. De enige keer in de eerste helft dat Feyenoord in de buurt kwam van een doelpunt was in de 32ste minuut, toen Seip bijna in eigen goal schoot. De paal bracht uiteindelijk redding voor hem. Het hoogtepunt van de eerste helft kwam dan ook op het moment dat Van Egmond voor de rust floot en zo het veld vrijmaakte voor het afscheid van Paul Bosvelt. Het eerbetoon van De Kuip aan een van haar grootste lievelingen was indrukwekkend. ‘Ik heb zes fantastische jaren gehad en dat is vooral dankzij juliie’, zei Bosvelt tegen het Legioen en de voormalig aanvaller kreeg er een adieu voor terug dat voor kippenvel zorgde. In de tweede helft bracht Van Marwijk Ono in het veld voor Pardo. Later mocht ook Van Persie nog meedoen, als vervanger voor Smolarek. Maar ook zij konden niet verhinderen dat Heerenveen in 66ste minuut voor de tweede maal scoorde. Knopper zorgde na een uitbraak voor de 0-2. Buffel deed als eerste iets terug, door een kwartier voor tijd de 1-2 binnen te tikken. Het leek een doelpunt dat te laat kwam voor Feyenoord, maar tien minuten voor tijd bracht Buffel alsnog verlossing in De Kuip. Een van de weinige vloeiende Rotterdamse aanvallen werd door hem binnen getikt: 2-2. Het vervolg bestond uit een offensief van Feyenoord, waarbij de Rotterdammers ook nog tot tweemaal toe geluk hadden bij een Friese uitbraak. Gescoord werd er uiteindelijk niet meer, waardoor Feyenoord de Friezen op de ranglijst nipt voor blijft.