ORANJE SUST KUIP IN SLAAP

De Kuip is woensdagavond niet verwend geworden met een leuke wedstrijd. Sterker nog, de oefeninterland Nederland – Frankrijk (0-0) was vaak niet om aan te zien. Enige lichtpuntjes waren twee vrije trappen van invaller Pierre van Hooijdonk. Met zijn handelsmerk wist hij de Franse doelman Barthez bijna te verschalken. Ook Paul Bosvelt viel in, maar zijn optreden bleef beperkt tot één minuut.
Wanneer Pierre van Hooijdonk in het veld komt, gebeurt er altijd wat. Ook tegen de Fransen bracht de voormalig Feyenoorder leven in de brouwerij. De Kuip was al langzaam ingedut, toen Pi-Air vanaf de bank meteen naar net buiten de zestien meter liep om een vrije trap te nemen. Zonder aarzelen nam de aanvaller de bal en die zeilde net over. ‘Jammer dat hij iets te ver was. En dat het mijn eerste balbezit was, dat deert niet. Ik hoef niet zo nodig eerst lekker in de wedstrijd te komen. Bovendien had ik al lang genoeg warm gelopen’, zegt Van Hooijdonk.

Eigenlijk had bondscoach Advocaat er verstandig aan gedaan de spits van Fenerbahce bij het begin van de tweede helft al in de ploeg te zetten. Nederland had voorin met Roy Makaay namelijk weinig stootkracht. Het aantal kansen in de eerste helft bleef steken op nul. Ook de Fransen stelden daar bitter weinig tegenover. Met superster Henry op de bank leken de bezoekers het vanaf het beginsignaal eigenlijk wel goed te vinden. Het gevolg was een wedstrijd die het aanzien niet waard was.

In de tweede helft veranderde er, met de vrije trappen van Van Hooijdonk uitgezonderd, weinig aan het spelbeeld. Het bleef niet leuk om naar te kijken, al had Oranje wel met de winst weg kunnen lopen. In de allerlaatste minuut leek een voorzet van Heitinga te mislukken, maar Barthez verkeek zich volledig op de bal. Gelukkig voor hem kwam de bal net aan de verkeerde kant van de paal uit. Met een fluitconcert van het publiek moest het Nederlands elftal vervolgens de kleedkamer opzoeken. Paul Bosvelt stond toen ook op het veld, maar hij deed slechts een mager minuutje mee. Het was voor het Rotterdamse publiek erg jammer dat ze niet langer van hun held mochten genieten.

Slechts één keer werd er deze avond echt gejuicht. En dat was dus op het moment dat Van Hooijdonk het veld betrad. Zijn terugkomst naar het stadion waar hij zijn grootste succes vierde, was er een om niet te vergeten. ‘De ontvangst was heel prettig. Het doet me zeker nog wat om hier te mogen voetballen. Ik heb bij Feyenoord toch een mooie tijd gehad. Voor de wedstrijd ben ik nog even in de kamer van Gerard Meijer geweest. Alles wat hij in zijn carrière ooit van iemand heeft gekregen, al was het een fotokaart, hangt daar in dat kleine kamertje. Op sommige items stond ik zelf ook nog. Op zo’n moment komen toch weer wat mooie herinneringen boven.’

Inmiddels speelt Van Hooijdonk bij de Turkse koploper Fenerbahce. Donderdag vertrekt hij richting Istanbul, om ’s avonds al weer te gaan trainen met zijn club. Maar het verblijf in Nederland heeft Van Hooijdonk goed gedaan: ‘het was fijn om even weg te zijn van alle hectiek. Bij het Nederlands elftal heb ik de accu weer op kunnen laden en ik keer topfit in Turkije terug. Ik kan er weer een tijdje tegenaan.’ En Van Hooijdonk hoopt dit seizoen voor het eerst in zijn loopbaan de landstitel te winnen. Dat zou een mooi aandenken aan dit seizoen worden. Iets wat de wedstrijd tegen de Europees kampioen dus zeker niet zal worden.