Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VOORBESCHOUWING NAC BREDA – FEYENOORD (ZON, 12.30 UUR)

Er zijn van die tegenstanders waartegen Feyenoord het altijd lastig heeft. NAC Breda is er zo één. Het is alweer vijf jaar geleden dat Feyenoord in Breda heeft weten te winnen. Na zo’n lange tijd zou een nieuwe overwinning zeer welkom zijn, zeker gezien de hevige strijd met PSV om de tweede plaats. Op Patrick Mtiliga na kan Van Marwijk een beroep doen op dezelfde elf die vorige week nog van Roda JC wonnen.

Het was een rustige week bij Feyenoord. Een flink deel van de groep was uitgevlogen om zijn land te vertegenwoordigen tijdens interlands. Bert van Marwijk had daardoor aan het begin van de week de beschikking over slechts een klein continent Feyenoorders. Gericht toewerken naar de belangrijke wedstrijd tegen NAC zat er dus nauwelijks is. Vrijdag was iedereen weer present, wat betekent dat de hoofden pas twee dagen naar NAC staan.

Toch zal dit weinig problemen geven, want het huidige Feyenoord weet wat er wordt gevraagd. Bovendien zal er in de opstelling weinig veranderen, alleen Patrick Mtiliga is er zondag (noodgedwongen) niet bij. De automatismen van de laatste weken moeten daardoor ook in Breda nog steeds aanwezig zijn. Met Chris Gyan is er bovendien een goede vervanger van de geschorste Mtiliga. De Ghanees komt misschien niet zo vaak aan de aftrap, maar als hij er wél is staat hij er. Een eigenschap die door trainer Van Marwijk bijzonder wordt geroemd. Gyan zal wel beginnen aan de rechterkant, waardoor Song naar links verhuist.

Volgens de coach is NAC vooral aanvallend erg sterk. ‘We moeten het onnodige balverlies dus zoveel mogelijk beperken’, weet Van Marwijk. ‘Geconcentreerd verdedigen en van daaruit zelf aanvallen. Het is bekend dat NAC altijd wat ruimte weggeeft.’ Wanneer doelman Zoetebier opnieuw de nul houdt en de spitsen weten te scoren, kan Feyenoord een einde maken aan jaren zonder overwinning in Breda. Bert van Marwijk wil de mogelijk vertrekkende keeper een compliment maken voor zijn huidige inzet. ‘Zoetebier staat nu veel relaxter in het doel. Ik heb veel met hem gesproken en hij verdient een pluim. Het is heel goed hoe hij zich nu opstelt.’

Wellicht maakt Patrick Lodewijks volgende week, in de topper tegen Ajax, al zijn rentree. Maar mocht Zoetebier opnieuw naar de bank verhuizen, dan kan hij wel trots zijn op zijn spel van de laatste weken. Misschien vertrekt hij komende zomer naar een nieuwe club, hij blijft zich nog steeds duizend procent inzetten voor Feyenoord. Zijn inzet zou er zelfs toe kunnen leiden dat Feyenoord zich nog op de tweede plaats weet te nestelen. Maar het seizoen is nog lang, waarschuwt Van Marwijk voor al te groot optimisme. ‘De jongens zien ook dat het gat naar PSV nog één punt is, maar nu komen drie loodzware duels. Als we die goed doorkomen, kan het spannend worden. Zondag wordt heel belangrijk. We hebben het in Breda altijd moeilijk, dus we zijn er nog lang niet.’

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Zoetebier; Gyan, Van den Berg, Paauwe, Song; Smolarek, Ono, Ghaly, Lurling; Buffel en Kuyt.