FEYENOORD BLIJFT OP SCHEMA: 0-3

In een weekeinde waarin concurrent PSV geen fout maakte, deed ook Feyenoord het noodzakelijke om de race om de tweede plek spannend te houden. Het won met 0-3 in Breda en blijft zo de concurrent uit Eindhoven scherp in het vizier houden. Voor Feyenoord scoorde Van den Berg zijn eerste goal in Rotterdamse dienst. Song kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en moest van het veld.

Vijf minuten waren er gespeeld in Breda, toen Feyenoord de bal al achter doelman Babos had liggen. Kuyt schoot oog in oog met zijn toekomstig ploeggenoot binnen, maar hoorde scheidsrechter Temmink kordaat affluiten wegens buitenspel. Die beslissing bleek de voorbode van hetgeen het publiek met regelmaat zou krijgen voorgeschoteld, want vooral in de eerste helft was NAC-Feyenoord de wedstrijd van de kansen in buitenspel positie.

Met name het zeer aanvallend spelende NAC, ging vaak net iets over de streep. Zowel Feyenoord-huurling Elmander als de vleugelspelers Boukhari en Diba toonden zich in het begin zo gebrand op de openingsgoal, dat ze opvallend vaak buitenspel stonden.

NAC-Feyenoord was een wedstrijd die met 100 kilometer per uur werd gespeeld. Beide ploegen kregen daarbij met enige regelmaat kansen, al waren het in de beginfase vooral de Brabanders die dichtbij een goal waren. Diba bijvoorbeeld, in Breda de kwelgeest van gelegenheidslinksback Song, was een keer dichtbij een doelpunt, net als Elmander. Zijn inzet werd uiteindelijk door Van den Berg van de lijn gehaald.

Feyenoord had, met name in de persoon van Dirk Kuyt al wat mogelijkheden gehad, tot het in de 35ste minuut de grootste kans kreeg. Feyenoord-huurling Collen toonde zich onzeker bij het onder controle brengen van een afgeslagen voorzet van Gyan. Kuyt rook bloed en zette de sprint in. De Katwijker wist de bal gemakkelijk te veroveren, maar toonde zich niet koelbloedig genoeg in de afwerking. Hij schoot tegen het lichaam van Babos op.

Toch was die kans nog niets in vergelijking met de mogelijkheid die Elmander even later namens NAC liet liggen. De Zweed, die onlangs van Feyenoord heeft gehoord dat hij op zoek mag naar een nieuwe werkgever, leek zijn gram te gaan halen, toen hij uit een voorzet van Boukhari de bal voor het intikken had. Maar voor open goal en zonder dat er ook maar één Feyenoorder in de buurt was, ging het alsnog fout. Elmander schoot hoog over.

Het leek een misser van een zeldzaam kaliber, maar de realiteit was dat Anthony Lurling het in de tweede helft nog eens dunnetjes overdeed. Minstens zo vrij als Elmander kon ook hij voor open doel binnenschieten, maar Lurling kreeg de bal evenmin tussen de palen.

Het grootste verschil was de stand waarbij dat gebeurde. Net voor de blunder van Lurling, was Feyenoord immers op voorsprong gekomen. Peter van den Berg onderstreepte in Breda zijn groeiende zelfvertrouwen, door in de 50ste minuut een hoekschop onberispelijk in de bovenhoek te koppen: 0-1.

Met die voorsprong als steuntje in de rug ging Feyenoord verder en werd het daar in de 66ste minuut voor beloond. Wederom scoorde Feyenoord met een kopbal. Ditmaal was het Buffel die succesvol zijn hoofd tegen de bal zette, na uitmuntend voorbereidend werk van Kuyt.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Toch werd er nog gescoord in Breda, toen Bakarat een goede voorzet van Smolarek achter z’n eigen doelman werkte: 0-3. Feyenoord zat dus op rozen, wat het voor Song extra zuur maakte dat hij juist onder deze omstandigheden tegen zijn tweede gele kaart opliep. Een lichte overtreding op Diba werd hem fataal: hij werd een kwartier voor tijd van het veld gestuurd en mag dus in de klassieker tegen Ajax niet meedoen.

Hij zat dus al in de kleedkamer, toen Feyenoord (in de persoon van invaller Van Persie) en NAC (Boukhari) nog twee grote kansen kregen. Beide keren waren de keepers uitblinker. Zowel de huidige Feyenoord doelman Zoetebier als de komende man Babos, produceerden een spectaculaire redding. Zo bleef het in Breda 0-3.

NAC-Feyenoord 0-3 (0-0)
Scheidsrechter: Temmink
Toeschouwers: 15.900

50’ 0-1 Van den Berg
65’ 0-2 Buffel
73’ 0-3 Barakat (ed)

Geel: Lurling.
Rood: Song (2xgeel)

Opstellingen
NAC: Babos; Bakarat, Collen, Kerstens, Gudelj; Seedorf, Slot, Engelaar, Diba (80’ Vos), Elmander (69’ Boussaboun), Boukhari.
Feyenoord: Zoetebier; Gyan (86’ Swerts), Van den Berg, Paauwe, Song; Smolarek (82’ Van Persie), Ghaly, Ono, Lurling; Buffel, Kuyt.