B1 HEEFT RITME WEER TE PAKKEN

De laatste drie competitiewedstrijden van B1 eindigden allemaal in een gelijk spel. De zes verliespunten die daarbij werden ingeleverd, knaagden nog net niet aan het zelfvertrouwen van de ploeg van trainer Cor Adriaanse, maar tegen het treffen met het als vierde geklasseerde AZ, zondag in Alkmaar, werd wel degelijk opgezien. De vrees bleek ongegrond. Feyenoord speelde alles bij elkaar eindelijk weer eens een solide partij en won na een 1-1 ruststand verdiend met 2-5.

Feyenoord opende op sportpark ’t Lood niet onaardig. Met de stevige storm in de eerste helft tegen namen de Rotterdammers na een kwartier de leiding. Na een aanval over veel schijven leverde Jerson Anes Ribeiro uiteindelijk de steekbal die Ingmar Maayen in staat stelde om te scoren: 0-1. Die opsteker zette Feyenoord in het verloop van de eerste helft aan tot meer mooie dingen. Maar van de vier, vijf kansen die dat opleverde, werd er niet eentje benut. Mitchell Poot had wat dat betreft de beste mogelijkheid. Met de bal aan de voet alleen op de Alkmaarse keeper afhollend, werd de Feyenoorder echter door een AZ-verdediger met een (onbestraft) subtiel tikje uit balans gebracht.

AZ bleef mede door het uitblijven van een tweede Feyenoord-doelpunt in de wedstrijd. Op slag van rust toonden de Alkmaarders in woord en daad hun waardering voor de nalatigheid van de Rotterdamse aanvallers. Feyenoord kreeg op de rand van de zestien een vrije trap tegen, die ineens achter doelman Arjan van Dijk werd geschoten: 1-1. De tegenslag vlak voor rust deerde Feyenoord niet. Drie minuten na de hervatting nam B1 alweer de leiding. De voorzet over vriend en vijand heen was van Diego Biseswar, de afwerking van Daryl van de Veer: 1-2.

AZ was uit balans en de mogelijkheden voor Feyenoord om de score verder uit te bouwen, stapelden zich op. Maar net als vóór rust werden de kansen ook nu niet benut. Poot knalde uit vrije positie op de lat, Frank de Haan schoot te slap in en ook Timon van Leeuwen kreeg de bal er, alleen voor de AZ-doelman, niet in. De thuisclub ging aanzienlijk beter met de geboden mogelijkheden om. Met dank aan slecht verdedigend spel van Tobias Waisapy kwamen de Alkmaarders tien minuten voor tijd weer op gelijke hoogte: 2-2.

Opnieuw dreigde voor Feyenoord een gelijk spel. En dat was, met in het achterhoofd de wetenschap dat naaste concurrent PSV eerder op de dag met 1-1 gelijk had gespeeld bij NEC, een gemiste kans op weg naar een eventueel kampioenschap. Dat besef drong twee minuten na de gelijkmaker ook door bij de spelers. In de acht minuten die in de tweede helft nog resteerden, werd AZ alsnog opgerold. Eindelijk was er snelheid, scherpte en inzicht. Jordy Buijs was de eerste die profiteerde van B1’s herwonnen geloof in eigen kunnen. Met een droge knal bezorgde hij zijn ploeg uit een vrije trap voor de derde keer de leiding: 2-3.

Die voorsprong gaf Feyenoord niet meer uit handen. AZ probeerde nog wel om opnieuw langszij te sturen, maar Feyenoord liet zich niet meer verrassen. De thuisclub deed dat in de laatste minuten van de wedstrijd nog wel. Maayen zorgde na een verre bal uit het Rotterdamse achterveld voor 2-4 en in blessuretijd pikte ook Poot nog zijn doelpuntje mee. Van de Veer legde de bal na een goede actie aan de linkerkant terug en Poot was op het juiste moment ter plaatse om de eindstand op 2-5 te bepalen.