Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VOORBESCHOUWING FEYENOORD – AJAX (ZON, 12.30 UUR)

Feyenoord – Ajax houdt de gemoederen alweer een paar dagen bezig. De kranten staan weer vol van de enige Klassieker die ons land rijk is. Het belooft een spannende strijd te worden tussen twee ploegen die altijd en overal van elkaar willen winnen. Feyenoord speelt zondag in een redelijk vertrouwde opstelling, want ook na de zaterdagtraining bleef iedereen fit.


‘Feyenoord lijkt klaar voor Klassieker’ kopte deze website vrijdag. Beter is de toestand van de Rotterdammers waarschijnlijk niet te omschrijven. Feyenoord lijkt de zaakjes inderdaad goed op orde te hebben en te denken: ‘laat ze maar komen.’ Het zelfvertrouwen van de Feyenoorders is inmiddels zo groot dat ze absoluut niet bang (hoeven te) zijn voor de toekomstig landskampioen. De Amsterdammers steken niet meer in een supervorm en de even nipte als eigenlijk niet meer verwachte overwinning op FC Groningen, afgelopen week, geeft aan dat het soms rammelt. Feyenoord daarentegen blijft groeien en groeien.

Een overwinning bij NAC was er vele jaren niet meer geweest, maar zeven dagen terug kwam er een einde aan die reeks. En ook nog eens met geen kinderachtige cijfers (0-3). Toch mag Feyenoord zich niet blind staren op de resultaten van de laatste weken. Het gaat dan wel goed, maar de Klassieker is net als een bekerduel: ze staan beide op zichzelf. Ongeacht de stand op de ranglijst, de ploegen zijn altijd aan elkaar gewaagd. De vorm van de dag én de wil om te winnen zal zondag het verschil maken. Die wil om te winnen zal er bij Feyenoord zeker zijn. De Rotterdammers weten dat verlies sowieso dodelijk is in de strijd om de tweede plaats en eigenlijk heeft het team van Bert van Marwijk ook weinig aan een gelijkspel. Ajax hoeft daarentegen niet zo heel erg. Als er verloren wordt heeft dat weinig gevolgen, kampioen worden ze toch wel. Maar dat betekent niet dat Ajax die wedstrijd cadeau zal doen, zoveel eerzucht hebben de Ajacieden wel.

Feyenoord zal zondag opnieuw aantreden met Edwin Zoetebier in het doel. De Volendammer steekt in een uitstekende vorm, want sinds zijn rentree als vervanger van de geblesseerde Patrick Lodewijks is hij niet gepasseerd. Natuurlijk kon hij dit niet alleen, dit is een verdienste van het hele team. De hele verdediging staat als een huis, met Peter van den Berg en Patrick Paauwe als twee veldheren in het centrum. Aan hun flanken is deze week de enige wijziging te zien in vergelijking met afgelopen weekend. In Breda was Patrick Mtiliga geschorst, maar de Deen keert zondag terug in de basis voor zijn eerste Klassieker. Daarentegen staat de afwezigheid van Chong-Gug Song. De Koreaan ontving in Brabant twee keer geel, dus rood, en is geschorst. Zijn plek aan de rechterkant wordt opnieuw overgenomen door Chris Gyan, de man die zijn ploeg in grote wedstrijden nog nooit in de steek heeft gelaten.

De laatste tijd blijken de aanvallers van Feyenoord slechts weinig kansen nodig te hebben om tot scoren te komen. Kuyt, Smolarek, Lurling en natuurlijk clubtopscoorder Thomas Buffel zijn verworden tot meedogenloze killers. Die eigenschap kan tegen Ajax goed van pas komen.

Kortom, Feyenoord lijkt er inderdaad klaar voor. Zondag om 12.30 uur moet blijken of alle goede voortekenen ook het gewenste resultaat opleveren. Dan fluit scheidsrechter Jol af in wat wel eens de wedstrijd van het jaar kan blijken te zijn.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Zoetebier; Gyan, Van den Berg, Paauwe, Mtiliga; Smolarek, Ghaly, Ono, Lurling; Buffel en Kuyt.