Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

KUYT LAAT KUIP IN SLOTFASE ALSNOG JUICHEN: 1-1

 Het Legioen had zich al neergelegd bij een teleurstellende middag, toen Dirk Kuyt in de slotfase van de Klassieker De Kuip alsnog liet exploderen. Hij zorgde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voor de uiteindelijke 1-1 eindstand. Daardoor werd Feyenoord na afloop van de wedstrijd tegen Ajax met een ovatie beloond.

 De 48ste edite van Feyenoord-Ajax had weinig tijd nodig om te ontbranden. In de explosieve sfeer van de bomvolle Kuip gaven beide ploegen direct vol gas. Het had een interessante openingsfase tot gevolg, waarin het spel in hoog tempo heen en weer golfde.

De eerste kans was daarbij voor Feyenoord, toen Dirk Kuyt na acht minuten spelen op avontuur werd gestuurd door Shinji Ono. De Japanner maakte tegen Ajax in eerste instantie een wat fletse indruk, maar de manier waarop hij Kuyt de ruimte in stuurde gaf maar weer eens aan dat zelfs een vermoeide Ono van grote waarde kan zijn voor Feyenoord. De doelpoging van Kuyt ging overigens voorlangs.

Aan Amsterdamse zijde was het aanvoerder Van der Vaart die voor het eerste gevaar kon zorgen. Een voorzet van Sikora werd door de schaduwspits met veel gevoel richting lange hoek gestuurd, maar Edwin Zoetebier wist de bal met een knappe reflex tot hoekschop te werken.

Het zou de inleiding blijken van een serie reddingen waarmee Zoetebier uitgroeide tot beste man van het veld aan Rotterdamse zijde. Na precies een half uur spelen, was het tenslotte weer de Volendammer die Feyenoord voor een achterstand behoedde. Weer was het Van der Vaart die een gevaarlijk schot losliet en weer was het Zoetebier die knap pareerde.

Dat gebeurde in een periode waarin de wedstrijd enigszins tot rust was gekomen. Feyenoord presenteerde zich daarin als een ploeg die weliswaar in verdedigend opzicht alle zeilen moest bijzetten om geen schade op te lopen, maar die bij vlagen ook gevaarlijk kon counteren. Dat die uitvallen geen treffers opleverden was daarbij vaak te wijten aan de gebrekkige aansluiting binnen de Rotterdamse formatie. Meer dan eens werd er vanaf de flanken een voorzet losgelaten, zonder dat er in het zestienmetergebied ook maar één Feyenoorder was te vinden.

Vlak voor rust leek Feyenoord daar voor te worden gestraft, toen Van der Vaart andermaal Zoetebier op de proef stelde. Uit een voorzet van Pienaar kopte hij toen van dichtbij op het Rotterdamse doel, maar weer was de Volendammer op knappe wijze een sta in de weg.

Zo was het ook in de tweede helft, toen Sneijer leek te gaan scoren uit een vrije trap. De bal ging als een raket richting bovenhoek, maar dat deed Zoetebier ook. Feyenoords beste man van het veld, redde zijn ploeg toen andermaal met een geweldige reflex.

Het team van Van Marwijk had toen zelf de beste kans van de wedstrijd overigens al achter de rug. Dat was het geval in de 49ste minuut, toen Ono wederom met een splijtende pass het spel openbrak. Buffel werd door hem op avontuur gestuurd. De Belg snelde langs Galasek alsof hij er niet stond en leek de vrijstaande Smolarek zo een niet te missen kans te gaan bieden. Maar toen de Belg, die net als Lurling niet lekker in de wedstrijd zat, besloot voor eigen succes te gaan, was de kans verkeken. Zijn schot eindigde in het zijnet.

De doelpoging van Buffel was voor het Legioen wel het sein om nadrukkelijker achter de ploeg te gaan staan. Feyenoord rammelde nadrukkelijker dan voorheen op de deur en het publiek in de Kuip voelde dat goed aan. Vanaf de tribune werd geprobeerd Feyenoord het laatste zetje in de goede richting te geven, maar tegen de tijd dat de 67ste minuut was aangebroken, sloeg dat enthousiasme in één keer dood.

Het krachtmens Hossam Ghaly, die even daarvoor nog spectaculair met een omhaal had uitverdedigd, werd toen op de linkerflank voorbij gelopen door Van der Vaart. Deze bereikte Ibrahimovic, die vervolgens met enige geluk de bal over de doellijn kreeg: 0-1.

Na die tegenslag kwam De Kuip pas weer tot leven, door een opstootje tussen Kuyt en Van der Vaart, waarvoor beide spelers werden bestraft met een gele kaart. Robin van Persie had toen zijn trainingspak al uit, want hij werd door Bert van Marwijk als invaller voor Lurling het veld ingestuurd.

Met Van Persie erbij bleef Feyenoord het proberen, maar het ontbrak de Rotterdammers lange tijd aan overzicht en geluk bij die pogingen. Ook Lazovic, invaller voor Van den Berg in een alles-of-niets poging van Van Marwijk, kon daar niets aan veranderen.

Zo leek Feyenoord af te stevenen op een teleurstellende middag, tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd aanbrak. Uitgerekend invaller Van Persie liet toen een uitstekende voorzet los vanaf links. Kuyt, verreweg de fanatiekste Feyenoorder in de klassieker, liet vervolgens De Kuip ontploffen door op knappe wijze de 1-1 binnen te schieten.

In de resterende drie minuten blessuretijd bleef Feyenoord vol passie op jacht naar de winnende treffer en was daarbij nog bijna succesvol ook. Lazovic kopte een vrije trap van Ono in, maar zag zijn poging overgaan. Daardoor bleef Feyenoord in de klassieker steken op 1-1.

Feyenoord-Ajax 1-1 (0-0)
Scheidsrechter: D. Jol

Scoreverloop:
67’ 0-1 Ibrahimovic
89’ 1-1 Kuyt

Gele kaart: Pienaar,Kuyt, Van der Vaart

Opstellingen
Feyenoord: Zoetebier; Gyan (82’ Swerts), Van den Berg (80’ Lazovic), Paauwe, Mtiliga; Smolarek, Ghaly, Ono, Lurling (72’ Van Persie); Buffel, Kuyt.
Ajax: Lobont, De Jong, Heitinga, Escudé, Maxwell; Galasek, Sneijder (74’ Yakubu), Van der Vaart; Pienaar, Ibrahimovic (79’ Anastasiou), Sikora (64’ Mitea).