Fanshop
Fanshop

MOGELIJK ONDERZOEK COMMISSIE VLIEGENTHART NAAR RELLEN

Minister Remkes van binnenlandse zaken zou graag een onderzoek zien naar de rellen die plaatsvonden na afloop van Jong Ajax - Jong Feyenoord. De minister heeft de commissie van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart daarom gevraagd te overwegen een onderzoek in te stellen naar de gewelddadigheden in Amsterdam. Deze commissie heeft al vaker onderzoek gedaan naar voetbalvandalisme.

De commissie Vliegenthart is in het leven geroepen om wedstrijden in de ere- of eerste divisie waarbij ongeregeldheden ontstonden te onderzoeken. Er wordt dan gekeken hoe de inzetbaarheid van de politie is geweest en, dat is het belangrijkste, zijn de landelijk gemaakte afspraken over voetbalduels nagekomen? De commissie maakt vervolgens een rapport met aanbevelingen om dergelijke wantoestanden in de toekomst te voorkomen. Dit rapport zal worden overhandigd aan de betrokken clubs, de burgemeesters en de minister van binnenlandse zaken.

Maandag zal waarschijnlijk bekend worden of er inderdaad een onderzoek komt.
Dan publiceert de commissie toevalligerwijs ook haar rapport over problemen rond het duel ADO Den Haag – Ajax. Aangezien Remkes er veel waarde aan hecht dat er inderdaad een rapport komt, zal dit besluit waarschijnlijk slechts een formaliteit zijn.

Een woordvoerder van de minister zei zaterdagavond dat Remkes buitengewoon geschokt is over het geweld zoals het zich in Amsterdam heeft afgespeeld.