A1 BEGINT STERK EN FINISHT STERK

Een kwartier lang moet FC Utrecht A1 zaterdagmiddag op Varkenoord het idee hebben gehad dat het door Feyenoord zou worden overlopen. Henk Fräser zag vanaf de bank wellicht de beste opening die zijn elftal dit seizoen op de mat legde. Met kort na het beginsignaal van arbiter Van de Ven al 1-0. Meer kansen volgden, maar werden niet benut.

FC Utrecht keerde terug in de wedstrijd (1-1), verzuimde meteen daarna om Feyenoord nog meer pijn te doen en kreeg daarvoor later die middag de rekening gepresenteerd: 4-1 in Rotterdams voordeel.

Vooraf werden Feyenoord en FC Utrecht op de ranglijst van elkaar gescheiden door een kloof van zestien punten. Op het veld was die afstand eigenlijk alleen in de openingsfase terug te zien. Utrecht werd aan alle kanten opgejaagd en dat resulteerde voor Feyenoord al na vijf minuten in een voorsprong. De fantastische pass door het midden was van Eldrick Cristina, de afwerking van Tim Vincken: 1-0. Resham Sardar mikte daarna op aangeven van Richard Blonk in het zijnet, Jonathan de Guzman vond doelman Daan Huiskamp op z’n weg en Sardar knalde vanuit kansrijke positie naast.

Afgaande op dat kwartet kansen, maar meer nog op de manier waarop Feyenoord die mogelijkheden creëerde, leek FC Utrecht rijp voor de sloop. Om onverklaarbare redenen weigerde Feyenoord zijn opponent evenwel definitief ten grave te dragen. De Utrechtse dank voor die goedertierenheid kwam uit het volslagen niets. Nog niet één keer ook maar in de buurt geweest van het Rotterdamse doel prikte Serghinio Neslo in de zestiende minuut de gelijkmaker achter Jesper Hogedoorn: 1-1. Zwak verdedigen in zowel het centrum van Feyenoords defensie als ook aan de zijkant van waar de eindpass door Joris van Rooijen op Neslo werd verzonden, lag aan de al dan niet uit buitenspelpositie gescoorde treffer ten grondslag.

‘Zoals doelpunten maken een kwaliteit is, is ook verdedigen een vak,’ bekritiseerde Fräser na afloop. ‘Te vaak wordt dat door spelers onderschat.’ Neslo floreerde bij afwezigheid van de geschorste Gianni Zuiverloon in de punt van de aanval in elk geval in alle hevigheid. Mark van de Boogaart en Dustley Mulder hadden de handen vol aan de ex-Feyenoorder die, veelal gevoed door de sterk spelende middenvelder Lorenzo Davids, in de eerste helft een voortdurende bedreiging vormde voor de Rotterdammers.

Afgaande op het plotselinge geklungel moet Fräser in gedachten weer de beelden hebben teruggezien van het optreden van zijn ploeg tijdens een groot internationaal toernooi, dat zijn ploeg tijdens de paasdagen afwerkte in Oostenrijk. ‘Gezien onze prestaties daar was ik tegen FC Utrecht absoluut niet zeker van een goede afloop. Wat we in Oostenrijk hebben laten zien, was eigenlijk een schande,’ aldus Fräser. Met een droomgoal zette Elroy Lammers zijn team vijf minuten voor rust echter weer op het goede spoor. Tot dan vrijwel onzichtbaar zette de aanvaller op ruim twintig meter van het doel zijn schoen tegen de bal. Als een raket suisde het leer onhoudbaar voor Huiskamp in de kruising: 2-1.

‘We hebben in deze competitie niets meer te winnen of te verliezen,’ had Fräser zijn spelers voorgehouden. ‘Natuurlijk wil ik nog graag tweede worden, maar bovenal wil ik tegen FC Utrecht een goede partij voetbal zien.’ Na rust zakte de amusementswaarde van het voor rust boeiende treffen echter flink. Na weer een zwak moment in het hart van de Rotterdamse defensie had Neslo de gelijkmaker op de voet, maar tot opluchting van Hogedoorn schoot de Utrechtse spits naast.

Het was één van de laatste oprispingen van de bezoekers. Gaandeweg de tweede helft gaf Feyenoord plotseling weer gehoor aan Fräsers wensen. De combinaties liepen weer en er was weer volop beweging. Na 24 minuten resulteerde die spelopvatting in nieuw succes. Mulder speelde de bal diep vanuit het achterveld, waarna Vincken zijn tweede en Feyenoords derde doelpunt liet aantekenen. In blessuretijd kreeg de uitstekende Cristina ook nog loon naar werken. Ryan Holman nam op links een vrije trap, De Guzman werkte de bal via keeper Huiskamp tegen de lat, waarna de hardwerkende Cristina de eindstand met het hoofd op 4-1 bepaalde.