Fanshop
Fanshop

FEYENOORD WAARDEERT DE HOUDING AJAX(2)

Feyenoord waardeert de houding van Ajax en de genomen maatregelen van het bestuur naar aanleiding van de molestatie vorige week van enkele spelers van de Feyenoord Beloften op De Toekomst. Feyenoord laat de verdere afhandeling van de gebeurtenissen nu over aan de KNVB-aanklager, de politie en het onderzoeksteam van de overheid.

‘De staf van Ajax heeft in woord en gebaar alles gedaan om aan te geven hoe walgelijk en onacceptabel zij het gedrag van hun nep-supporters vindt’, aldus manager Jan D. Swart. ‘Wat er achteraf kon worden gedaan, is gedaan. De verklaringen van voorzitter Jaakke, directeur Van Eijden, en trainer Ronald Koeman laten geen twijfel bestaan over de verantwoordelijkheden en de ernst van de situatie. Misschien is de zaak in eerste instantie even gebagatelliseerd, maar we kunnen ons achteraf voorstellen dat men zich ook bij Ajax een ongeluk is geschrokken. Er moest in een split second worden gereageerd. Dan worden er maatschappelijke zaken bijgehaald, die later niet van belang blijken te zijn. Er is de afgelopen dagen heel veel contact geweest tussen de vertegenwoordigers van Ajax en Feyenoord. Het bestuur van Ajax heeft vrijwel in alle media haar excuses aangeboden, er zijn bloemen gestuurd en het applaus dat Koeman van de echte Ajax-supporters kreeg sprak boekdelen. Wij hopen nu dat de daders getraceerd worden en bestraft. In de komende weken gaan we met z’n allen om de tafel zitten om voor honderd procent de zekerheid te krijgen dat ook kleinere klassiekers in een veilige ambiance gewoon gespeeld kunnen worden’.

Oneens blijft Feyenoord het met KNVB-directeur Henk Kesler. ‘Alle wedstrijden die worden gespeeld, vallen onder verantwoordelijkheid van de KNVB. Het is te makkelijk om na zulke incidenten de indruk te geven dat het eigen straatje moet worden schoon geveegd. Twee jaar terug hebben we aan de bel gehangen toen het mis ging op de Toekomst rond doelman Malkowski. Daar is door de KNVB niets mee gedaan en om dan nu zelfs te zeggen: het had ook op Varkenoord kunnen gebeuren, is te gemakkelijk. Te meer omdat de Beloften van Feyenoord niet op Varkenoord maar op het veiliger Woudestein spelen’, aldus Swart, die niet zegt te begrijpen waarom het een volledige vrijdag heeft moeten duren voordat de KNVB toestemming aan manager Van Dop gaf om de jeugdklassiekers van B1 en D1 van het zaterdag-programma te schrappen. ‘Ajax was het binnen twee seconden met hem eens, dat die jeugdwedstrijden niet gespeeld konden worden. De KNVB was daar in eerste instantie helemaal niet blij mee. Ik weet niet over hoeveel schijven het tenslotte in Zeist moest gaan voordat het akkoord kwam en het ergste is nog, dat de KNVB pas akkoord gaf toen Ajax terecht zei: wij komen niet. De KNVB had één lijn moeten trekken en niet boos moeten reageren door te roepen dat Van den Herik zich moet schamen voor zijn uitspraken. Als er sprake is van boosheid kwam Feyenoord die toe en Van den Herik hoeft zich ook niet te schamen voor zijn kennis van zaken.

De KNVB had moeten zeggen: en nu is het afgelopen. We gaan net zo lang op de stoepen van het Binnenhof zitten totdat de overheid ervoor zorgt dat er een speciale voetbalwet komt of dat de huidige wetgeving wordt toegepast en dat men ja zegt tegen de invoering - binnen het strafrecht - van een goed georganiseerde landelijke meldingsplicht voor supporters die een stadionverbod hebben op de dagen dat er belangrijke wedstrijden van hun club worden gespeeld. En daar vallen de wedstrijden van de Beloften nu ook onder’.