Fanshop
Fanshop

JONG FEYENOORD KAN TITEL ASPIRATIES OPBERGEN

Jong Feyenoord zal dit seizoen geen kampioen worden van de belofteneredivisie. Zoveel is wel duidelijk na de 0-1 nederlaag tegen Jong Vitesse. De Arnhemmers wonnen door een doelpunt van Nicky Hofs. Met nog 2 duels te gaan is de hoofdprijs voor de feyenoorders niet meer te pakken.

Mario Been begrijpt nederlaag tegen Jong Vitesse wel

Wat een midweeks avondje hoofdstad al niet vermag. Het lijkt wel alsof Jong Feyenoord er alle voetbalplezier werd ontnomen. Plichtmatig voldeed het elftal van Mario Been maandagvond op Woudestein aan zijn competitieverplichtingen tegen Jong Vitesse. Statisch en geen seconde overtuigend verspeelden de Rotterdammers tegen Vitesse hun allerlaatste (minimale) kans op de titel. De Arnhemmers wonnen met 0-1.

‘Over het potje tegen Ajax is genoeg gezegd en geschreven. Maar je ontkomt er niet aan dat dergelijke gebeurtenissen onbewust z’n weerslag hebben. Het verlies tegen Vitesse is er een voorbeeld van. Het liep van geen kant bij ons. Je wordt nog beroerder als je naar de uitslagen kijkt,’ doelde Feyenoords middenvelder Dustely Mulder na afloop op de gelijke spelen van SC Heerenveen en Ajax.

Op een paar momenten na kon Feyenoord tegen het zwaar bewapende Jong Vitesse – liefst vijf potentiële eerste elftalspelers vonden een plaats in de basis- inderdaad geen moment bekoren. Hoewel Vitesse al na twee minuten zwijnde, toen de bal na een door Feyenoord opgezette aanval via een kluts tussen twee Arnhemse verdedigers op de paal belandde, kwamen de aanvallende acties in de beginfase toch vooral van de bezoekers. Met veel potentieel zocht Vitesse de weg naar het doel van Malek Malkowski. Tot uitgespeelde kansen leidde het Gelderse opportunisme evenwel niet. Hooguit stond het Rotterdamse doel bloot aan wat dreiging.

Dat de bezoekers in de beginfase niettemin toch een grote mogelijkheid kregen om de score te openen, dankte de ploeg van trainer Theo Bos niet aan eigen vaardigheden, maar aan Feyenoord. Elroy Lammers leverde na tien minuten op het middenveld de bal in bij Nicky Hofs. Diens passje op de sprintende Eldridge Rojer was leep, maar Malkowski redde de situatie voor de Rotterdammers.

Een kwartier later peurde zowaar ook Feyenoord uit één van zijn spaarzame aanvallen een enorme kans om de score te openen. Lammers trok de bal vanaf de linkerkant voor, bij de tweede paal legde Gill Swerts het leer terug op Gérard de Nooijer, maar de verdediger knalde van zeer dichtbij hoog over het doel van Jimmy van Fessem. Daarmee is het verhaal van de eerste helft wel geschreven.

Na rust kabbelde de strijd voort. De toejuichingen van het publiek waren voor de Rotterdammers weliswaar hartverwarmend (Been: ‘Ik heb ervan genoten, jammer dat we de mensen niets hebben kunnen bieden’), de amusementswaarde van het duel bleef onverminderd laag. Zelfs het magistrale hakballetje van Mulder op Joep van den Ouweland deed daar halverwege het tweede bedrijf niets aan af. Van den Ouweland kwam centimeters te kort om de door Prince Addai opgezette aanval af te ronden.

Vijf minuten na Mulders hoogstandje nam Vitesse de leiding. Of de inzet van Emile Mbamba vanaf de linkerkant nu was bedoeld als schot of als voorzet, zal voor altijd ongewis blijven. Feit was wel dat de duikende Malkowski een fractie te laat op de plek des onheils landde, waardoor Hofs op tijd zijn voet achter de bal kreeg: 0-1. Uit de aftrap die volgde, fabriceerde Feyenoord bijna de gelijkmaker. De inzet van Mulder werd echter door Van Fessem onschadelijk gemaakt.

Zonder overtuiging voetbalde Feyenoord zich daarna naar het verlossende eindsignaal van scheidsrechter Liesveld. Swerts produceerde nog een vrije trap die simpel door Van Fessem werd gestopt, Mulder schoot uit de draai nog een keer naast en eenzelfde lot was een inzet van Eldrick Cristina beschoren. ‘Het is over,’ wist Mario Been. ‘Onze voorsprong op de concurrentie verspeelden we al eerder in de competitie. Daar ben ik erg boos over geweest. Maar na wat er in de afgelopen week allemaal gebeurd is, neem ik niemand deze nederlaag kwalijk.’


Jong Feyenoord
Malkowski; Bandjar, Addai, Breinburg, De Nooijer; Swerts, Van den Ouweland (46.), Mulder; Maitimo, Jardim (69.), Lammers.

(46.) Van de Boogaart
(69.) Cristina

Jong Vitesse
Van Fessem; Lansana, Jansen, Dingsdag, Komol; Bochem, Dors, Schaars (41.); Hofs, Mbamba, Rojer.

(41.) Ahahahoui


Scoreverloop
59. Nicky Hofs 0-1


scheidsrechter: Liesveld
toeschouwers: 400