Fanshop
Fanshop

B1 KNOEIT IN ARNHEM

Gemotiveerd en in goede doen is B1 door vrijwel niemand te pakken. Maar zodra de ploeg lichtzinnig voor de dag komt, is het oppassen geblazen voor de Rotterdammers. Dan immers liggen er voor elke gemotiveerde tegenstander kansen. Vitesse leverde daarvan dinsdagavond in eigen huis de blauwdruk. Het een week eerder sterk gespeelde toernooi in Italië ten spijt rotzooide B1 in Arnhem maar wat aan.

Waar Vitesse zich dood vocht, keek Feyenoord toe. En incasseerde daarvoor in de beslissende fase van de strijd om de titel de wel heel pijnlijke klappen: 1-0 voor Vitesse. Het leek er tegen Vitesse verdacht veel op dat B1 geen kampioen wíl worden. In een zeer magere vertoning zonk het elftal van trainer Cor Adriaanse naar grote diepte. Gespeend van elke vorm van creativiteit, inzicht en vechtlust leverde de ploeg het tegen het tegen degradatie vechtende Vitesse een wanprestatie.

Eigenlijk was de gehele wedstrijd van Feyenoordzijde een vertoning de ploeg onwaardig. Waar Vitesse zich tenminste nog uit de naad knokte, toonde Feyenoord zich schuw en ongeïnspireerd. 'Presteren mag pijn doen,' vatte  Adriaanse samen. 'Het gros van de spelers begreep niet waar het om ging.' De kritiek van Feyenoords oefenmeester strekte zich daarbij ongetwijfeld tot in elke linie van zijn elftal uit.

Aanvallend gezien gebeurde er bijvoorbeeld zo nu en dan alleen iets aan de rechterkant (Mitchell Poot). Op links (Daryl van de Veer) was het daarentegen zwaar knudde. Zoals ook het middenveld niet functioneerde en de kwakkelende defensie het uitgerekend op het moment suprême liet afweten. Doelman Erik Cummins kreeg een kwartier voor tijd een Arnhems schot niet onder controle, waarna Vitesse in de rebound toesloeg: 1-0.

Dat Cummins de bal los liet, is nog tot daar aan toe. Dat vier Rotterdamse verdedigers toezagen hoe twee Vitesse-aanvallers Feyenoord op achterstand zetten, geeft te denken. Met op de rol nog slechts de thuisbeurten tegen NEC (zaterdag 14.30 uur) en Ajax en de uitwedstrijd tegen FC Utrecht lijkt de weg naar een mogelijk kampioenschap plotseling loodzwaar.

Geen moment onderscheidde Feyenoord zich dinsdagavond van Vitesse. Terwijl Adriaanse zijn spelers nog zo had gewaarschuwd. 'Wij zijn beter, maar Vitesse gaat tot het gaatje. Zij vechten tegen degradatie.' Gemakzucht was echter de slechte raadgever van Feyenoord. Als over een paar weken de prijzen worden verdeeld zal de ploeg (na de nederlaag tegen Vitesse nu op gelijke hoogte met PSV) wellicht de funeste gevolgen van z'n misstap in Arnhem ervaren.

Ondanks het gepruts creëerde B1 zich voor rust twee grote mogelijkheden om Vitesse definitief van zich af te schudden. Jerson Anes Ribeiro mikte vanuit kansrijke positie evenwel op de lat en Timon van Leeuwen kreeg zijn schoen niet goed achter de bal. 'Twee uitgelezen mogelijkheden,' baalde Adriaanse.

De boze woorden die Adriaanse in de rust tot zijn spelers richtte, sorteerden geen effect. Weliswaar meer in balbezit geraakte Feyenoord maar niet in de wedstrijd. Het gemis aan een goede eindpass en het eindeloze geloop met de bal bleven structureel bij de Rotterdammers.
Voordat de thuisclub de leiding greep, verprutste Feyenoord andermaal nog een grote kans om zelf op voorsprong te komen. Frank de Haan holde met de bal aan de voet alleen op het doel van Vitesse af, maar scoorde niet.
Kort voor tijd kreeg Van de Veer nog een kans op de gelijkmaker. Een slechte anname van de bal stond succes echter al op voorhand in de weg.


Feyenoord
Cummins; Biseswar, Buijs, Altheer, Waisapy (58.); De Haan, Van Leeuwen, Anes Ribeiro (69.); Poot, Maayen, Van de Veer.
(58.) Hammouti
(69.) Poldervaart


geel: Biseswar