FEYENOORD BLIJFT IN HET SPOOR: 2-0

Feyenoord blijft ook na dit weekeinde in het spoor van PSV. In eigen Kuip won de ploeg van trainer Bert van Marwijk met 2-0 van Volendam. Uit de vele kansen die de Rotterdammers in negentig minuten kregen, wisten Smolarek en Kuyt uiteindelijk te scoren. Smolarek deed vlak voor rust, Kuyt volgde zijn voorbeeld in de tweede helft uit een strafschop.

Het duurde in de eerste helft tot aan de laatste minuut van de reguliere speeltijd, voordat Feyenoord eindelijk op voorsprong kwam tegen Volendam. Eindelijk, omdat de openingstreffer zich al veel eerder leek aan te dienen. Feyenoord kreeg al in de tweede minuut een dot van een kans (Mtiliga wist toen niet te scoren uit een prefecte vrije trap van Ono) en zette daarmee de toon voor de wedstrijd. Want hoewel Volendam gaandeweg een aantal serieus te nemen plaagstootjes uitdeelde (schot van Tuyp naast, kans voor Breinburg), kreeg Feyenoord veel meer doelkansen.

Met name Dirk Kuyt en Ebi Smolarek waren een aantal keren dichtbij een goal. De Poolse rechtsbuiten zelfs een aantal keren op rij. Eerst door, vlak voor het Volendamse doel, de bal uit een perfecte voorzet van Buffel volledig te missen. Daarna door over te schieten uit al weer een assist van Buffel. En uiteindelijk door, kennelijk voorzichtig geworden door zijn eerdere missers, de bal af te leggen naar Buffel, waar hij nu juist voor eigen succes had moeten gaan.

Het verklaart de opluchting die bij Smolarek waarneembaar was, toen het vlak voor rust dan toch eindelijk lukte. Een wederom perfecte vrije trap van gelegenheidsaanvoerder Ono vormde de basis voor Feyenoords openingstreffer. Smolarek zette z’n hoofd onder de bal en kopte onhoudbaar achter doelman Verhoeven: 1-0.

Na rust had Feyenoord in aanvallen opzicht moeite de draad weer op te pakken. Het bracht Van Marwijk er na een uur spelen toe om Smolarek te vervangen door Van Persie.
Kort na zijn entree kreeg Feyenoord weer een aantal grote kansen. Dirk Kuyt kopte de bal van dichtbij op de lat, stuitte even later op keeper Verhoeven en zag nog geen vijf minuten later hoe ook Thomas Buffel de bal er uit kansrijke positie niet in kreeg.

Er waren toen al zeventig minuten gespeeld in De Kuip, met nog steeds de allerminste geruststellende 1-0 voorsprong op het scorebord. Ook Robin van Persie kon daarin geen verandering brengen. Hij leek op weg de beslissing te brengen, maar verspeelde de bal oog in oog met keeper Verhoeven op knullige wijze. Het kwam Van Persie, even daarvoor nog toegejuicht door de fans, op een fluitconcert te staan.

Hulp kwam er uiteindelijk van Luirink, die hands maakte toen de goed spelende Ghaly opstoomde in het strafschopgebied. Van Egmond legde de bal op de stip, vanwaar Dirk Kuyt de wedstrijd besliste: 2-0.

Buffel had in de slotfase nog de 3-0 op z’n schoen, maar zag zijn schot overgaan. In De Kuip maalde niemand daar nog om, want de fans hadden het toen al te druk met het toejuichen van Chris Gyan. De Ghanees is in De Kuip aan het uitgroeien tot een cultfiguur en geniet daar ook zichtbaar met volle teugen van. ‘Alle ballen op die twee’, klonk het nadat Gyan tien minuten voor tijd in het veld was gekomen voor Ono, maar hoe graag hij ook wilde, ook Gyan wist de voorsprong niet meer uit te breiden.