FEYENOORD NEEMT AFSCHEID IN STIJL

In een wedstrijd die in het teken stond van het afscheid nemen, heeft Feyenoord de competitie op waardige wijze afgesloten. Tegen FC Zwolle behaalden de Rotterdammers een monsterzege. Lazovic (3x), Kuyt (3x) en Paauwe trakteerden het Legioen op een 7-1 overwinning.

Met de wedstrijd tegen FC Zwolle sloot Bert van Marwijk een week af waarin hij soms wel vier keer per dag in interviews had moeten praten over zijn afscheid. Bij de trainer van Feyenoord – toch al geen man van sentimentele terugblikken – zorgde dat er uiteindelijk voor dat hij niet kon wachten tot scheidsrechter Temmink voor het beginsignaal zou fluiten. ‘Er is zo ontzettend veel op me afgekomen’, zei de coach in aanloop naar de wedstrijd, ‘dat ik bijna tegen zondag ben gaan opzien. Aan de andere kant is de waardering die mensen hebben getoond natuurlijk alleen maar positief uit leggen. Maar toch hoop ik dat ik mijn spelers er van kan overtuigen dat een overwinning het mooiste afscheidscadeau voor mij is. De wedstrijd tegen Zwolle mag dan van geen betekenis meer zijn voor de competitie, ik wil hem desondanks toch heel graag winnen. Ik wil met een zege afscheid nemen van het Legioen. Dat is iets waar ik veel waarde aan hecht’.

Feyenoord-Zwolle was zestig seconden oud, toen bleek dat de elf Feyenoorders die door Van Marwijk het veld waren ingestuurd, de boodschap van hun coach prima hadden begrepen. Lazovic, de man van wie volgend seizoen veel wordt verwacht in Rotterdam, opende toen de score en vierde z’n feestje als altijd met de fans.

Nog geen acht minuten later deed hij dat weer, nadat de aanvaller zijn tweede treffer van de middag had gescoord. Het was het definitieve startsein voor een heerlijke middag, want toen Kuyt er binnen een kwartier tijd 3-0 van had gemaakt, ging het publiek er eens goed voor zitten.

Het werd daarin niet teleurgesteld door Feyenoord. Binnen een half uur lag nummer vier erin en weer was Kuyt verantwoordelijk voor de goal. De grote voorsprong zorgde er voor dat er even wat nonchalance in het spel van Feyenoord sloop, maar desondanks bleef het kansen regenen in De Kuip. Buffel bijvoorbeeld, kwam een paar keer in kansrijke positie. Toch wist de Belg voor de rust niet meer te scoren. Sterker nog, een Schwalbe in een poging een strafschop te versieren kwam hem op een gele kaart te staan. Temmink had daarin gelijk, maar ging in de fout toen hij even later een overtreding op Smolarek in het zestien meter gebied met de mantel der liefde bedekte. De Pool verdiende een strafschop, maar kreeg die niet.

Van invloed op het wedstrijdverloop was dat uiteraard niet. Feyenoord bleef ook na de rust constant de bovenliggende partij. Het gaf het Legioen de kans zich volledig te concentreren op de laatste 45 minuten van Kees van Wonderen als Feyenoorder, die als invaller in het veld was gekomen.

De Rotterdammers gingen ondertussen ook gewoon door met scoren. Aanvoerder Patrick Paauwe maakte er met een kopbal uit een vrije trap 5-0 van. Er waren toen 50 minuten gespeeld. Zwolle deed na een uur eindelijk iets terug (5-1 door een knappe goal van Lim Duan), maar daar bleef het dan ook bij van Zwolse kant.
Feyenoord bleef intussen ook gewoon scoren. Kuyt maakte er in de 80ste minuut met zijn derde goal 6-1 van. Lazovic wilde daar kennelijk niet bij achterblijven en maakte er binnen een minuut 7-1 van, door de bal door de benen van de onfortuinlijke Van der Werff te schieten.

De monsterzege zorgde er voor dat Van Marwijk, Metgod, Van Wonderen, De Nooijer, Swerts, Van Persie en Bombarda met volle teugen konden genieten van het indrukwekkende afscheid dat hen na afloop van de wedstrijd ten deel viel.