Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

CARRIÈRE VAN WONDEREN NU ECHT VOORBIJ

Met twee goals in een vriendschappelijk duel tegen Bennekom, de club waar hij ooit begon, heeft Kees van Wonderen dinsdagavond definitief afscheid genomen van het betaalde voetbal. De Rotterdammers wonnen het vriendschappelijke potje overigens met 1-9, Ebi Smolarek en Dirk Kuyt tekenden voor alle overige goals.

Acht jaar lang diende Kees van Wonderen Feyenoord. Op dinsdagavond 25 mei 2004 kwam daar een einde aan. Met een vriendschappelijk duel tegen de plaatselijke trots van zijn woonplaats Bennekom, veel passender kon het niet. Het werd uiteraard een feest voor Van Wonderen en voor zijn als altijd opvallend aanwezige familieleden.

Om te beginnen maakte Kees van Wonderen zijn entree op het veld per helicopter, net zoals hij dat acht seizoenen geleden bij Feyenoord deed. De 4.500 toeschouwers en de al op het veld aanwezige spelers ontvingen hem met Bengaals vuur en een staande ovatie. Het zou een voorbode zijn voor een rumoerig feest in een speciaal voor die  reden naast het clubhuis van de amateurs geplaatste VIP-tent.

Eerst was er nog de wedstrijd, die Kees van Wonderen opvallend genoeg niet begon op het door hem geliefde middenveld maar op zijn stekje centraal achterin. Misschien was dat wel zo toepasselijk, want op die plek haalde de Bennekommer in Rotterdamse dienst immers zijn grootste successen. Pas diep in de tweede helft zou Van Wonderen een linie naar voren schuiven, op jacht naar een doelpuntje.

Doelpunten had Feyenoord tegen die tijd al genoeg gemaakt. Sterker nog, voor de openingsgoal hadden de Rotterdammers dit keer maar zestien seconden nodig gehad. Toen was Ebi Smolarek er als de kippen bij om een blunder in de Gelderse defensie af te straffen. Smolarek, voor wie het seizoen te vroeg afgelopen lijkt te zijn, was ook goed voor de twee volgende goals. Daarna deed Bennekom via  Henk van Essen nog wel iets terug, maar ondanks moedig verweer bleek het team van trainer John van den Brom toch een maat of wat te klein. Met nog een treffer van Ebi Smolarek en drie opeenvolgende van Dirk Kuyt werd Bennekom op zijn plaats gezet.

En daarna was het wachten op een doelpunt van de maestro zelf. Dat kwam er in de 71e minuut en hij had er niet eens een strafschop voor nodig, de vele opzichtige pogingen van Feyenoord er daar een van te versieren ten spijt. Kees van Wonderen scoorde zoals hij acht jaar lang bij Feyenoord uitblonk: op techniek. In dit geval met een heerlijke stift. Zijn medespelers droegen hem vervolgens op de schouders terug naar zijn plek op het middenveld. Twee minuten later was het weer raak, ditmaal wel vanaf elf meter. Nadat Anthony Lurling gevloerd was, wees iedereen naar Kees van Wonderen. Het bekeken schot in de linkerbovenhoek bleek vervolgens zijn laatste in dienst van Feyenoord.  Na een massale invasie van het veld door de Bennekomse jeugd verliet Kees van Wonderen het speelveld onder luid applaus voor de allerlaatste keer als profvoetballer. Vanaf volgend seizoen is hij op hetzelfde terrein actief voor Bennekom 4. Feyenoord-supporters die heimwee krijgen naar ‘Keesie Wonderboy’ weten zodoende waar ze voortaan moeten zijn: op Sportpark ‘de Eikelhof’ in Bennekom.


VV BENNEKOM-FEYENOORD 1-9  (1-5)

Scoreverloop:
0-1 Smolarek (1.)
0-2 Smolarek (10.)
0-3 Smolarek (14.)
1-3 Van Essen (16.)
1-4 Smolarek (39.)
1-5 Kuyt (41.)
1-6 Kuyt (50.)
1-7 Kuyt (61.)
1-8 Van Wonderen (71.)
1-9 Van Wonderen (73., penalty)


OPSTELLING FEYENOORD
Zoetebier (Malkowski, 45.); Gyan (De Nooijer, 60.), Van Wonderen (Breinburg, 74.), Van den Berg, Mtiliga; Swerts, Schreuder, Ghaly (Acuña, 50.), Lurling; Smolarek en Kuyt