Fanshop
Fanshop

EXCELSIOR HOUDT UITZICHT OP PROMOTIE

Excelsior maakt halverwege de nacompetitie nog steeds kans op promotie naar de eredivisie. Het belangrijke derde duel, tegen FC Volendam, werd dinsdagavond winnend afgesloten (2-1), maar de achterstand op Heracles Almelo blijft vijf punten. De Kralingers moeten zelf blijven winnen en tevens hopen op een misstap van de Oosterlingen. Voor Volendam lijkt het doek inmiddels gevallen.

Met een ferme handdruk feliciteerde technisch directeur Mark Wotte van Feyenoord Mels van Driel. De talentvolle linksback glunderde, net zoals bij de complimenten van vele andere voorbijgangers. Excelsior - Volendam was ook zijn wedstrijd geworden, want met zijn prachtige treffer (uit een vrije trap) had de huurling de kansen op promotie voor Excelsior levend gehouden. En toch was dat vreemd. Niet zo zeer dat Van Driel scoorde, want hij heeft het hele jaar geoefend op zijn nieuwe specialiteit, de directe vrije trap. Maar meer omdat die treffer van de verdediger niet het verschil had moeten maken, zo groot was namelijk het krachtsverschil tussen beide ploegen. Excelsior had tegen Volendam veel meer goals kunnen, nee moeten maken. Alleen, zoals zo vaak, kon de Rotterdamse ploeg niet profiteren van de eigen superioriteit. ‘Dat is ons mankement’, zei de man van de wedstrijd. ‘We creëren de kansen wel, maar scoren te weinig. Hadden we dat wel gedaan, dan hadden we nu gewoon negen punten gehad.’

Al in de eerste helft bleek Excelsior veel beter dan de mannen uit het vissersdorp, die niet leken te beseffen dat ze hun laatste kans kregen om het eredivisieschap te verlengen. Alleen kon Mounir el Hamdaoui het overwicht pas net voor rust in een doelpunt uitdrukken. Maar dit doelpunt was dan wel meteen een hele fraaie. Na een nuttig passje van Danny Buys vanaf de rand van het strafschopgebied kon de Marokkaan de bal snoeihard achter de uitrstekende doelman Verhoeven schieten. Nadat Van Driel halverwege het tweede bedrijf de marge op twee had gebracht, leek er weinig meer aan de hand. Toch werd het in de slotfase nog even oppassen, omdat Maarten Woudenberg (koud tien seconden in het veld!) Volendam na gepruts in de Rotterdamse verdediging op een 2-1 achterstand zette. De (onverdiende) gelijkmaker bleef echter uit. Excelsior leeft nog, al wordt promotie lastig.

Dat is een trieste constatering voor de smaakmaker van de eerste divisie. Heracles staat vijf punten voor op Excelsior en de equipe van Henk van Stee is dus ook afhankelijk van anderen geworden. Toch blijft Van Driel geloven in een positieve afloop. ‘Natuurlijk doe ik dat. Ook Heracles kan nog ergens gelijk spelen. En wij moeten op de laatste speelronde van ze winnen.’

Komende vrijdag staat wedstrijd vier op het programma. En opnieuw is Volendam dan de tegenstander. De opdracht is in ieder geval simpel: alleen winst houdt Excelsior in de race. Het zou voor Excelsior erg prettig zijn wanneer het dan in ieder geval iets koelbloediger in de afronding is.