Fanshop
Fanshop

EK ONDER 21: LAZOVIC TEN KOSTE VAN ELMANDER NAAR FINALE ÉN ATHENE

Op het EK voor spelers onder de 21 heeft Servië en Montenegro zich ten koste van Zweden geplaatst voor de finale. Het ongemeen spannende duel werd uiteindelijk pas beslist na strafschoppen. De zaterdag nog geschorste Danko Lazovic mag nu uitkijken naar de finale en de Olympische Spelen, 'man of the match' Johan Elmander rest slechts de troostfinale. Daarin is ook nog een ticket voor Athene te verdienen.
OBERHAUSEN - Zweden tegen Servië en Montenegro, de halve finale van het EK voor spelers onder de 21 jaar, had de wedstrijd van Johan Elmander tegen Danko Lazovic moeten worden. Had moeten worden, want Lazovic ontbrak in de basisopstelling van de Serviërs. De Feyenoorder liep in het cruciale groepsduel tegen Belarus zijn tweede gele kaart op en was daarom geschorst voor de ontmoeting met de Zweden. En terwijl de bij Feyenoord vertrekkende Johan Elmander, met drie goals en twee 'man of the match'-verkiezingen tot nu toe de man van het toernooi, zijn elftal als trotse aanvoerder het veld van het Oberhausense Niederrheinstadion mocht voorgaan, zat Danko Lazovic met pet op weggedoken in de dug-out. Wetend dat zijn kans op het schrijven van historie voor het Servische voetbal wat vanavond betreft verloren was gegaan. Dat de weer massaal opgekomen Servische supporters uit volle borst zijn naam scandeerden was vermoedelijk slechts een schrale troost.

Voor Johan Elmander gold exact het tegenovergestelde. De Zweed is de teleurstellingen van zijn vertrek bij Feyenoord en het niet geselecteerd zijn voor het 'grote' EK in Portugal inmiddels te boven en heeft zich voorgenomen dan maar te schitteren op het kleinere podium dat het EK onder 21 nu eenmaal is. Dat was ook in Oberhausen te merken. Weliswaar was Elmander niet altijd even gelukkig in zijn acties, tegen het voetballend sterkere Servië vormde hij een eenmansvoorhoede waar genoeg dreiging van uit ging om liefst vier verdedigers bezig te houden. Sleurend, zoekend naar de ruimte en zonder angst voor de duels. Het leverde hem de nodige elleboogstoten en messcherpe tackles op, maar duidelijk is dat hij het gevecht niet meer schuwt. Elmander was dan ook direct betrokken bij de openingsgoal van de wedstrijd, na een goed half uur. De oud-Feyenoorder won een sprintduel en legde breed op de mee opgekomen Stefanidis. Die kreeg de bal uiteindelijk via de kluts alsnog en opende de score.

In de dug-out van Servië zag Danko Lazovic ondertussen machteloos toe hoe zijn landgenoten worstelden met de stabiele Zweedse defensie. Die bleef ondanks aanhoudende Servische aanvallen opmerkelijk kalm. Bijna een uur lang beukten de overduidelijk begaafdere Balkanbewoners op de Zweedse muur. De Scandinavische keeper Alvbage vervulde een glansrol in de verdediging die alleen lucht kreeg als Johan Elmander een van zijn gevaarlijke rushes inzette. Elmander was zijn verdedigers daarbij telkens te rap af, maar snelde zich in zijn haast voorbij of vond de Servische doelman op zijn weg.

Tien minuten voor tijd was de Zweed moegestreden en maakte hij het bekende wisselgebaar naar de bank. Maar voor hij definitief naar de kant ging, maakte hij zijn directe tegenstanders met twee felle rushes nog even het leven zuur. Amper twee minuten later veerde Danko Lazovic eindelijk op van de reservebank en zeeg Elmander in de Zweedse dug-out ineen toen Milos Maric met een wanhoopsschot toch nog de gelijkmaker aantekende. Een verlenging werd daardoor noodzakelijk en tijdens de periode tussen het laatste fluitsignaal en de aftrap daarvan toonden beide Feyenoorders zich ware captains door hun ploeggenoten aan te sporen voor een laatste krachtsinspanning. De 'silver goal'-verlenging werd vervolgens een thriller van het zuiverste water, waarin ballen op lat en paal, nu aan beide zijden, meer regel dan uitzondering zijn. Maar een beslissing kwam pas na strafschoppen. Na liefst elf rake strafschoppen bezweek Zweden in de persoon van Babis Stefanidis uiteindelijk onder de druk, waarop de in groten getale aanwezige Servische supporters onder aanvoering van Danko Lazovic een volksfeest inzetten. Hun land plaatste zich niet alleen voor de finale van het EK, maar en passant voor de Olympische Spelen.

Voor Johan Elmander was er slechts een troostprijs. Voor de derde keer op dit toernooi kreeg de spits van een vakjury de trofee voor beste speler van de wedstrijd uitgereikt. Hopelijk kan hij daar komende dinsdag een bronzen medaille en een ticket voor Athene aan toevoegen.

EK ONDER 21, HALVE FINALE ZWEDEN-SERVIË EN MONTENEGRO 1-1 n.v. (1-0), Servië wint na strafschoppen

1-0 Stefanidis (35.)

1-1 Maric (90.)

ANDERE HALVE FINALE: ITALIE-PORTUGAL 3-1

PROGRAMMA

Dinsdag 8 juni, 18.15 uur: 3/4 plaats

ZWEDEN - PORTUGAL (Oberhausen)

Dinsdag 8 juni 20.45 uur : FINALE

SERVIË EN MONTENEGRO-ITALIË (Bochum)