Fanshop
Fanshop

'KONING HENRIK' SCHRIJFT HISTORIE

Met twee goals had oud-Feyenoorder Henrik Larsson maandagavond een groot aandeel in de 5-0 monsterzege van Zweden op Bulgarije. Bovendien schreef de van een vervroegd pensioen teruggekeerde aanvaller historie in zijn vaderland: Larsson scoorde sinds 1994 doelpunten op vier grote toernooien. Eerder op de avond behaalde Denemarken met Jon Dahl Tomasson in de ploeg een verdienstelijk gelijkspel tegen Italië.

Op Henrik Larsson staat geen maat. Sinds de Zweed zeven jaar geleden Rotterdam voor Glasgow verruilde, is scoren zijn levensmissie geworden. Even leek het erop dat Larsson zijn doelpunten alleen nog maar in clubverband zou maken, maar gelukkig voor Zweden deden de bondscoaches Soderberg en Lagerback geen vergeefs beroep op zijn vaderlandsliefde.

Al in de eerste wedstrijd van Euro2004 betaalde die smeekbedes zich uit. Met twee fantastische goals had de oud-Feyenoorder maandag een zeer groot aandeel in de 5-0 pandoering van Bulgarije. Daarmee bezorgde hij zijn land een vliegende start in poule C.

In diezelfde poule deed ook een andere oud-Feyenoorder goede zaken. Jon Dahl Tomassons Denemarken speelde namelijk met 0-0 gelijk tegen Italië, een resultaat dat de meeste deskundigen niet voor mogelijk hadden gehouden. Maar er had zelfs meer in gezeten als Tomasson zijn vizier iets scherper had gehad. Toch mogen de Denen, met de confrontatie tegen het wellicht volkomen gedemoraliseerde Bulgarije in het vooruitzicht, hopen op de tweede ronde.