Fanshop
Fanshop

EK: ORANJE GELIJK TEGEN AARTSRIVAAL DUITSLAND

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd op het EK in Portugal gelijkgespeeld. Oranje kwam dinsdagavond tegen Duitland in het Dragao-stadion in Porto uit op 1-1. Invaller Pierre van Hooijdonk had een belangrijke rol: na de entree van de oud-Feyenoorder ging er eindelijk dreiging uit van de tot dan toe tamme Nederlandse voorhoede. De overigens schitterende gelijkmaker kwam op naam van Ruud van Nistelrooy.
Met zijn eerste treffer bij Oranje sinds vorig jaar november voorkwam Ruud van Nistelrooy dat Oranje zaterdag al in Aveiro tegen Tsjechië misschien inmiddels voor de laatste kans strijdt. De eerstvolgende tegenstander van Oranje boekte namelijk vlak voor de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland een moeizame zege op Letland (2-1). Overmand door twijfels koos Dick Advocaat uiteindelijk voor een formatie die de laatste weken alleen zondag op de voor de media besloten training even samenspeelde. De bondscoach speelde tegen de Duitsers met Zenden en Van der Meyde op de flanken. Rafael van der Vaart acteerde in de rug van diepe spits Van Nistelrooij. Davids en Cocu moesten het middenveld controleren. Heitinga, Stam, Bouma en oud-Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst vormden samen met Van der Sar de achterste linie. Van der Meyde en Zenden functioneerden bij balbezit als buitenspelers. Het duo acteerde als middenvelder wanneer de Duitsers voor de aanval kozen. Rafael van der Vaart en Van Nistelrooy waren beide centrumspitsen. Het duo bracht doelman Kahn voor rust slechts eenmaal in de problemen. Van der Vaart schoot in de 44e minuut net naast. Oranje keek op dat moment al tegen een achterstand aan, doordat Torsten Frings promoveerde een aan de zijlijn toegekende vrije trap in de 30e minuut tot de openingstreffer. In afwachting van een voorzet kon Van der Sar niet meer voorkomen dat de bal bij de tweede paal in het doel belandde. Uitgezonderd de mogelijkheid van Van der Vaart was het Nederlands elftal voor rust aanvallend machteloos.

Op de flanken troffen Zenden en Van der Meyde hun meerdere in de Duitse backs. Van Nistelrooij verloor nagenoeg alle duels en Van der Vaart liep er als schaduwspits eveneens erg verloren bij. In de rust besloot de wederom teleurgestelde Advocaat dan ook om zijn formatie maar weer eens ingrijpend te wijzigen. Davids verloor zijn plaatsje aan de aanvallender ingestelde Sneijder. Overmars verving Zenden als linksbuiten.

Ook een op papier nog aanvallender ingestelde Nederlands elftal kon doelman Kahn nauwelijks verontrusten. Bij gebrek aan andere alternatieven koos bondscoach Advocaat een kwartier voor tijd voor alles of niets. Pierre van Hooijdonk betrad als zesde aanvallend ingestelde speler het veld. De tweede centrumspits loste rechtsback Heitinga af en na zijn inbreng ging er eindelijk enige dreiging uit van de Oranje-voorhoede. Geschrokken van zoveel aanvallers capituleerde Duitsland alsnog. De tot dan toe zeer matige Van der Meyde zette vanaf rechts voor en Ruud van Nistelrooij zorgde knap voor de bijna al niet meer verwachte gelijkmaker. 

Duitsland - Nederland 1-1 (1-0). 30. Frings 1-0, 81. Van Nistelrooy 1-1. Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 46.600. Gele kaart: Kuranyi, Ballack (Duitsland), Cocu, Stam (Nederland).

Duitsland: Kahn; Friedrich, Wörns, Nowotny en Lahm; Schneider (68. Schweinsteiger), Frings (79. Ernst), Hamann en Baumann; Kuranyi (85. Bobic) en Ballack.

Nederland: Van der Sar; Heitinga (74. Van Hooijdonk), Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Van der Meyde, Davids (46. Sneijder), Cocu en Zenden (46. Overmars); Van der Vaart en Van Nistelrooy.

Bron: ANP