Fanshop
Fanshop

EK: TOMASSON BEZORGT DENEMARKEN ZEGE

Met een doelpunt en een fantastische assist had oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson vrijdagavond een zeer groot aandeel in de 2-0 zege die zijn land boekte op Bulgarije. De aanvaller scoorde vlak voor rust op de voor hem typerende wijze: door exact op het juiste moment op de goede plaats te staan.
Denemarken was in het spijkerharde duel met Bulgarije in Braga altijd de bovenliggende partij en wist dat krachtsverschil precies op de goede momenten in doelpunten om te zetten. Vlak voor rust en vlak voor het eindsignaal. Ook bij de tweede goal was Tomasson betrokken. Oud-Ajacied Jesper Gronkjaer zette zelf een aanval op, ging de een-twee aan met Tomasson en kreeg de bal precies op tijd terug. Het doelpunt van Gronkjaer bezorgde toeschouwers en tv-kijkers wereldwijd kippenvel. De buitenspeler verloor daags voor het EK zijn moeder en miste daardoor de openingswedstrijd tegen Italië.

Voor Denemarken komt de kwartfinale nu in zicht. Bulgarije mag de koffers vast inpakken. Na twee opeenvolgende nederlagen is het land van Andrej Jeliazkov uitgeschakeld.

Bij Zweden-Italië, het andere duel in Poule C, was er ditmaal geen hoofdrol voor oud-Feyenoorder Henke Larsson. Die eer moest hij laten aan Zlatan Ibrahimovic. De Ajacied bracht Zweden vlak voor tijd met een werkelijk weergaloze goal naast Italië, nadat Cassano eerder voor een Zuid-Europese voorsprong had gezorgd. Denemarken en Zweden zouden Italië nu met een salonremise uit de kwartfinale kunnen houden. Alleen een Italiaanse overwinning op Bulgarije met minimaal drie doelpunten verschil kan de Azzurri in dat geval verder brengen.