Fanshop
Fanshop

‘NATUURLIJK GAAN WE VOOR DE TITEL’

Ruud Gullit heeft op zijn eerste werkdag bij Feyenoord geen onduidelijkheid laten bestaan over de vraag met welke intentie hij aan zijn eerste seizoen als trainer in De Kuip is begonnen. ‘We gaan voor de titel. Of dat haalbaar is, weten we nu nog niet, maar ik vind dat het kampioensschap altijd het uitgangspunt moet zijn van een club als Feyenoord. Dat hoort zo. Al was het alleen maar voor de duizenden mensen die vandaag de training hebben gevolgd. Ik bedoel: die komen echt niet voor de derde plek’.

Gullit genoot op zijn eerste dag als trainer van Feyenoord van de ambiance rond het trainingsveld. Zoals hij sowieso blij was dat de bal eindelijk rolde in De Kuip. ‘Natuurlijk, ik heb de afgelopen maanden Feyenoord op de achtergrond kunnen volgen en kunnen nadenken over de strijdwijze die mij voor ogen staat. Maar je krijgt pas echt een goed beeld van de selectie, op het moment dat je met de jongens aan de slag gaat. Daarom ben ik blij dat het nu echt is begonnen’.

De eerste weken zullen in het teken staan van conditioneel werk, liet Gullit op zijn eerste persconferentie in De Kuip weten. ‘Daarna wil ik de stijl die ik in mijn hoofd heb zo goed mogelijk vorm geven’. De nieuwe trainer wilde daarbij niet ingaan op details. ‘Welke plannen ik precies heb, houd ik liever nog even voor me. Maar in algemene zin kun je zeggen dat ik naar een situatie toe wil waarin iedereen bij Feyenoord het gevoel heeft dat De Kuip van ons is. Het afgelopen seizoen waren er te veel wedstrijden waarin Feyenoord pas ging voetballen op het moment dat het met 1-0 achter kwam. Daar wil ik vanaf’.

‘Begrijp me goed, dat is geen kritiek op mijn voorganger Bert van Marwijk. Hij heeft het hier gewoon goed gedaan, daar is geen speld tussen te krijgen. Maar toch streef ik er naar om nog meer uit deze selectie te halen’, zei Gullit, die op zijn eerste dag in De Kuip moest werken met een incomplete selectie. ‘Vervelend’, noemde de trainer die situatie, ‘maar het is niet anders. Ik zal me daaraan moeten aanpassen’.

Of hij een verdedigende trainer is, werd Gullit op de drukbezochte persconferentie gevraagd. ‘Nee’, stelde de Feyenoord coach. ‘Nee, dat ben ik niet. Maar ik vind wel dat de verdediging het fundament is van het elftal. De defensie moet staan en van daaruit kun je verder bouwen. En verder is het mijn taak om de komende tijd uit te vinden welke speelwijze het beste bij deze selectie past. Er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden. Maar nogmaals: alles begint bij een goede verdediging’.

Om die reden toonde Gullit zich ook gelukkig met de aankoop van de Tunesiër Saidi. Hij ontbrak nog op het appèl in Rotterdam, maar Gullit heeft wel al een goede indruk van de Tunesische aankoop gekregen. ‘Ik heb hem aan het werk gezien tijdens de Afrika Cup. Daarin maakte hij indruk. Hij heeft een goede kop en is lekker gemeen. Daar hou ik wel van. Die jongen oogde heel gretig en dat is me zeer bevallen’, aldus de trainer, die ook nog bekend maakte dat Patrick Paauwe dit seizoen weer aanvoerder van het elftal is.