GULLIT BEGINT MET ZEGE: 0-9

Ruud Gullit heeft zijn eerste overwinning als trainer van Feyenoord op zak. In Hendrik-Ido-Ambacht won zijn ploeg met 0-9 van hoofdklasser ASWH. Buffel opende in de eerste helft de score. Na rust waren achtereenvolgens Goor, Kuyt (2x), Smolarek (3x),  Song en nog eens Buffel succesvol. Bij Feyenoord moest Glenn Loovens het veld in de eerste helft noodgedwongen verlaten met een knieblessure.

Trainer Ruud Gullit toonde zich na afloop van zijn eerste oefenwedstrijd gelukkig met de manier waarop zijn team zich had gepresenteerd. ‘Ik ben blij verrast met de manier waarop we vanavond hebben gespeeld. Je zag in het begin dat het elftal nog aan elkaar moest wennen, maar gaandeweg de wedstrijd begon het steeds beter te lopen. Ik was met name tevreden over de manier waarop mijn elftal vanavond pressing speelde. Hoewel we nog maar kort bezig zijn, zag ik wel al wat patronen terug waarop we de afgelopen dagen hebben getraind. Daarin zag ik een goede basis om op verder te bouwen’, zei de coach, die verder niet al te veel conclusies aan de 0-9 zege wilde verbinden.

‘Vergeet niet dat we pas kort bezig zijn. We hebben ons tot nu toe voornamelijk geconcentreerd op het aanscherpen van de conditionele basis. Pas volgende week gaan we een stap verder en zullen we vooral gaan werken aan explosiviteit. Als je dat in je achterhoofd houdt, kun je niet anders dan tevreden zijn met de manier waarop vanavond is gepresteerd’.

Bij Feyenoord maakten Babos, Goor, Bosschaart en Castelen hun debuut. Over allen was Gullit tevreden. ‘Ze hebben het goed gedaan’, zei de coach, die Feyenoord in elk geval gepassioneerd zag beginnen. ‘Ja, ik denk dat iedereen graag zo snel mogelijk basisspeler wil worden en dus vanaf het begin wil laten zien wat hij waard is. Hoewel het een wat rommelige beginfase tot gevolg had, vind ik dat alleen maar goed. Het geeft aan dat de spelers beseffen dat zij in feite zichzelf opstellen’.

Dat Feyenoord even tijd nodig had om z’n draai te vinden tegen de amateurs, is ook af te lezen aan de tussenstand. De Rotterdammers gingen rusten met een 0-1 voorsprong, nadat Buffel in de 38ste minuut de score had geopend.

In de tweede helft, toen Glenn Loovens inmiddels met een lichte knieblessure het veld had verlaten en was vervangen door Chris Gyan, begon de doelpuntenmachine op gang te komen. Goor bekroonde zijn debuut met een goal (0-2), waarna Kuyt het mooiste doelpunt van de avond om z’n naam bracht. De Katwijker scoorde met een verfijnde stiftbal en bracht zo de stand op 0-3.

Daarna ging het vanaf de zestigste minuut snel. Smolarek, Song, Kuyt en weer Smolarek maakten er binnen het kwartier 0-7 van. Voor Ebi Smolarek, als invaller voor Romeo Castelen opvallend gretig, was dat nog niet genoeg. Hij scoorde in de slotfase nog, voordat Buffel in de allerlaatste minuut de eindstand bepaalde op 0-9.

ASWH-Feyenoord 0-9 (0-1)

Opstelling: Babos (46’ Lodewijks); Song, Loovens (42’ Gyan), Paauwe, Bosschaart; Castelen (46’ Smolarek), Ghaly, Ono (63’ Acuna), Goor (56’ Lurling); Buffel, Kuyt.

38’ 0-1 Buffel