Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FINALE MAAKT GULLIT WEER IETS WIJZER

Feyenoord heeft een leerzame avond achter de rug in Zuid-Duitsland. ‘We weten waar we op dit moment van de voorbereiding staan’, zei trainer Ruud Gullit na het 0-1 verlies tegen Partizan Belgrado. Ook aanvoerder Patrick Paauwe sprak van een leerzame avond, al overheerste bij hem na afloop de teleurstelling over de manier waarop Feyenoord had gepresteerd. ‘Ik vond dat er vanavond te veel mis ging’, zei de aanvoerder na afloop van de wedstrijd.

Feyenoord speelde in de finale in dezelfde opstelling en volgens hetzelfde systeem als twee dagen eerder tegen Arminia Bielefeld, maar trof in Partizan Belgrado een tegenstander die niet alleen fitter maar vooral slimmer was dan de Duitsers.

Het sterke spel van Partizan zorgde er voor dat Feyenoord geen moment zijn draai kon vinden in de wedstrijd. De ruit op het middenveld die in de wedstrijd tegen Arminia nog zo opvallend soepel had gefunctioneerd, bleek nu het zwakke punt van de ploeg.

Het kwam Feyenoord al binnen het half uur op een tegentreffer te staan.
Zelf kwamen de Rotterdammers – die in keeper Babos hun beste speler hadden – nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Alleen Lazovic was voor de rust een keer echt gevaarlijk, maar had bij zijn poging geen geluk.

‘Ik vond dat we in de eerste helft slecht speelden’, zei trainer Ruud Gullit na afloop. ‘We hadden moeite elkaar te vinden. Ook de omschakeling van balbezit naar balverlies liep niet goed’.

Volgens Patrick Paauwe was dat deels te wijten aan de gebrekkige communicatie in het veld. ‘Er moet veel meer onderling gepraat worden. Dat gebeurde nu te weinig. Waarom dat zo is weet ik niet, maar daar moet snel verandering in komen’.

‘Het was niet best vanavond’, ging de aanvoerder verder. ‘Omdat er te weinig druk op de bal werd gezet, waren we geen moment bij machte te domineren. We hadden nog wel een paar kansen waarmee we de wedstrijd hadden kunnen draaien, maar toen die niet werden benut waren we verder vrij machteloos’. De aanvoerder doelde daarbij met name op twee vergeefse pogingen van Shinji Ono in de tweede helft.

In de tweede helft, toen Feyenoord na het inbrengen van Castelen het veld wat breder wist te houden en er met drie spitsen werd gespeeld, verbeterde het spel van Feyenoord enigszins. ‘In die periode heb ik een aantal goede dingen gezien’, zei Gullit, ‘maar ook toen ging er nog veel fout’.

De trainer van Feyenoord moest tot de conclusie komen dat zijn nieuwe systeem kwetsbaar is tegen een lepe ploeg als Partizan, een elftal dat er in is gespecialiseerd te wachten en te profiteren van de foutjes van een tegenstander. ‘Ik gebruik deze periode om een aantal dingen uit te proberen. Daardoor weet ik nu wat er wel en wat er niet kan. Ik weet nu waar we als elftal staan en dat is een prettig basis om op verder te bouwen’.

Gullit sprak van een nuttige trainingsweek die voldoende stof heeft opgeleverd om over na te denken. Vooruitblikkend naar de volgende test – het internationale toernooi van Newcastle United – sprak Gullit de hoop uit dat zijn elftal dan weer wat zal zijn gegroeid. ‘We moeten elke week, stap voor stap, wat beter worden’.

Haast heeft de trainer van Feyenoord niet. ‘Pas tegen Fulham moet het team er, naar omstandigheden, staan. Dat is het ideaal’.

Over Fernandez, de proefspeler die binnenkort een eindoordeel van de technische staf kan verwachten, wilde de trainer niet al te veel kwijt. ‘Ik heb voldoende van hem gezien om hem te kunnen beoordelen. Ik weet genoeg en zal hem mijn mening binnenkort laten weten’.


Partizan Belgrado-Feyenoord 1-0 (1-0)

Scoreverloop
32’ 1-0 Rudevic

Opstelling: Babos; Bosschaart, Paauwe, Fernandez, Gyan; Ono, Ghaly (74’ Mtiliga), Goor (55’ Magrao), Buffel (46’ Castelen); Kuyt, Lazovic (72’ Kalou).