Fanshop
Fanshop

ZUIVERLOON KIJKT ZIJN OGEN NU AL UIT

Feyenoord is in Newcastle geland. Een uur later dan gepland zette de ploeg van Ruud Gullit voet op Engelse bodem. Zaterdag spelen de Rotterdammers hun eerste wedstrijd in het toernooi om de Gateshead Cup. Op St. James’ Park is dan het Portugese Sporting Lissabon de tegenstander. De aftrap is om 13.30 uur Nederlandse tijd.
Onder de selectiespelers die hun intrek hebben genomen in het Marriott Hotel in Newcastle is ook de 17-jarige Gianni Zuiverloon. De A-junior werd gisteren op het laatste moment aan de groep toegevoegd, nadat Dustley Mulder verstek moest laten gaan vanwege een blessure. Mulder (19), die vorig jaar onder trainer Bert van Marwijk al zijn debuut voor Feyenoord 1 maakte tijdens een trip door Japan, raakte eerder deze week in de oefenwedstrijd tegen Doesburg geblesseerd aan zijn lies.

Dat leverde een unieke kans op voor A-junior Zuiverloon, die als alle jeugdspelers even dacht dat hij in de maling werd genomen, toen hij gisteren te horen kreeg dat hij mocht aansluiten bij de groep van Gullit. ‘Ik kreeg op Varkenoord het bericht dat ik mee mocht naar Newcastle. Wat ik toen dacht? Eerlijk gezegd niet zo veel, want er moest in een korte tijd nog veel worden geregeld. Het ging eigenlijk allemaal razendsnel. Voordat ik het besefte zat ik in het vliegtuig naar Engeland’.

Een van de dingen die op de valreep moest worden geregeld was een geldig paspoort. Daarnaast moest de 17-jarige Zuiverloon aan een representatief kostuum zien te komen. Lang leek het erop dat de Feyenoorder in het pak van zijn vader op reis moest, ‘maar’, grijnst Zuiverloon, ‘gelukkig had ik nog net genoeg tijd om in de stad een kostuum te kopen’. Een Feyenoord stropdas kreeg hij vervolgens van manager Hans Hagelstein, zodat Zuiverloon geheel in stijl in Newcastle aankwam.

Zuiverloon speelt in de A-jeugd van Feyenoord als centrale verdediger, maar is in Newcastle stand-in voor de rechtsbackplaats. ‘Of ik verwacht daadwerkelijk aan spelen toe te komen?’, zegt Zuiverloon, terwijl hij op weg naar de spelersbus op zoek gaat naar zijn nieuwe kamergenoot Romeo Castelen. ‘Eerlijk gezegd verwacht ik helemaal niks. Ik laat het allemaal maar op me af komen. Maar één ding heb ik me wel voorgenomen: ik wil van elke seconde genieten’.

Zuiverloon kijkt zijn ogen uit in Newcastle, waar alles nieuw en indrukwekkend is voor hem. Dat geldt uiteraard niet voor Ruud Gullit. De trainer van Feyenoord keert in Noord-Engeland terug op vertrouwd gebied. Hij was ooit trainer van de ‘Magpies’ en bereikte met zijn ploeg de FA Cup-finale. De ‘Toon Army’ verloor die eindstrijd van het superieure Manchester United, maar dat maakt de waardering van de fans er niet minder om. Ruud Gullit werd in Newcastle dan ook opgewacht door een groep Engelse fans.

Gullit nam alle tijd voor de supporters die een dik uur lang op zijn komst hadden gewacht, want de liefde is wederzijds. ‘Het voelt goed om weer terug te zijn in Newcastle. Ik heb hier een hoop dierbare herinneringen. Vooral dankzij de ‘Geordies’. Dat zijn vreselijk lieve mensen’.

Gullit kan dit weekeinde voorlopig voor het laatst beschikken over Shinji Ono. De Japanner vliegt zondagavond nog wel met de ploeg mee terug naar Nederland, maar vertrekt de maandag daarop naar Duitsland. Daar sluit hij zich dan aan bij de Japanse nationale ploeg, die zich in Neurenberg voorbereidt op de Olympische Spelen