FEYENOORD: VIERDE PLEK IN NEWCASTLE

Feyenoord heeft het toernooi om de Gateshead Cup afgesloten met de laatste plaats. Voor de tweede maal op rij verloren de Rotterdammers een strafschoppenserie, ditmaal nadat het tegen Rangers op 0-0 was blijven steken. Desondanks kan coach Ruud Gullit terugkijken op een geslaagd toernooi. De selectie reist vanavond nog terug naar Nederland, van waar het morgen (maandag) al weer vertrekt naar het Spaanse Sevilla, om daar deel te nemen aan het toernooi om de Kappa Cup.

Een Feyenoord dat op vier plaatsen gewijzigd was in vergelijking met de wedstrijd tegen Sporting Lissabon speelde tegen Glasgow Rangers vanaf het eerste fluitsignaal opvallend fris van de lever.

De ploeg van Gullit slaagde er in om de eerste helft door te komen zonder Rangers ook maar één keer uitzicht op een doelpunt te geven. Verdedigend kende het die eerste vijfenveertig minuten geen enkel probleem en dat moet coach Gullit goed hebben gedaan, gezien zijn ambitie het nieuwe Feyenoord te bouwen op een solide defensie.

In aanvallend opzicht waren het Smolarek en Kalou die alle aandacht opeisten. Kalou had van die twee de beste kansen. Al in de 23ste minuut was hij in staat Feyenoord op voorsprong te zetten, toen hij na een combinatie van Mtiliga en Ono goed doorging en de bal net voor de uitkomende Rangers doelman Smith wist te raken. Kalou miste daarbij geluk, want zijn inzet rolde maar net naast het doel.

Smolarek, die een dag eerder nog de beslissende penalty in de strafschoppenserie tegen Sporting had gemist, revancheerde zich voor deze fout door een prima wedstrijd af te werken aan de rechterflank.

Smolarek was een plaag voor zijn directe tegenstander en onderscheidde zich vooral door een aantal uitstekende voorzetten.

Een van die voorzetten stelde Kalou halverwege de eerste helft wederom in staat de score te openen, maar zijn kopbal ging naast.

Rangers kreeg pas in de tweede helft zijn eerste serieuze kans. Hughes kopte toen over.

Feyenoord speelde inmiddels met Pardo, Zuiverloon en Castelen op de posities van Bosschaart, Gyan en Smolarek.

Van de nieuwelingen in het veld was Castelen de eerste die van zich deed spreken. Kort na rust schoot hij van dichtbij op de vuisten van doelman Smith.

Het enige dat Ruud Gullit zijn ploeg tot dan toe kon verwijten, was dat het het krachtsverschil nog niet in doelpunten had uitgedrukt. Kansen waren er ook in de tweede helft genoeg, maar gescoord werd er niet.

Ook niet nadat Lazovic in de 63e minuut de diepte werd ingestuurd en oog in oog kwam te staan met doelman Smith. De Serviër leek te gaan profiteren, maar stuitte op de Schotse keeper.

Zo ging de tijd plotseling dringen voor het dominerende Feyenoord, dat twintig minuten voor tijd nog alle geluk had dat invaller Nacho Novo een opgelegde kans voor Rangers verprutste door oog in oog met Babos naast het doel te mikken.

Feyenoord raakte er niet door van zijn stuk, want het bleef kansen scheppen. De beste mogelijkheid kreeg het tien minuten voor tijd, toen Ono met een heerlijke beweging Lazovic bediende. De spits leek op weg naar de eerste goal, maar strandde vijf meter voor het doel op de uitgekomen doelman van Rangers.

Zo veroordeelde het veel sterkere Feyenoord zich voor de tweede maal op rij tot het nemen van strafschoppen. Hoewel Gabor Babos andermaal een penalty stopte, wist Feyenoord de serie niet te winnen. De jongelingen Kalou en Zuiverloon hadden hun zenuwen niet in bedwang en kregen de bal er niet in, waardoor Feyenoord met 8-7 verloor. Tegen de verhoudingen in werd Rangers zo derde en moest Feyenoord genoegen nemen met een vierde plaats in het toernooi om de Gateshead Cup.

Feyenoord-Glasgow Rangers 0-0(0-0)
Feyenoord verliest na strafschoppen met 8-7.