Fanshop
Fanshop

PRACHTGOALS KUYT BRENGEN FEYENOORD IN FINALE

Feyenoord heeft de finale van het toernooi om de Kappa Cup bereikt. In Sevilla won de ploeg van trainer Ruud Gullit met 2-1 van Tottenham Hotspur, nadat het in eerste instantie op achterstand was gekomen. Twee prachtige goals van Dirk Kuyt brachten Feyenoord in Spanje alsnog de zege. De Rotterdammers spelen aanstaande donderdag in de eindstrijd van het toernooi tegen de winnaar van Betis Sevilla-Partizan Belgrado.

Feyenoord moest het tegen Tottenham Hotspur doen zonder Shinji Ono en dat gemis liet zich in het vrijwel lege Olympisch stadion van Sevilla in eerste instantie goed voelen. Zonder de Japanner als regisseur op het middenveld had Feyenoord vooral in de openingsfase moeite z’n draai te vinden.

Toch was op het uiterst slechte veld de eerste kans van de wedstrijd voor Feyenoord. Bart Goor mocht tien minuten na het eerste fluitsignaal een vrije trap nemen en deed dat zo goed dat doelman Keller zijn vuisten en een uiterste krachtsinspanning nodig had om de bal te keren.

Na de mogelijkheid van Goor stokte de aanval van Feyenoord lange tijd. Zo gemakkelijk als het in het toernooi in Newcastle nog kansen wist te creëren, zo veel moeite had de ploeg nu om tot doelpogingen te komen.

Achterin, waar Loovens en Paauwe het centrale duo vormden, had Feyenoord in eerste instantie niet veel te vrezen van de Engelsen. Bakary kreeg een kans, maar daar ging onbestraft buitenspel van Kanouté aan vooraf. Echt gevaarlijk werden de Engelsen pas toen ze een handje werden geholpen door Feyenoord. Bijvoorbeeld toen Ghaly een bal in de voeten van een tegenstander speelde en zo ongewild de opmaat gaf voor een aanval die door Kanouté met een schot op doel werd afgerond.

Ook bij de openingsgoal van de Engelsen ging er iets fout bij Feyenoord. Michael Brown kon tussen Paauwe en Loovens in een voorzet geven, die uiteindelijk door Kanouté werd afgerond. Gabor Babos was kansloos op de inzet waarmee de spits van Spurs de score in de 27ste minuut opende.

Het was aan diezelfde Babos te danken dat Spurs niet binnen tien minuten op 2-0 kwam. Toen Kanouté profiteerde van de ruimte tussen Paauwe en Loovens en hard inkopte, was het aan een reflex van de Hongaarse doelman te danken dat de schade voor Feyenoord beperkt bleef. Hij tikte de inzet van Kanouté knap over de lat.

Het duurde lang voordat Feyenoord tot een uitgespeelde kans kwam, maar toen het zo ver was leverde dat wel direct resultaat op. Mtiliga was op links verantwoordelijk voor het inleidende werk. De linksback speelde de vrijstaande Kuyt in, die vervolgens met een mooi geplaatst schot de gelijkmaker kon aantekenen. Vanaf een meter of achttien schoot de Katwijker de 1-1 binnen.

Aan het begin van de tweede helft bracht Ruud Gullit drie verse krachten in. Kalou verving Buffel, Van den Berg kwam in de plaats van Loovens en Zuiverloon mocht op de plek van Gyan aan zijn derde wedstrijd in Feyenoord 1 beginnen.

Nog binnen het kwartier kwamen er twee wissels aan Rotterdamse zijde bij. Eerst mocht Castelen Smolarek aflossen. Even later kwam ook Magrão in het veld voor Goor.

Veel invloed op het aantal Rotterdamse kansen had dat in eerste instantie niet. Die bleven schaars. Aan de andere kant bewees Babos nog wel een keer zijn waarde door knap te redden op een schot van Defoe.

Tot het laatste kwartier aanbrak. Toen was eerst Mtiliga dichtbij een goal met afstandschot dat door Keller maar net kon worden gekeerd. Het bleek de inleiding voor een tweede prachtgoal van Dirk Kuyt.

Romeo Castelen, uitgeweken naar de linkerflank, toonde in de 69ste minuut zijn specialiteit door een heerlijke voorzet los te laten, die door Kuyt al even knap werd benut. Al vallend kopte de Katwijker hard binnen: 2-1.

In de slotfase van de wedstrijd mocht ook Danko Lazovic nog meedoen. Hij kwam in het veld voor matchwinner Kuyt, maar van invloed op de stand was dat niet meer, al kreeg de Serviër in de slotminuten nog een kleine kans op 3-1. Lazovic wurmde zich toen handig door de Engelse defensie, maar stuitte op de uitgelopen doelman Keller.

Feyenoord speelt donderdag om 19.15 uur de finale van de Kappa Cup. Tegenstander is dan de winnaar van de wedstrijd tussen Betis Sevilla en Partizan Belgrado.

 

Feyenoord-Tottenham Hotspur 2-1 (1-1)

Scoreverloop:
27’ 0-1 Kanouté
39’ 1-1 Kuyt
69’ 2-1 Kuyt

Feyenoord: Babos; Gyan (Zuiverloon), Loovens (46’ Van den Berg), Paauwe, Mtiliga; Smolarek (57’ Castelen), Ghaly, Bosschaart, Goor (63’ Magrão); Buffel (46’ Kalou), Kuyt (78’ Lazovic).