EERSTE PRIJS IS BINNEN

Feyenoord heeft zijn eerste prijs van het seizoen binnen. In Sevilla won de ploeg de Kappa Cup, nadat het in de beslissende strafschoppenserie beter was dan Betis Sevilla. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden. Voor de Rotterdammers scoorde Lazovic de gelijkmaker in de tweede helft. Kort daarna viel hij uit met een knieblessure. Feyenoord reist morgen terug naar Rotterdam.

Feyenoord speelde de finale om de Kappa Cup in een opstelling die op maar liefst zeven plaatsen gewijzigd was in vergelijking met de eerste wedstrijd tegen Spurs.

Babos, Paauwe, Bosschaart, Smolarek, Goor, Buffel en Kuyt kregen rust van trainer Ruud Gullit. Zowel het feit dat de ploeg zondag in eigen Kuip aan de bak moet tegen Fulham, als de omstandigheden waarin Feyenoord tijdens zijn verblijf in Spanje had moeten werken, lagen daaraan ten grondslag.

De Rotterdammers hadden die ochtend nog getraind onder de bloedhete Spaanse zon. En toen ’s-avonds het in het nauwelijks gevulde Estadio Olimpico tegen Real Betis Sevilla kwam te staan, schommelde de temperatuur nog steeds rond de dertig graden.

Het bracht Gullit er toe de voorlopig tweede keus aan de klus te laten beginnen. Die beslissing had een leerzame avond tot gevolg. Niet alleen voor de spelers zelf, maar ook voor de coach Gullit weet nu weer iets beter wat de sterke en zwakke punten zijn van de spelers die hij straks achter de hand heeft.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Feyenoord. Pardo – die samen met Ghaly het hart van het middenveld vormde – was daarvoor grotendeels verantwoordelijk. Met een mooie diagonale pass stuurde hij Lazovic richting vijandelijk doel. De spits ontdeed zich eerst met een handige loopactie goed van doelman Doblas en wist vervolgens uit een moeilijke hoek op doel te schieten. Lazovic leek zo de score te gaan openen, maar zag zijn inzet op het laatste moment van de lijn gehaald.

Het zou niet alleen de eerste, maar ook de beste Rotterdamse kans van de eerste helft blijken. Gaandeweg de wedstrijd kreeg de jonge Rotterdamse ploeg het immers steeds moeilijker met Betis. Het fysieke overwicht dat de geroutineerde Spanjaarden op spelers als Salomon Kalou en Gerson Magrão had, deed zich in de warme Spaanse avond steeds meer gelden.

Ook slordigheid in het eigen spel brak Feyenoord steeds vaker op. De Rotterdammers wilden wel, maar waren vaak niet in staat de bal lang genoeg in de ploeg te houden om de wedstrijd naar hun hand te zetten.

Betis profiteerde in de 23ste minuut van dat overwicht, toen Alfonso tussen Loovens en Van den Berg in van dichtbij kon inkoppen. Zijn inzet was onhoudbaar voor Lodewijks: 1-0.

Diezelfde Lodewijks ontpopte zich gaandeweg de eerste helft tot de beste man van Feyenoord. Hoewel een dag eerder nog ziek op de training, redde de routinier zijn ploeg een paar keer op spectaculaire wijze. Onder meer door vijf minuten voor rust een inzet van Alfonso met een geweldige reflex te keren.

Als invaller voor Gyan mocht Gianni Zuiverloon vervolgens meedoen aan de tweede helft, waarin Feyenoord binnen vijf minuten de stand gelijk trok. Lazovic toonde zich uiterst attent toen Pablo Niño lang treuzelde met inspelen. Met zijn interceptie gaf Lazovic zichzelf een vrije doortocht richting het Spaanse doel. Oog in oog met de keeper rondde hij vervolgens koel af: 1-1.

Het was niet alleen de beste actie van Lazovic, maar ook zijn laatste. Een paar minuten na zijn goal raakte hij in een duel geblesseerd aan zijn rechterknie. Het noodzaakte Gullit om Buffel als vervanger het veld in te sturen.

Nadat eerst assistent trainer Petrovic wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune was gestuurd, kreeg Gianni Zuiverloon de schrik van zijn leven toen hij een strafschop veroorzaakte.

In een poging een Spaanse aanval af te stoppen gleed hij op het dramatisch slechte veld van Estadio Olimpico uit en greep toen zijn tegenstander maar bij de nek. Het had een strafschop tot gevolg. Maar ook op dat moment in de wonderlijke week van Gianni Zuiverloon bleef het geluk aan zijn zijde, want Alfonso schoot de strafschop vervolgens hoog over.

Zo bleef het 1-1 in Sevilla, ook omdat Lodewijks nog een keer knap redde op een inzet van invaller Oliveira, ooit op proef in De Kuip.

In de aansluitende strafschoppenserie bevestigde Lodewijks zijn vorm. Hij stopte de derde Spaanse strafschop en legde daarmee de basis voor de winst, die door een penalty van Buffel definitief werd.

Real Betis Sevilla-Feyenoord 1-1 (1-0)
Feyenoord wint strafschoppenserie met 3-2.

23’ 1-0 Alfonso
48’ 1-1 Lazovic