Fanshop
Fanshop

FULHAM, 125 JAAR TOEKOMSTMUZIEK

De Londense Fulham Football Club mag dan misschien niet de uitstraling of de erelijst van andere Britse voetbalclubs hebben, Feyenoords sparringpartner van zondag heeft een bewogen en roemrijke historie. Beroemde voetballers als Johnny Haynes, Jimmy Hill, Bobby Robson, Bobby Moore, George Best, Peter Beardsley bivakkeerden allen korte of langere tijd in Craven Cottage. Anderzijds was de club amper tien jaar geleden op sterven na dood. Inmiddels bloeit Fulham FC echter als nooit tevoren. ‘Never forget what it took to get where we are today…’ blijft echter het credo aan de boorden van de Thames.
Fulham FC werd in 1879 opgericht en de Londense club heeft in zijn lange bestaan heel veel meegemaakt. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren de ‘Whites’ een stabiele factor in het Engelse topvoetbal. Nooit absolute top, maar wel altijd in de hoogste klasse. Vaak stond Fulham ook garant voor spektakel. In 1968 ging het echter mis en goed mis, zo zou later blijken. Fulham degradeerde uit de hoogste klasse van het Engelse voetbal om er pas 33 jaar later terug te keren. En ondanks het aantrekken van (gedoofde) sterren als George Best – de Noord-Ier speelde in het seizoen 1976-1977 42 duels voor Fulham – belandde de club al snel in een neerwaartse spiraal, die pas eindigde toen de fans hun grote liefde in januari 1996 terugvonden op de allerlaatste plek in de allerlaagste divisie van het Engelse profvoetbal. Degradatie naar de amateurs leek aanstaande en hoop op redding ijdel.

Met kunst en vliegwerk bleef Fulham behouden en een goed jaar later zou het lot van de Londenaren definitief ten goede keren. Dat was te danken aan de entree van de Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed, de puissant rijke eigenaar van het warenhuis Harrods. Hoewel de supporters de plannen van de Egyptenaar aanvankelijk met enige scepsis begroetten, kwam Al-Fayed al zijn beloftes na. Binnen vijf seizoenen bracht hij, terzijde gestaan door kundige managers als Kevin Keegan en Jean Tigana, Fulham dankzij veel investeringen terug naar het allerhoogste niveau. De supporters hadden er een eeuwigheid op moeten wachten.

‘Never forget what it took to get where we are today…’ is dan ook een gevleugelde uitspraak geworden op Craven Cottage, het knusse stadion aan Stevenage Road waar Fulham al sinds 1896 (!) een thuisbasis heeft. Alleen de afgelopen twee seizoenen speelde de club noodgedwongen – The Cottage voldeed niet aan de hoge eisen van de Premier League - in het stadion aan Loftus Road, normaliter de thuishaven van Queens Park Rangers. Maar op dringend verzoek van de trouwe fans werd het oude stadion opgeknapt en met ingang van het nieuwe seizoen is aan de verbanning naar Loftus Road een einde gekomen. Fulham FC kijkt voortaan alleen nog maar naar boven.

Bron: www.fulhamfc.co.uk