SPECTACULAIRE OPENING TEGEN DE GRAAFSCHAP: 6-1

Feyenoord heeft het seizoen op spectaculaire wijze geopend. In eigen Kuip won de ploeg van trainer Ruud Gullit met grote cijfers van De Graafschap: 6-1. Dirk Kuyt scoorde driemaal, de andere doelpunten kwamen van Castelen (2x) en Kalou. Bij Feyenoord, dat na de zege nu lijstaanvoerder is, maakte de Tunesische aankoop Karim Saidi een verdienstelijk debuut in De Kuip.

Ondanks een voorbereiding vol hobbels was Feyenoord Tunesische aankoop Karim Saidi precies op tijd fit om tegen De Graafschap zijn debuut te maken in De Kuip. Als collega van Paauwe in het centrum van de verdediging mocht hij van Gullit gelijk in de basis starten. Dat voorrecht was er ook voor Romeo Castelen, die in de voorbereiding de concurrentiestrijd in eerste instantie lijkt te hebben gewonnen van Smolarek.

Saidi en Castelen bewezen beiden het gelijk van Gullit. De Tunesiër door koel te verdedigen en voor gevaar in de lucht te zorgen bij corners en vrije trappen. Castelen door in aanvallende zin vaak een cruciale rol te spelen bij kansrijke uitbraken. Bijvoorbeeld in de vijfde minuut, toen Castelen op het middenveld de bal langs zijn tegenstander tikte, op volle snelheid richting vijandelijk doel ging en afrondde met een snoeihard schot op de lat.

Het was een spectaculaire ouverture van een eerste helft waarin al snel werd gescoord. Tien minuten waren er gespeeld in De Kuip, toen Dirk Kuyt voor het eerst succes had. Niet geheel toevallig uit een voorzet van de sterk spelende Castelen, kopte hij de 1-0 binnen.

Feyenoord domineerde de wedstrijd en werd daar binnen een half uur na de openingsgoal voor beloond. Weer was het Kuyt die kon scoren, dit keer na doorkoppen van Saidi uit een vrije trap van Goor.

Van Beukering scoorde uit een ingestuurde vrije trap nog wel tegen (2-1, vlak voor rust), ook hij kon niet verhinderen dat Feyenoord in de tweede helft vol gast bleef geven. Met Salomon Kalou als vervanger van Buffel, werd het toen feest in De Kuip.

De twee blikvangers van Feyenoord – Kuyt en Castelen – bezorgden het Legioen al vroeg na de hervatting een heerlijk vervolg van de middag. Kuyt scoorde in de 51ste minuut zijn derde goal (3-1), waarna Castelen er een minuut later, uit een voorzet van diezelfde Kuyt, gelijk maar 4-1 van maakte.

Feyenoord zat op rozen, maar bleef desondanks op zoek naar goals. Castelen kon nog binnen het uur met een afstandsschot voor de tweede maal scoren (5-1) en hoorde vervolgens voor het eerst zijn naam door de Kuip galmen.

Castelen had één competitiewedstrijd nodig om het legioen te overtuigen, want toen hij in de 69e minuut van het veld ging om plaats te maken voor Smolarek, gebeurde dat onder een donderend applaus.

Smolarek kwam terecht in een ploeg die nog steeds honger had naar succes. Feyenoord bleef dus aanvallen en werd voor die instelling ook beloond, toen invaller Kalou met zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord de stand op 6-1 kon bepalen.