Fanshop
Fanshop

ZONDAG 29 AUGUSTUS, 12:30 UUR: VITESSE - FEYENOORD

Negen jaar geleden won Feyenoord voor het laatst uit bij Vitesse en in het Gelredome werd nooit gewonnen. Het zijn geen voortekenen waaruit Feyenoord zondag vertrouwen kan ontlenen, maar voor trainer Ruud Gullit zijn dergelijke cijfers niet van belang. Want het verleden telt niet in het heden, de instelling is relevant. ‘Elke wedstrijd moeten we benaderen als een Europa Cup wedstrijd. Het is van vitaal belang dat we drie punten pakken, wie de tegenstander ook is’, aldus Gullit.

De uitwedstrijd tegen Vitesse lijkt de eerste test voor Feyenoord na simpele zeges op De Graafschap en Willem II. Tegen de ploeg waar Feyenoord in jaren niet van won, kunnen de Rotterdammers laten zien waar ze nou echt staan.
‘Maar zo zie ik dat niet’, stelde Ruud Gullit tijdens het wekelijkse perspraatje vast. ‘Ik geloof niet in tests. Willem II was ook een test en die wedstrijd wonnen we gemakkelijk. Wanneer zijn we dan uitgetest? Wat wil je dan nog testen? We moeten onze wedstrijden winnen, ook tegen Vitesse.
Meer is niet van belang. En daar is de Europa Cup-benadering voor nodig, waar ik sinds mijn komst op hamer.’

En die benadering leeft in de spelersgroep, voelt Feyenoords hoofdtrainer.
‘Ik merk het aan kleine dingen’, zegt Gullit. ‘Op het veld, waar ik de spelers soms vanaf moet trekken. Dat geeft aan dat het goed zit. Maar ook buiten het veld. De jongens willen extra doen, gaan niet meteen naar huis toe. De bereidheid is groot, dat valt me op. We hebben allemaal hetzelfde doel, dat merk ik aan alles.’

Gullit kan zondag met een sterke opstelling voor de dag komen in Arnhem. Van de vier geblesseerden is alleen Romeo Castelen een speler aan wie Gullit veel speelminuten toekent. Toch hoeft de absentie van Castelen Feyenoord niet in de problemen te brengen, zo bleek afgelopen zondag tegen Willem II.
De jonge rechterspits viel geblesseerd uit en werd vervangen door Shinji Ono, die juist was teruggekeerd van het olympische voetbaltoernooi in Athene. Het bleek op dat moment de ontbrekende schakel, want Willem II had geen antwoord op de komst van de Japanner. Feyenoord kon uitlopen naar een simpele 0-4 overwinning.
Naast Castelen ontbreken zondag Ramon van Haaren (knie), Anthony Lurling
(knie) en Sebastián Pardo (enkel). Daarentegen staat de terugkeer van Christian Gyan, die kampte met een bovenbeenspierblessure.

DE TEGENSTANDER

Vitesse leek vorig seizoen in een onomkeerbare neerwaartse spiraal beland.
De Arnhemmers vochten tot in de nacompetitie tegen degradatie, terwijl de financiële situatie van de club met de week penibeler leek te worden. Maar als door een wonder bleef Vitesse behouden voor de eredivisie en afgelopen zomer kocht technisch manager Jan Streuer slim in, zodat er in het Gelredome na een kwakkeljaar nu weer een tegenstander van formaat wacht.

Vitesse verloor deze zomer een dozijn spelers, maar kreeg er een viertal echte versterkingen voor terug. Want de nieuwelingen Igor Gluscevic, Richard Knopper, Stijn Vreven en Abubakari Yakubu verrijken het technisch begaafde maar fragiele gezelschap voetballers dat de Arnhemmers al in huis hadden met body en karakter. Het aankoopbeleid van technisch manager Streuer en trainer Edward Sturing werpt in de eerste weken van de competitie ook zijn vruchten af. Dankzij overwinningen op Groningen (1-0) en uit bij Roda (2-3) mag Vitesse zich momenteel zelfs medekoploper noemen.

Ondanks de voortvarende start is Vitesse er echter nog lang niet, zo weet men ook in Arnhem. In Voetbal International beklaagde trainer Sturing zich deze week nog over het gebrek aan automatismen in de ploeg: ‘Het verschil tussen goed en slecht in één wedstrijd is te groot. Tegen Groningen speelden we een uur lang goed positiespel, daarna was het bagger… Ondanks onze koppositie zijn wij natuurlijk geen top.’ Met een zege op Feyenoord, dat tot nu toe nog nooit wist te winnen in het Gelredome, zou de Arnhemse ploeg het tegendeel kunnen bewijzen.

Vitesse - Feyenoord
Zondag 29 augustus om 12:30 uur in het Gelredome
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen:

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Babos; Song, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Ono, Ghaly, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.

Vitesse: Jevric; Vreven, Knol, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu, Janssen; Hofs, Gluscevic en Amoah.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
8/2/2004 Vitesse - Feyenoord 0-0
19/10/2002 Vitesse - Feyenoord 1-1
17/2/2002 Vitesse - Feyenoord 2-1
4/3/2001 Vitesse - Feyenoord 0-0
13/2/2000 Vitesse - Feyenoord 3-3

THUIS
17/12/2003 Feyenoord - Vitesse 1-0 (AC)
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
12/4/2003 Feyenoord - Vitesse 2-1
5/3/2003 Feyenoord - Vitesse 3-1 (AC)
17/11/2001 Feyenoord - Vitesse 3-2