GOOR EN BUFFEL BELEVEN TELEURSTELLENDE START MET BELGIË

Bart Goor en Thomas Buffel zijn met België de WK-kwalificatiereeks teleurstellend begonnen. De Belgen kwamen in Charleroi niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Litouwen. Beide Feyenoorders speelden negentig minuten mee. Wesley Sonck scoorde voor de thuisploeg. Druk op meer voor een overzicht om te weten te komen hoe het de andere internationals zaterdag verging.

Goor en Buffel hadden na 61 minuten nog reden tot juichen. Ajacied Sonck hielp de Belgen aan de langverwachte eerste treffer. De supporters die hoopten dat het doelpunt de Belgen over het dode punt zou helpen, kwamen bedrogen uit. Tien minuten later was het Litouwen dat via Edgaras Jankauskas de latere eindstand op het scorebord zette: 1-1.

Servië en Montenegro is de WK-kwalificatiereeks zoals verwacht met een zege begonnen. Het nietige San Marino kon het de Serviërs nooit moeilijk maken: 0-3 eindstand. Feyenoorder Danko Lazovic kwam niet in actie voor Servië. Na vijftien minuten was de wedstrijd eigenlijk gespeeld nadat Zvominir Vukic en Nenad Jestrovic doel hadden getroffen. Acht minuten voor tijd was het dezelfde Jestrovic die de eindstand op 0-3 bepaalde.

Polen beleefde een uitstekende generale voor de zware WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland van komende woensdag. In Belfast boekte Polen een simpele 0-3 overwinning tegen Noord-Ierland door treffers van Maciej Zurawski, Piotr Wlodarczyk en Jacek Krzynowek. Ebi Smolarek kwam niet in actie. Oud-Feyenoorders Tomasz Rzasa en Jurek Dudek speelden negentig minuten mee. Doelpuntenmaker Wlodarczyk werd tien minuten voor tijd met rood van het veld gestuurd.

Het Tunesië van Karim Saidi was lange tijd op weg naar een belangrijke zege, maar moest tegen naaste concurrent Marokko toch met een 1-1 gelijkspel genoegen nemen. Tunesië kon zich geen nederlaag permitteren om niet al vroegtijdig in een lastige uitgangspositie te komen in de strijd om een WK-ticket. Dat besef was doorgedrongen bij de ploeg, want Francileudo Santos scoorde al na twaalf minuten. De Tunesiërs hielden het lang vol in het Marokkaanse Rabat, maar het offensief van de thuisploeg leidde twee minuten voor tijd tot de gelijkmaker via El Karkouri. De wedstrijd kende nog een merkwaardig incident. Tunesiër Clayton kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart, maar de arbiter verzuimde hem met rood van het veld te sturen. De Tunesiër werd enkele minuten later gewisseld om zo te voorkomen dat de scheidsrechter alsnog de rode prent zou tonen. Pas na protesten van de Marokkanen en ingrijpen van de vierde official zag de scheidsrechter zijn fout in, waarna de bezoekers de wedstrijd met tien man uitspeelden.