KALOU HOUDT FEYENOORD OP KOERS

Feyenoord blijft op koers. Waar concurrent Ajax zich verslikte in ADO Den Haag (3-3), maakten de Rotterdammers geen fout. In de eigen Kuip werd FC Twente met 3-1 verslagen. Ono en Kalou (2x) waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van Ruud Gullit. Bij Feyenoord maakte de Portugese aankoop Bruno Basto zijn debuut en deed dat op verdienstelijke wijze.

Ruud Gullit schotelde het Legioen dus bij de eerste de beste gelegenheid gelijk een nieuw gezicht voor. Tegen FC Twente startte de 26-jarige Portugees als linksback in de basis, wat ten koste ging van Patrick Mtiliga, en deed dat prima.

Feyenoord, zonder de geschorste Ghaly, had het vanaf het eerste fluitsignaal tamelijk gemakkelijk tegen FC Twente. De gasten moesten het doen zonder de sleutelspelers Cziommer (een dag voor de wedstrijd geblesseerd geraakt) en N’Kufo (afwezig wegens trieste familie omstandigheden). Dat gemis liet zich vooral in aanvallend opzicht gelden bij de ploeg van trainer Rini Coolen. Twente wist in De Kuip nauwelijks gevaarlijk te worden.

Dat Twente toch op voorsprong kwam tegen Feyenoord, was dan ook tegen de verhoudingen in. Feyenoord had al negen vruchteloze corners mogen nemen, toen de gasten in 37ste minuut hun eerste hoekschop van de wedstrijd kregen. Het was typerend voor de krachtsverhouding in het veld en daardoor extra pijnlijk voor Feyenoord dat het toen wel gelijk raak was voor Twente. Zomer kopte uit de hoekschop onhoudbaar in: 0-1.

Het sierde Feyenoord, dat in het eerste half uur met name in de personen van Kalou, Bosschaart en Castelen dichtbij treffers was, dat het niet in paniek raakte door het tegendoelpunt van Zomer.

De ploeg van Gullit werd daar al voor de rust voor beloond, toen Ono een pass van Castelen direct op zijn slof nam en vanaf zestien meter gelijk maakte: 1-1.

Ook in de tweede helft bleef het eenrichtingsverkeer in De Kuip. Salomon Kalou kon daar al snel van profiteren. De Ivoriaan – door zijn medespelers liefkozend Slalomon genoemd – deed zijn bijnaam eer aan, toen hij in de 53ste minuut door de verdediging van Twente gleed. Kalou rondde knap af met een diagonaal schot in de verre hoek en bracht Feyenoord zo op een 2-1 voorsprong.

In het restant van de wedstrijd kreeg Feyenoord nog meer kansen, maar gescoord werd er pas toen Castelen het dik tien minuten voor tijd op zijn heupen kreeg. Hij ging het strafschopgebied binnen, zag in zijn ooghoeken Kalou vrijstaan en speelde de Afrikaan op perfecte wijze aan. Kalou zelf maakte ook geen fout en prikte de bal met dodelijke precisie in de verre hoek: 3-1.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Gullit bracht nog wel Lazovic en Buffel in het veld (voor Kuyt en Kalou) maar gescoord werd er niet meer. Lazovic was er nog wel dichtbij, maar zag een lob net over het doel gaan en een schot gestopt door Boschker.
Zo bleef het in De Kuip 3-1.