ONO ZORGT VOOR ZEGE IN NOORWEGEN

Feyenoord is het Europese seizoen begonnen met een benauwde zege op Odd Grenland. In Noorwegen wonnen de Rotterdammers met 0-1, dankzij een fraaie vrije trap van Shinji Ono in de tweede helft. De Japanner zorgde zo voor de beslissing in een wedstrijd waarin Feyenoord het veel moeilijker had met de Noren dan vooraf was verwacht. Desondanks bereikte Feyenoord het resultaat waarop Ruud Gullit vooraf hoopte: het won zonder een tegendoelpunt en heeft nu dus een goede uitgangspositie voor de return die over twee weken in De Kuip wordt gespeeld.

Ruud Gullit stelde op de dag voor de ontmoeting met Odd Grenland dat er geen gemakkelijke wedstrijden meer bestaan in de Europese toernooien. Feyenoord was een dag later vijftien minuten bezig tegen de onbekende Noren, toen de spelers wisten dat hun coach gelijk had. Feyenoord had in die openingsfase namelijk de handen vol aan Odd Grenland.

Met name de kleine rechtsbuiten Espen Hoff ontpopte zich in die periode tot een lastige horzel die keer op keer tot het hart van de defensie van Feyenoord wist door te dringen.

Morten Knutsen was de eerste die liet merken dat de Noorse underdog zich niet zonder slag of stoot gewonnen wilde geven. Hij loste binnen vijf minuten een waarschuwingsschot dat op de lat terecht kwam.

Het had Feyenoord - dat zonder Ono (rust), Castelen (lichte blessure), Saidi (lichte blessure), Kalou (rust) en Kuyt (rust) speelde – moeten wakker schudden, maar het bleek juist de inleiding voor nog veel meer Noorse kansen.

Feyenoord had geluk in de eerste helft. Geluk dat de Poolse scheidsrechter geen strafschop zag in een overtreding van Babos op Hoff en geluk dat diezelfde Babos als één van de weinige Feyenoorders in goede vorm stak.

Meer dan eens redde hij zijn ploeg in die eerste vijfenveertig minuten, waarin de spelers van Odd hun mindere status ten opzichte van de Feyenoorders compenseerden door een grote dosis wilskracht en een onbevangen manier van spelen.

Feyenoord kon aanvallend geen vuist maken. De ploeg van Ruud Gullit kwam in de eerste helft een enkele maal tot een uitgespeelde aanval, maar Buffel kon toen niet profiteren. De enige keer dat de Rotterdamse ploeg daarna nog in de buurt van een treffer kwam, dankte het dat aan een fout van rechtermiddenvelder Fevang. Hij speelde op eigen helft de bal knullig in de voeten van Lazovic, maar de Serviër werd in zijn tocht richting doel gestuit. Buffel kreeg vervolgens in een moeilijke positie de kans om dat goed te maken, maar ook hij wist niet te profiteren.

Gullit had een aantal van zijn meest kwetsbare spelers rust willen gunnen met het oog op de wedstrijd tegen FC Utrecht, maar het was na vijfenveertig minuten overduidelijk dat hij toch moest ingrijpen. De coach deed dat door een dubbele wissel toe te passen. In de tweede helft loste Castelen, ondanks zijn lichte liesblessure, op de rechterflank Smolarek af. Ook Ono kwam in het veld. De Japanner kwam in de ploeg in plaats van Goor.

Ono kwam in de rug van Lazovic te spelen. Buffel, die dat in de eerste helft had gedaan, verhuisde naar de linkerflank. De entree van de Japanner bracht iets meer lijn en rust in het spel van Feyenoord, maar tot een overwicht leidde het zeker niet.

Feyenoord probeerde het sporadisch met afstandschoten, maar Ono noch Lazovic noch Castelen waren daarbij succesvol. Zo bleef Odd-Grenland lange tijd een beproeving voor de 250 meegereisde Feyenoord-supporters.

Tot de 28ste minuut aanbrak en Feyenoord een vrije trap mocht nemen op een meter of twintig van het Noorse doel. Toen toonde Shinji Ono zijn klasse en belang voor de ploeg van Gullit, door het buitenkansje direct te benutten. Ono nam de vrije trap zoals alleen hij dat kan, krulde de bal langs de muur en verloste Feyenoord zo van de hatelijke nul op het scorebod.

Hij gaf Feyenoord zo, ondanks alles, een goede uitgangspositie voor de return in Rotterdam.

Odd Grenland-Feyenoord 0-1 (0-0)
Scheidsrechter: Mikulski

Gele kaart: Song, Occean, Ghaly, Loovens, Basto
Toeschouwers: 4.125

73’ 0-1 Ono

Odd Grenland: Müller; Aas, Deila, Nornes, Rambekki; Fevang, Johnsen (52’ Toresen), Flindt (52’ Dale); Hoff, Occean, Knutsen.
Feyenoord: Babos; Song, Loovens, Paauwe, Basto; Smolarek (46’ Castelen), Ghaly, Bosschaart, Goor (46’ Ono); Buffel, Lazovic.