FEYENOORD A1 LIJDT ONNODIG EERSTE PUNTVERLIES

Feyenoord A1 is er niet in geslaagd om ook de vijfde competitiewedstrijd te winnen. De ploeg van trainer Henk Fräser kon ondanks een 2-0 ruststand niet winnen van FC Groningen A1: 2-2. Ook Feyenoord C1 leed zaterdagmiddag het eerste puntverlies tegen Sparta: 1-1. Feyenoord B1 imponeerde wel en won eenvoudig met 3-0 van een kansloos AZ. Klik op meer voor een overzicht van het jeugdvoetbal.

FEYENOORD A1

Vorige week was Henk Fräser in de rust nog tekeer gegaan tegen zijn manschappen in het met 4-2 gewonnen duel met Excelsior. Het ontbrak aan inzet en strijdlust, oordeelde Feyenoords oefenmeester. Tegen FC Groningen A1 zag hij wel verbetering, maar was het eerste puntverlies toch toe te schrijven aan de eerder aangestipte facetten. ‘Want op inzet en strijdlust hebben we het na rust verloren, zoveel is duidelijk’, zegt Fräser. ‘Ik zag wel verbetering. Zo deed Gianni Zuiverloon het vorige week slecht en ging het nu veel beter. Maar het is niet optimaal, dus daar moet nog over gesproken worden.’
Het gelijkspel was onnodig, want Feyenoord speelde voor rust goed. De ruststand had 3-0 of 4-0 moeten zijn, maar was ‘slechts’ 2-0. Doelpunten van Jonathan de Guzman en Tim Vinkcen bracht de Rotterdamse formatie op die voorsprong. Vooral de treffer van Vincken was fraai. Zijn diagonale schot, net buiten het strafschopgebied, belandde in de kruising. FC Groningen speelde voor rust redelijk mee, maar kon het hoge tempo niet bolwerken.
Toen dat tempo van Feyenoord-zijde na rust uitbleef, was het Groningen dat geloof kreeg in een punt. Dat geloof werd gesterkt toen daadwerkelijk de 2-1 viel. Door slecht optreden van Stef Doedee konden de Groningers de gelijkmaker aantekenen. De bezoekers gingen op jacht naar meer, maar hadden het vizier niet op scherp. Feyenoord kon opgelucht ademhalen dat FC Groningen te weinig tijd had om echt aan te dringen voor de winst. ‘Want in de slotfase hadden ze die derde ook nog kunnen maken’, aldus Feyenoords trainer. ‘Maar ze hadden gelukkig te weinig tijd en het was gezien het wedstrijdbeeld niet terecht geweest. Volgende week hebben we iets goed te maken in de uitwedstrijd tegen Ajax.’

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Altheer, Zuiverloon, Davids, Hammouti; De Haan (70. Dickhoff), Van Leeuwen, De Guzman; Vincken, Kogeldans (80. Holman) en Marengo (65. Kujovic).

FEYENOORD B1

Een gemotiveerd Feyenoord B1 liet AZ geen moment geloven dat er wat te halen was in Rotterdam. De ploeg van Cor Adriaanse dicteerde vanaf de eerste minuut en won simpel met 3-0. Vooraf was het nog de vraag of het tikje dat Ajax vorige week uitdeelde aan Feyenoord B1 door met 1-3 te winnen, zou doorwerken in het duel met AZ. ‘Dat kwam toch hard aan, want verliezen doe je altijd wel een keer, maar liever niet tegen Ajax’, zegt trainer Adriaanse. ‘Maar de afgelopen week hebben de jongens fantastisch getraind en tegen AZ lieten ze zich van hun beste kant zien.’
Dat resulteerde al snel in doelpunten. Het was Michel Poldervaart die de Rotterdammers na 12 minuten op voorsprong bracht. Norichio Nieveld verdubbelde die marge in de 21ste minuut: 2-0. De Alkmaarders konden weinig terugdoen en slechts opgelucht ademhalen dat ze tegen een kansen missend Feyenoord met 2-0 de kleedkamers konden opzoeken.
Na rust konden beide ploegen de toeschouwers niet behagen. Feyenoord speelde bij vlagen slordig, maar kwam geen moment meer in gevaar. Kevin Wattamaleo gooide het duel definitief in het slot na 58 minuten voetbal: 3-0.
‘De zege was dikverdiend en had nog groter kunnen uitpakken’, aldus Adriaanse. ‘Dit was een goede generale voor de topper tegen PSV van volgende week.’
Goed nieuws was er zaterdagmiddag nog van het blessurefront. Robbert de Groot is helemaal terug van een knieblessure die hem anderhalf jaar aan de kant hield. De Groot maakte tegen AZ zijn rentree en kreeg in de slotfase nog een aantal speelminuten.

Opstelling Feyenoord B1: Cummins; Van Stee (70. Barends), Buijs, Nieveld (75. De Groot), Waisapij (64. Tabas); Kobussen, Anes Ribeiro, Wattamaleo; Biseswar, Hagary (60. Maayen) en Poldervaart.

FEYENOORD C1

Feyenoord C1 mocht niet klagen over het 1-1 gelijkspel in de stadsderby met Sparta. Als er één ploeg het meest aanspraak maakte op de winst was het Sparta, sprak Feyenoord-trainer Michel Valke na afloop eerlijk. ‘Want als zij bij rust met 2-0 hadden voorgestaan, hadden we niks kunnen zeggen’, aldus Valke.
Sparta had wel degelijk wat te zeggen voor rust. Na 28 minuten voetbal om precies te zijn. In die minuut kwam Feyenoord C1 op een 1-0 voorsprong. Een stand die geen juiste weergave van de verhoudingen in het veld was. Louis Pedro scoorde het doelpunt op aangeven van Garry Mendes Rodrigues. Sparta knokte zich vlak voor rust terug in het duel. Een afstandschot van een Spartaan werd niet goed ingeschat door doelman Robin Otten, waarna de bal in het doel verdween: 1-1. De tweede helft kwamen beide ploegen niet meer tot scoren. Feyenoord had in de slotfase kansen om de drie punten op Varkenoord te houden, maar het bleef bij 1-1.

Opstelling Feyenoord C1: Otten; Schenkeveld, Ramsteijn, Van Dam (36. Cabral), Nelom; Bruma (36. S-Latef), Mendes Rodrigues (50. De Roon), Sebrechts; Georginio, Pedro en Fer.