FEYENOORD MOEITELOOS NAAR VOLGENDE RONDE: 4-1

Feyenoord heeft zonder al te veel moeite de volgende ronde van het toernooi om de UEFA Cup bereikt. In een met 18.500 toeschouwers gevulde Kuip werd het Noorse Odd Grenland met 4-1 verslagen. Bosschaart opende met het tweede doelpunt uit zijn profloopbaan al vroeg de score. De andere Rotterdamse doelpunten kwamen op naam van Kuyt, Goor en Kalou. Feyenoord weet aanstaande dinsdag welke tegenstanders het in de komende groepsronde moet bestrijden, want dan wordt de loting voor de tweede ronde verricht.

Tweehonderd wedstrijden in het betaalde voetbal plus een handjevol Europese wedstrijden met FC Utrecht had Pascal Bosschaart erop zitten, toen de Britse scheidsrechter D’Urso om half negen floot voor het begin van Feyenoord-Odd Grenland. Vervolgens deed de middenvelder binnen een minuut wat hem al lang niet was gelukt. Bosschaart scoorde, het tweede doelpunt in zijn profloopbaan. Met een knal van een meter of achttien en bevrijdde zichzelf niet alleen door eindelijk eens het net te vinden, maar gaf Feyenoord zo ook een vliegende start tegen de Noren.

De 15.000 toeschouwers in De Kuip wisten zo dat de tweede ronde was bereikt, want na de 1-0 in Noorwegen kon er weinig meer mis gaan in de return. Zeker niet toen bleek dat Feyenoord ook na de vroege openingsgoal nog genoeg kansen kreeg. Binnen vijf minuten schoot Kuyt een keer over en kopte vervolgens op de lat. Daarna verstomde Feyenoords belegering van het Noorse doel even, maar dat de Rotterdammers vanaf het begin een flink overwicht hadden was toen al duidelijk.

Anders dan in Noorwegen was Odd niet in staat om tot veel aanvallen te komen. De Noren wisten in de eerste vijfenveertig minuten eigenlijk maar twee keer enigszins gevaarlijk te zijn. Feyenoord zette daar veel meer uitgespeelde kansen tegenover, maar Ruud Gullit moest toch tot de laatste minuut van de eerste helft wachten, voordat hij weer kon juichen. Castelen zag toen Dirk Kuyt vrij staan aan de rand van het strafschopgebied, speelde Feyenoords spits goed aan en zag Kuyt vervolgens met een geplaatst schot voor de 2-0 zorgen.

Feyenoord zat dus al op rozen toen het aan de tweede helft begon. Daarin moest het nog wel een tegentreffer verwerken, toen Occean binnen vijf minuten een niet te missen kans verzilverde, maar moeilijk kreeg Feyenoord het nooit. Daarvoor was het krachtsverschil te groot.

Het overwicht bracht Ruud Gullit er toe om na precies een uur te wisselen. Hij bracht toen Thomas Buffel in, kort nadat Ono een vrije trap maar net over de lat had geschoten. Buffel nam de plaats in van Dirk Kuyt, die onder luid applaus naar de kant ging.

Aan de krachtsverhouding veranderde die ingreep niet veel. Feyenoord bleef domineren en kansen krijgen. Bijvoorbeeld in de 63ste minuut, toen Kalou een perfecte voorzet van Goor op zijn hoofd nam, maar de bal voorlangs het Noorse doel zag gaan. Of in de zeventigste minuut, toen Buffel na een slalom ook dichtbij een goal was.

Gescoord werd er echter pas weer toen Gullit zijn tweede wissel had toegepast. Ebi Smolarek had nog maar net de plaats ingenomen van Romeo Castelen, of hij zag zijn voorzet al verzilverd door Bart Goor. Met een droge knal schoot de Belg Feyenoord naar 3-1.

Tien minuten voor tijd, nadat Feyenoord na acties van Basto en Goor alweer twee grote kansen had gehad, mocht ook Hossam Ghaly nog even meedoen. Hij verving Ono. Ook met de Egyptenaar bleef Feyenoord kansen scheppen. Smolarek was dichtbij een goal maar wist oog in oog met de Noorse keeper niet te scoren. Een doelpunt viel er pas toen uitblinker Kalou vlak voor tijd weer een bevlieging kreeg. Met een mooie beweging stelde hij zichzelf in staat aan te leggen voor een schot, dat onhoudbaar in de verre hoek verdween: 4-1.

Feyenoord-Odd Grenland 4-1 (2-0)
Scheidsrechter: D’Urso (Eng.)

1’ 1-0 Bosschaart