Fanshop
Fanshop

UEFA CUP: ALLES OVER DE TEGENSTANDERS

Voor de eerste keer in de historie wordt het UEFA Cuptoernooi deels in poulevorm afgewerkt. Dat betekent dat Ruud Gullit zijn team moet gaan voorbereiden op vier uiteenlopende tegenstanders. Feyenoord.nl zet de opponenten vast op een rijtje. Klik op meer voor het volledige dossier.
HEART OF MIDLOTHIAN
Er zijn maar weinig clubs met zo’n mooie naam als Feyenoords eerste tegenstander in de poule-fase van het UEFA Cuptoernooi. ‘Heart of Midlothian’ luidt de volledige naam van de club uit Edinburgh, die in Nederland vooral bekendheid geniet als werkgever van spits Mark de Vries. Het team van manager Craig Levein heeft echter nog wel meer in huis dan de voormalige stormram van Dordrecht ’90.

Zoals de meeste Schotse clubs heeft Hearts altijd in de schaduw gestaan van de ‘Old Firm’ uit Glasgow. Alleen in 1895, 1897, 1958 en 1960 slaagde het team uit Edinburgh erin de Schotse titel te veroveren, maar in moderne tijden hebben de supporters zich tevreden moeten stellen met een rol op het tweede plan. Daarom zijn kleine succesjes in Europees verband meer dan welkom bij de club uit het Tynecastle Stadion. Van alle ploegen in groep A heeft de selectie van Craig Levein misschien wel de minste kwaliteit, maar op mentaliteit kunnen Schotten vaak een hoop goedmaken. Dat ondervond het Portugese Braga in de eerste ronde van de UEFA Cup al Braga werd in Schotland met 3-1 verslagen en vervolgens in Portugal op 2-2 gehouden dankzij onder meer twee goals van Mark de Vries. Feyenoord zal op 21 oktober dan ook op de tellen moeten passen.

Hearts speelde nog niet eerder Europees tegen een Nederlandse club.

Website: www.heartsfc.premiumtv.co.uk

21 OKTOBER: FEYENOORD-HEART OF MIDLOTHIAN

FERENCVAROS

Ferencvaros is een roemruchte club die zijn faam met name dankt aan prestaties in de jaren vijftig en zestig, toen het Hongaarse voetbal nog toonaangevend was in Europa. In 1965 veroverde Ferencvaros de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup. In 1975 haalde (en verloor) de ploeg uit Budapest nog Europa Cup II finale behaald en verloren. Dynamo Kiev bleek te sterk. Dit seizoen slaagde de Hongaarse kampioen er niet in zich te kwalificeren voor de Champions League. Sparta Praag bleek in de tweede kwalificatieronde te sterk. In de UEFA Cup was Ferencvaros wel succesvol. Het Engelse Millwall werd in Londen op 1-1 gehouden en thuis met 3-1 verslagen.

Csaba László is momenteel de trainer van de groen-witte formatie. Onder zijn leiding heeft Ferencvaros zijn vooraanstaande positie in het Hongaarse voetbal terugveroverd. Belangrijkste spelers van het team van László zijn middenvelder Péter Lipcsei en de Macedonische spits Alexander Bajevski. De supporters van Ferencvaros hebben helaas geen al te geen goede naam. Zo viel bij een confrontatie tussen Ferencvaros en Ajax enige jaren geleden het schandalige gedrag van het Hongaarse publiek richting gekleurde spelers van de Amsterdammers op. Ook bij het duel tegen Millwall werden racistische kreten geuit. Wat dat betreft kunnen de spelers van Feyenoord zich gaan wapenen een hete avond in Budapest.

Ferencvaros speelde tot nog toe twee keer Europees tegen Nederlandse clubs en was daarbij weinig succesvol. In 1983 was PSV twee keer te sterk (4-2 en 0-2), in 1995 herhaalde Ajax die prestatie (1-5 en 4-0).

website: www.ftc.hu

4 NOVEMBER: FERENCVAROS-FEYENOORD

SCHALKE ‘04

Schalke ’04 behoeft in Nederland nauwelijks introductie. De club uit het Ruhrgebied behoort tot de populairste verenigingen van Duitsland. In 1997 won de formatie van toenmalig trainer Huub Stevens en spits Youri Mulder zelfs de UEFA Cup en het trouwe publiek kan inmiddels wel weer een nieuw succes gebruiken. Dit seizoen draait het echter nog niet naar behoren in de Arena auf Schalke. Trainer Jupp Heynckes moest er al aan geloven en is inmiddels opgevolgd door Ralf Rangnick.

De ‘Koningsblauwen’ zijn het seizoen moeizaam gestart. Al werd de Intertoto Cup gewonnen waarmee plaatsing voor het UEFA Cup-toernooi een feit was, in de Bundesliga draait Schalke van geen kant. Ondanks het aantrekken van topscorer Ailton leed Schalke dit seizoen al vier nederlagen. Trainer Jupp Heynckes werd daarom de laan uitgestuurd. Inmiddels is Ralf Rangnick aangesteld als zijn opvolger. Afgelopen zondag boekte Rangnick zijn eerste resultaat door Vfl Bochum te verslaan.

In Europees verband werd Schalke nog niet echt getest. Het zwakke Metalurgs Liepaja uit Letland werd over twee duels met 9-1 geklopt. Het is trouwens niet voor het eerst dat Schalke zijn krachten gaat meten met een Nederlandse club. Op weg naar de UEFA Cuptriomf van 1997 schoven de Duitsers Roda JC zonder al te veel moeite terzijde. In Gelsenkirchen werd het 3-0, in Kerkrade 2-2.

Website: www.schalke04.de

1 DECEMBER: FEYENOORD-SCHALKE ‘04

FC BASEL

FC Basel mag wel het ‘Feyenoord’ van Zwitserland genoemd worden. Niet alleen speelt het team van succestrainer Christian Gross in soortgelijke shirts (alleen dan in rood-blauw), FC Basel is ook de enige echte volksclub van het Alpenland. Het St. Jakob-Park is niet zelden uitverkocht en de meer dan 30.000 trouwe fans zorgen voor een echte voetbalsfeer. Een aantal seizoenen geleden zorgden zij er onder meer voor dat FC Basel kon excelleren in de Champions League.

FC Basel heeft een sterke en uitgebalanceerde selectie en voert ook dit seizoen de Zwitserse ranglijst aan. Blikvangers in het elftal van Gross zijn doelman Pascal ‘Zubi’ Zuberbuhler, het voormalige supertalent Ivan Ergic en vooral de Argentijnse aanvaller Christian Gimenez. Laatstgenoemde heeft er na zeven competitieduels al weer acht treffers inliggen.

In 2000 troffen Feyenoord en Basel elkaar ook al in het UEFA Cuptoernooi. Bij die gelegenheid waren de Rotterdammers twee keer te sterk. In Basel won Feyenoord destijds met 2-1, in Rotterdam werd het 1-0.

Website: www.fcb.ch

16 DECEMBER: FC BASEL-FEYENOORD