FEYENOORD BEGINT ZWARE REEKS MET WINST:0-2

In een wedstrijd met veel gezichten heeft Feyenoord gedaan wat het aan de stand op de ranglijst verplicht is. Het pakte drie punten in het Limburg Parkstad Stadion, waar Roda JC met 0-2 werd verslagen. Verantwoordelijk voor de zege waren Dirk Kuyt en Salomon Kalou. Zijn scoorden en gaven Feyenoord zo een goede start van een reeks zware wedstrijden.

Wetende dat de kracht van Roda in het aanvallende drietal Sergio, Cristiano en vooral Koné lag, begon Feyenoord tamelijk behoudend aan het treffen in Kerkrade. Eerst de angel uit het spel van de tegenstander halen, zo luidde kennelijk het credo van Gullit, om van daaruit te loeren op kansen aan de andere kant van het veld.

Dat eerste lukte goed. Feyenoord bleef defensief overeind. Paauwe zat Koné voortdurend op de lip om te voorkomen dat hij op snelheid of wendbaarheid zou worden geklopt en daarmee was al veel gewonnen. Op rechts was het Chris Gyan die zich over Cristiano ontfermde, daartoe in staat gesteld door Gullits beslissing om Song op de tribune te laten plaatsnemen. Volgens de coach zou de Koreaan, na een slopend programma met z’n nationale ploeg, nog te vermoeid zijn om aan de wedstrijd deel te nemen.

In offensief opzicht duurde het lang voordat Feyenoord voor echt gevaar wist te zorgen. Bosschaart was de eerste die de meegereisde Rotterdamse fans een keer liet opveren. Wellicht ingegeven door zijn doelpunt tegen Odd Grenland, probeerde hij het in de 22ste minuut van afstand. Zijn schot werd overgetikt, maar de eerste serieuze doelpoging van Feyenoord was toen in elk geval een feit.

Roda JC kreeg in de eerste vijfenveertig minuten welgeteld één goede kans, maar dat was wel de beste van allemaal. Van Dijk leverde na precies een half uur spelen een goede voorzet af, die door de vrijstaande Cristiano werd ingekopt. Feyenoord had toen geluk dat het vizier van de Braziliaan niet op scherp stond.

Na dat Limburgse plaagstootje nam Feyenoord meer en meer het heft in handen. De ploeg van Gullit groeide langzaam maar zeker in de wedstrijd. Dat had in de slotfase van de eerste helft een aantal Rotterdamse mogelijkheden tot gevolg maar Kalou noch Goor waren bij hun doelpogingen succesvol.

Toch leek een Rotterdams doelpunt een kwestie van tijd, zeker toen Feyenoord opvallend voortvarend aan de tweede helft begon. De ploeg van Gullit kreeg toen in korte tijd een aantal kansen, waarvan de grootste voor Castelen was. Na een prachtige aanval (Kuyt met buitenkant voet op Kalou, Kalou langs Luijpers) rolde de bal over het hobbelige veld voor de voeten van Castelen, die op zes meter afstand van het doel voor het intikken had. Het leek een niet te missen kans, maar Castelen kreeg de bal er desondanks niet in.

Het was een misser die de rechteraanvaller binnen tien minuten goed maakte. Toen fopte hij de Roda verdediging met een steekpass vanaf rechts, waardoor Kuyt de bal betrekkelijk gemakkelijk kon intikken: 0-1.

Vijf minuten later had Ono, die een fletse wedstrijd speelde, de kans om de wedstrijd uit een vergelijkbare situatie in het slot te gooien. Kalou verraste ditmaal met een steekpass en bracht zijn Japanse ploeggenoot zo in een ideale situatie, maar het schot van Ono ging voorlangs.

Zo bleef het 0-1 en moest Feyenoord bij de les blijven om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Dat ging niet altijd even goed, want na de 0-1 sloop er wat nonchalance in de Rotterdamse ploeg. Het zorgde er onder meer voor dat Van Dessel in de 69ste minuut bijna scoorde. Zijn schot werd geblokt door de paal. Vervolgens moest Kuyt er een minuut later aan te pas komen om een inzet van Vicelich van de lijn te keren. Er moesten toen nog twintig minuten worden gespeeld.

De druk van Roda groeide in die periode met de minuut. Sergio leek daar van te profiteren, maar schoot voorlangs. In een poging de Limburgse storm te neutraliseren, deed Ono dat even later ook. Ook hij schoot uit kansrijke positie voorlangs.

Roda JC-coach Vloet probeerde iets te forceren met een dubbele wissel, maar concrete resultaten leverde dat niet op. Feyenoord hield ondanks de druk stand en mocht in de blessuretijd zelfs nog een keer scoren. Kalou verstevigde zijn eerste plaats aan de top van de topscorerslijst en bezorgde Feyenoord zo een prettig begin van een zware reeks wedstrijden.

Roda JC-Feyenoord 0-2 (0-0)
Scheidsrechter: R. Luinge