FEYENOORD MOEITELOOS LANGS RKC: 4-0

In een weekeinde waarin Ajax drie punten verloor, maakte Feyenoord geen fout. De ploeg van trainer Ruud Gullit deed tegen RKC wat het aan de stand op de ranglijst verplicht was. Het won met 4-0 van de Waalwijkers. Castelen, Goor (2x) en Kuyt waren de doelpuntenmakers voor de Rotterdamse ploeg, waar Gianni Zuiverloon andermaal in de basis mocht beginnen.

Ruud Gullit liet in aanloop naar de wedstrijd tegen RKC geen twijfel bestaan over het doel van de missie. ‘Dit is de periode waarin we zo veel mogelijk punten moeten zien te pakken, want we zullen het gaandeweg het seizoen ongetwijfeld nog wel een paar keer moeilijk krijgen’.

Er moest dus gewonnen worden van RKC en om dat doel te bereiken stuurde Gullit tegen RKC een elftal het veld in dat op één plek was gewijzigd ten opzichte van het team dat drie dagen eerder Hearts had verslagen. Ditmaal kreeg Bruno Basto rust voorgeschreven van zijn coach. De Portugees zat op de tribune toen Feyenoord met Patrick Mtiliga als rechtsback aan de klus tegen RKC begon.

Aan de andere kant van het veld mocht Gianni Zuiverloon de honneurs waarnemen. Het jonge talent had tegen Hearts, in zijn eerste officiële wedstrijd als basisspeler, dusdanig veel indruk gemaakt op Gullit, dat hij ook tegen RKC vanaf het begin mocht meedoen. Chong Gug Song werd het slachtoffer van deze beslissing, als zat de Koreaan ditmaal wel op de bank.

Ook RKC-trainer Erwin Koeman stuurde een aangepast elftal het veld in, maar deed dat door nood gedwongen. Hij moest het in De Kuip doen zonder routinier Alfred Schreuder. De Feyenoorder, dit jaar verhuurd aan RKC, had zich verheugd op het weerzien met het Legioen, maar moest vanwege familie omstandigheden afzeggen.

De openingsfase van de wedstrijd deed vermoeden dat de elf Feyenoorders de woorden van hun coach goed in de oren hadden geknoopt. Er waren nog geen drie minuten gespeeld, of Feyenoord leek al te gaan scoren. Castelen legde toen na een flitsende actie op de rechterflank de bal panklaar voor Kuyt, maar vlak voordat de spits ongehinderd wilde uithalen, gleed hij uit. Ook de rebound kreeg de Katwijker niet binnen de palen.

Zeven minuten later was het wel raak, toen Castelen een door hem zelf opgezette aanval wist af te ronden. De aanvaller zag zijn schot via een been van een tegenstander achter doelman Sinouh rollen, maar dat maakte de vreugde er niet minder om.

De 1-0 voorsprong die binnen tien minuten op het scorebord stond leek de voorbode van een eerste helft met veel Rotterdamse goals, maar de realiteit was dat het spel van Feyenoord na die openingstreffer juist een deel van zijn glans verloor. Het elftal nam – bewust of onbewust – gas terug en bezorgde het Legioen zo een tamelijk gezapige eerste helft. Kansen kreeg Feyenoord nog wel, zoals ook RKC sporadisch een paar keer gevaarlijk kon zijn, maar gescoord werd er niet.

In de tweede helft besloot Ruud Gullit al rap de vrij onzichtbare Shinji Ono te vervangen. Hossam Ghaly nam in de 53ste minnut zijn plaats op het middenveld over. Iets later, in de 67ste minuut, wisselde de coach opnieuw. Ditmaal moest Kalou naar de kant voor Buffel.

Een minuut eerder had Feyenoord zijn voorsprong verdubbeld. De razendsnelle Castelen brak toen uit, passeerde twee man en stuitte vervolgens op doelman Sinouh. Vervolgens was het te danken aan attent handelen van Bart Goor, dat hij het Legioen alsnog kon laten juichen. De goed meegelopen Belg benutte de rebound en bracht Feyenoord zo op 2-0.

Een paar minuten later was het andermaal raak en ook dit keer was er een rol weggelegd voor Bart Goor. De Belg plaats de bal uit een hoekschop op het hoofd van Kuyt, die vervolgens achterwaarts koppend voor de 3-0 zorgde.

Een kwartier voor tijd mocht ook Danko Lazovic nog even meedoen. Hij had vervolgens in de 85ste minuut een aandeel in Feyenoords vierde goal, toen hij met een slimme pass Thomas Buffel op de rechterflank wist te bereiken. Buffel bediende vervolgens op zijn beurt landgenoot Goor, die met een bekeken stiftbal de eindstand op 4-0 bracht.

Feyenoord-RKC 4-0 (1-0)
Scheidsrechter: P. Vink

10’ 1-0 Castelen